Et år med statens nye gasselskab: ”Man kan undre sig over, at fire selskaber, der jo egentlig laver det samme, har haft så forskellige procedurer”

INTERVIEW: Et år er gået med at samle det danske gasnet i ét statsligt selskab med 400.000 kunder og 18.000 kilometer gasrør at vedligeholde. Ole Kalør, administrerende direktør i Evida, gør status og ser fremad.

Gas fra Nordsøen svinder ind, mens biogas vokser stærkt. Det stiller nye krav til gasdistributionen, der i dag er samlet hos det statlige selskab Evida.
Gas fra Nordsøen svinder ind, mens biogas vokser stærkt. Det stiller nye krav til gasdistributionen, der i dag er samlet hos det statlige selskab Evida.Foto: Tom Ingvardsen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er ikke rigtig vores opgave at bedømme, hvordan vi lander i den grønne omstilling. Det er et politisk spørgsmål.

Ole Kalør
Adm. direktør i Evida

Ulempen for biogas er, at den er væsentligt dyrere at producere end den gas, der kommer ude fra Nordsøen. Det positive er, at man kan lave den her overgang fra Nordsøgas til biogas rimelig usynlig for forbrugerne.

Ole Kalør
Adm. direktør i Evida
Fakta
Evida

Evida ejer og vedligeholder det nationale gasnet. Selskabet transporterer gassen frem til slutbrugerne og tilslutter nye kunder, private og erhverv, til gasnettet.

Selskabet har 400.000 gaskunder, boliger, virksomheder, industri, kraftvarme og gastankstationer.

Evida indgår i Danmarks grønne omstilling ved at sikre tilslutning af biogasanlæg for at erstatte naturgas med biogas og fremtidens gasser.

Evida er en statsejet og offentligt reguleret virksomhed, der ejer og driver gasnettet som en del af Danmarks kritiske infrastruktur.

Evida har 430 ansatte med hovedsæde i Viborg og driftscentre i Stenlille og Middelfart (mens kontorer i Odense og Søborg er under afvikling) og har en årlig omsætning på 1,4 milliarder kroner.

Evida ejes i dag af Energinet.

Kilde: Evida

For godt et år siden blev der skrevet dansk energihistorie, da Energinet købte HMN Gasnet og fusionerede selskabet med Dansk Gas Distribution og dermed samlede den danske gasdistribution i ét statsligt selskab.

Fakta
Det danske gasnets historie

I 1979 besluttede Folketinget, at Danmark skulle have naturgas. Det blev organiseret i fem kommunalt ejede selskaber, der drev gasnettet i hvert sit område. Siden har organiseringen i sektoren løbende udviklet sig gennem opkøb og fusioner.
  • 1999-2000: Ørsted (det daværende Dong) købte nettet i Sydjylland og på Sjælland.
  • 2010: Hovedstadsregionens Naturgasselskab fusionerede med det jyske Naturgas Midt-Nord og blev til HMN Naturgas I/S.
  • 2016: Energinet købte Ørsteds gasdistributionsnet ifm. børsnoteringen af Ørsted. Det blev lagt i datterselskabet Dansk Gas Distribution.
  • 2018: Energinet og DGD købte gasnettet på Fyn af NGF Nature Energy. 
  • 2019: Energinet opkøbte også HMN, og hele gasnettet blev samlet i det statslige selskab Evida.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Opdraget til det nye selskab var formuleret i december 2018 og stod på skuldrene af et bredt politisk flertal, der gennem stordriftsfordele ville have lavere priser til forbrugerne (100 millioner kroner om året), udflytning af statslige arbejdspladser og statens hånd på gasnettet i overgangen til et klimaneutralt Danmark i 2050.

Men hvad er så status her godt et år efter?

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00