Efter nye tal: SF vil barbere halvanden milliard af statens konsulentforbrug

OVERFORBRUG: SF vil sænke statens udgifter til konsulenter med halvanden milliard. Besparelserne skal være med til at finansiere partiets 2025-plan, der skal sikre flere varme hænder i det offentlige.

Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

SF vil barbere kraftigt i antallet af kroner, som staten bruger på konsulentbistand. Helt konkret vil partiet sænke udgifterne til brugen af konsulentydelser med 1,6 milliarder.

Det fortæller SF’s gruppeformand, Jacob Mark, til Altinget på partiets landsmøde i Kolding.

”Statens konsulentforbrug er løbet løbsk,” lyder det fra gruppeformanden.

”Grundlæggende er det forkert at bruge så mange af skatteborgernes penge på konsulenter, samtidig med at der er demonstrationer over for få pædagoger i daginstitutionerne og besparelser i ældreplejen,” siger Jacob Mark.

Grundlæggende er det forkert at bruge så mange af skatteborgernes penge på konsulenter, samtidig med at der er demonstrationer over for få pædagoger i daginstitutionerne og besparelser i ældreplejen.

Jacob Mark
Gruppeformand, SF

Skal begrænse sneboldeffekt
Udmeldingen sker i kølvandet på Altingets afdækning af, at statens indkøb af ekstern rådgivning er steget med 50 procent, siden statsministeriet Lars Løkke Rasmussen (V) overtog nøglerne til Statsministeriet i 2015.

Læs også

Indgrebet fra SF skal sænke udgifterne til konsulenthusenes problemknusere fra det nuværende niveau på 4,6 milliarder til 3 milliarder årligt. 

Tesen hos SF er, at statens brug af konsulenter gradvist vil avle et endnu større konsulentforbrug i fremtiden, og at man derfor er nødt til at sætte ind for at sætte en stopper for forbruget.

”Konsulentarbejde er som at sætte kaniner ind i et bur. Der vil altid komme flere kaniner ud af buret, end man har sat ind. Hvis vi ikke indfører et loft, vil forbruget bare stige yderligere,” forklarer Jacob Mark.

Forbrugsloft på vej
SF’s forslag til et loft kommer til at gælde alle ministerier, der vil vi få fastsat individuelle grænser for, hvor mange kroner der må kastes efter regnearbejde og analysekraft udefra.

Overskrides budgettet alligevel, skal det godkendes af Finansudvalget.

Altingets afdækning af statens konsulentforbrug har vist, at det er Skatteministeriet, der med 1,2 milliarder har det højeste forbrug af konsulentydelser.

Størstedelen af pengene bruges på it-konsulenter, og det er netop brugen af konsulentkroner på drift og udvikling af it-systemer, SF har i sinde at nedbringe.

“Vi vil nedbringe forbruget her, fordi det er tydeligt, at man har brugt rigtig mange penge på it-systemer, der ikke fungerer og i visse henseender har været spild af penge,” siger Jacob Mark.

Skatteministeriet har det højeste konsulentforbrug til netop it-konsulentydelser. Er det dit indtryk, at man godt kan klare driften og udviklingen af komplicerede it-opgaver inden for ministeriets mure?

“Man kan ikke gøre det alene. Det er derfor, vi foreslår en kombination af at styrke in-house-ekspertisen, men stadig have penge til konsulenter. Skat er en særlig historie for sig selv, hvor der er behov for et generelt løft af Skat og ministeriets kompetencer for at få det på ret køl,” siger Jacob Mark.

Frygter ikke tab af viden
Nedbringelsen af statens forbrug af konsulenter er en del af finansieringsgrundlaget for den 2025-plan, partiet lancerede på sit landsmøde lørdag.

Her vil partiet bruge 47 milliarder på flere varme hænder i den offentlige sektor, og cirka 2 af de milliarder skal komme ved at luge ud i indkøbet af ekspertanalyser udenbys.

Særligt konsulentydelserne inden for drift og udvikling for it-systemer, større statslige anlægsprojekter og konsulentrapporter, der har ”til formål at legitimere regeringens politik” står for skud, hvis SF’s forslag bliver til virkelighed.

Jacob Mark frygter ikke, at et indhug i disse ydelser vil føre til et dårligere beslutningsgrundlag.

”3 milliarder er stadig mange penge. Det er det niveau, forbruget af konsulentydelser lå på tidligere, og der kørte riget fint rundt alligevel,” siger Jacob Mark.

Ministerier tilføres nye eksperter
Gruppeformanden erkender, at hvis man skærer i den nuværende bestand af konsulenter, er det nødvendigt at opgradere med ekspertise udefra. SF vil derfor bruge 100-200 millioner fra besparelserne på konsulentforbruget til at ansætte ekspertise udefra, der skal styrke statens in-house ekspertise. 

”Pengene skal være med til at styrke fagligheden og de reelle kompetencer i ministerierne,” siger Jacob Mark.

Hvor kommer det skøn fra?

“Det er en vurdering, vi har lavet. Det er ikke noget, som nogen eksperter har været ude at foreslå,” siger Jacob Mark og fortsætter:

“Det smarteste vil nok være at få lavet en analyse fra Statsministeriet, der kan vise, hvor mange penge der skal bruges på at styrke in-house ekspertisen, og hvor den skal styrkes henne. Lander man på et beløb på 150 millioner, så er det det beløb, vi vil afsætte, og viser analysen, at det er 210 millioner, der skal bruges, så afsætter vi det.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00