Fagforeninger går ind i sag om forhold for statens coronavikarer

VIKARER: Arbejdsvilkårene for flere hundrede vikarer i Erhvervsstyrelsen kræver en redegørelse, mener fagforeninger. De løst ansatte medarbejdere skal møde fysisk på arbejde, men får ikke løn under sygdom – kort før jul blev 30 smittet med corona.

Dansk Magisterforening (DM) og Djøf vil have en redegørelse for arbejdsvilkårene for omkring 250 coronavikarer ansat i Erhvervsstyrelsen.

Det sker, efter Altinget fredag blandt andet kunne fortælle, at vikarerne ikke får løn under sygdom, men alligevel bliver bedt om at møde fysisk på arbejde hver dag. 

Kort før jul blev 30 vikarer smittet med covid-19, selvom flere af dem forinden havde henvendt sig til ledelsen og udtrykt bekymring over arbejdsmiljøet.

Og derudover har de løst tilknyttede medarbejdere ingen tillidsrepræsentant i Erhvervsstyrelsen.

”Det er helt uacceptabelt og urimeligt, at vikarerne ikke får løn under sygdom, når de samtidig skal møde fysisk på arbejde og dermed udsættes for større smittefare,” siger Camilla Gregersen, formand for DM, og tilføjer:

”Jeg håber, at den vikarierende erhvervsminister, Dan Jørgensen, går ind i sagen. Fordi jeg synes simpelthen ikke, man kan være det bekendt. Jeg har næsten ikke ord for, hvor galt jeg synes, det er.”

Har fået flere henvendelser
Fagforeningen Djøf har fået flere henvendelser fra medlemmer, der er blevet ansat i Erhvervsstyrelsen som akademikere, men som er utilfredse med arbejdsvilkårene. Derfor har fagforeningen bedt Erhvervsstyrelsen om en redegørelse.

Det fortæller Djøfs forhandlingschef på det offentlige område, Mads Carstensen.

”For os ser det ud, som om man har ansat akademikerne, fordi man gerne vil have deres kompetencer. Og derfor har vi henvendt os til Erhvervsstyrelsen og gjort det klart, at så skal de selvfølgelig også ansættes på den gældende overenskomst på området,” siger han og uddyber:

”Vi har en klar forventning om, at Erhvervsstyrelsen får set på det og snarest får ændret ansættelsesvilkårene, hvor det er relevant."

Forsvarer vilkårene
Erhvervsstyrelsen rekrutterede medarbejderne fra vikarbureauet Moment i foråret for at kunne modstå det massive arbejdspres i kølvandet på coronakrisen.

Siden har medarbejderne vejledt tusindvis af virksomheder om ansøgninger af de milliardstore hjælpepakker, som skal holde hånden under erhvervslivet.

Og selvom eksperter sår tvivl om lovligheden af arbejdsvilkårene, har Erhvervsstyrelsen over for Altinget forsvaret forholdene.

”Kontrakten med Moment overholder selvfølgelig gældende lovgivning, herunder vikarloven og funktionærloven,” lød det fredag fra vicedirektør Lars Øllgaard i et skriftligt svar til Altinget.

Her fastslog han, at der efter styrelsens vurdering ikke er tale om kritisable forhold og understregede, at ”der er tale om en stor og midlertidig opgave, som gør det relevant at anvende vikarbemanding.”

Har sendt brev til ministeren
Men hos Dansk Magisterforening vækker sagen forargelse. Og da Altinget ringer til formand Camilla Gregersen, har hun netop haft en ”dybt frustreret” medarbejder i røret.

Gregersen fortæller, at hun har ryddet det meste af kalenderen for at få tid til at forfatte et brev til den fungerende erhvervsminister, Dan Jørgensen (S). Brevet er en opfordring til ministeren om at gå ind i sagen.  

”Sagen er principiel, og derfor går vi også ind i den fra fagforeningens side og tager fat i den ansvarlige minister på området. De ansatte skal ikke stå alene her,” siger hun og understreger:

”De aftaler, som nødvendigvis må indgås i denne tid, må kunne overholde de helt centrale værdier på arbejdsmarkedet. Selvfølgelig skal der være løn under sygdom. ”

Hvad mener du helt konkret, der skal gøres?

”Vikarerne skal naturligvis have ret til løn under sygdom, og hvor det er muligt, skal de kunne arbejde hjemmefra. Og medarbejdere, som er akademikere og ansættes til akademiske opgaver, skal selvfølgelig ansættes på en AC-overenskomst. (overenskomst for akademikere i staten red.)”*

Erhvervsstyrelsens vicedirektør, Lars Øllgard, fastholder i en skriftelig kommentar til Altinget, at ansættelsesforholdene hos Moment er i overensstemmelse med relevant overenskomst indgået mellem arbejdsmarkedets parter og følger arbejdsopgaverne.

Og "ansættelsesforholdene har været kendt for alle vikarer fra det tidspunkt, de takkede ja til jobbet, og ved de anledninger, hvor de eventuelt har takket ja til forlængelser," tilføjer han. 

Styrelsen vil nu tage en dialog med de ansatte vikarer og relevante fagforbund for akademikere i staten, som er kommet med henvendelse. 

Citat er præciseret efter offentliggørelse, så det tydeligere fremgår, at alle medarbejdere ifølge DM bør have ret til løn under sygdom. 

Forrige artikel S-ministerier opruster politiske sekretariater S-ministerier opruster politiske sekretariater Næste artikel Klimaministeriet ansætter ny taleskriver efter forfatters exit Klimaministeriet ansætter ny taleskriver efter forfatters exit