Ekspert: Politisk indblanding gør rekruttering og fastholdelse sværere

GEOGRAFI: Politikernes ønske om at tiltrække jobs til deres valgkredse, gør det sværere for Forsvaret at tiltrække og fastholde medarbejdere, påpeger ekspert.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Man har forsøgt at finde en balance mellem sognerådspolitikken og at drive et så DJØF-agtigt Forsvar som muligt, så vi får maksimal output af vores penge. Der er man så endt i de kompromisser, hvor det eksempelvis er gået ud over Fyn.

Peter Viggo Jakobsen
Lektor, Forsvarsakademiet

Man må også tage hensyn til, at Forsvaret skal være effektivt og godt, og skal kunne operere hurtigt. Og ikke gøre det mere besværligt for de mennesker, der arbejder der.

Jan Johansen
MF, forsvarsordfører, S

Forsvaret har gennem adskillige år kæmpet med at rekruttere og fastholde arbejdskraft. Lige nu er der mere end 350 ledige stillinger i Forsvaret. Problemerne med at få besat stillingerne i Forsvaret bliver ikke mindre af at mange forsvarsarbejdspladser er placeret i Udkantsdanmark, forklarer en ekspert.

”Når du har en situation, hvor langt størstedelen landets befolkning efterhånden bor i Aarhus, Odense, og ikke mindst Storkøbenhavn, mens næsten hele Forsvaret ligger i Jylland, så får du den udfordring, at soldater i dag har en ægtefælle, der tjener mere end de gør. Og de gider sgu ikke flytte til Jylland, fordi man skal udstationeres derovre i en periode,” pointerer lektor på Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

I Karup på den jyske hede har Forsvaret opslået mere end 60 stillinger, mens man mangler over 20 medarbejdere til Frederikshavn i Nordjylland og henholdsvis 11, 12 og 14 medarbejdere til Skive Oksbøl og Varde i Vest- og Sydjylland. 

0:000:00