DF-forslag om decentrale kunstfonde bliver venligt afvist

KUNSTREFORM: Dansk Folkepartis ønske om at omdanne Statens Kunstfond til regionale enheder blev afvist af Folketinget, men fik positive borgerlige udmeldinger med undervejs. Også Kunstfondens formand møder tankerne bag med en vis forståelse.

Statens Kunstfond ligger på H.C. Andersens Boulevard i København, men ikke med Dansk Folkepartis gode vilje. 
Statens Kunstfond ligger på H.C. Andersens Boulevard i København, men ikke med Dansk Folkepartis gode vilje. Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
Morten Okkels
Fakta
Statens Kunstfond i korte træk

Det overordnede formål med Statens Kunstfond er at fremme kunsten i Danmark og dansk kunst i udlandet. Statens Kunstfond består af 12 kunstfaglige udvalg, en bestyrelse og et repræsentantskab. 

Fondens arbejde foregår primært i de 12 udvalg, som på baggrund af ansøgninger fra kunstnere, kunstnergrupper, kunstformidlere og kunstinstitutioner uddeler omkring 500 millioner kroner om året til en lang række kunstneriske formål. Udvalgene modtager og behandler tilsammen mere end 12.000 ansøgninger om året.

Statens Kunstfond arbejder ud fra armslængdeprincippet. Kunststøtten fordeles af et uafhængigt organ uden indflydelse fra det politiske system. 

I 2016 kom 62,8 procent af alle ansøgningerne fra hovedstadsområdet. Tilsvarende gik 30,3 procent af Statens Kunstfonds midler til projekter og aktiviteter, der fandt sted i Region Hovedstaden.

Kilde: Statens Kunstfond, kunst.dk

Decentralisering af over en halv milliard kunststøttekroner var med på programmet, da dele af Dansk Folkepartis kulturudspil blev fremlagt i Folketinget tirsdag. Seks regionale enheder, der hver for sig står for at uddele statslige midler, skal gøre op med indspistheden, som Statens Kunstfond har fået ry for ifølge Dansk Folkeparti.

Og det må jo også være helt i tråd med regeringens udflytningsplaner at opløse Statens Kunstfond og oprette nye, regionale institutioner, mener altså partiet. 

"Regeringen ønsker et Danmark i balance, og det må jo så også gælde på kultur- og kunstområdet og især på kunststøtteområdet," sagde DF's kulturordfører, Alex Ahrendtsen, i Folketingssalen.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00