Debat

Fhv. ambassadør: Tibetkommissionen får formentlig ikke placeret et ansvar

DEBAT: Der er ikke noget, som tyder på, at Tibetkommissionen ender med at placere et ansvar. Forhåbentlig vil kommissionens arbejde dog forhindre en lignende sag i at gentage sig, skriver forhenværende ambassadør Niels Erik Andersen.

Foto: Pressefoto
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Erik Andersen
Forhenværende ambassadør

Der er ikke noget, som tyder på, at Tibetkommissionens beretning bliver en kioskbasker. Der er heller ikke noget, som tyder på, at kommissionen ender med at placere et ansvar. Som borger må man derfor håbe, at kommissionen leverer på opdraget om at sætte retning for fremtiden, så det uvæsen, der har bredt sig i politietaten, ikke kan gentages, uden at nogen drages til ansvar.

Ser man positivt på manglen af konkrete oplysninger fra de udspurgte vidner, så tegner afhøringerne et meget tydeligt billede af en offentlig forvaltning, hvor ressourcerne forsvinder op i den tynde luft, og hvor der er et betydeligt effektiviserings- og besparelsespotentiale.

Vi ved nu fra de seneste afhøringer, at man på og omkring Slotsholmen, herunder Polititorvet, på chefniveau fører mange samtaler uden væsentligt indhold og derfor uden betydning for de emner eller sager, der tales om. Jeg kan godt forstå, at den daværende politidirektør ikke tog særlig notits af Udenrigsministeriets budskab om, at kineserne var bekymrede for, at et forestående statsbesøg ikke skulle blive værdigt. Begrebet værdig(hed) er så bredt/diffust, at det i en konkret situation uden yderligere oplysninger eller præcisering selv i heldigst fald vil tage ganske lang tid og mange kræfter at udfinde meningen af.

Der er ikke noget, som tyder på, at Tibetkommissionens beretning bliver en kioskbasker. Der er heller ikke noget, som tyder på, at kommissionen ender med at placere et ansvar.

Niels Erik Andersen
Forhenværende ambassadør

Vi ved også, at politiet har haft mere end svært ved at identificere betjente, som handlede i strid med lovgivningen, at ingen i politiet læser operationsbefalinger, at ikke al kommunikation til Justitsministeriet er sanddruelig, og at etaten generelt er plaget dårlig hukommelse.

Man er imidlertid nødt til at tage hatten af for det medlem af politietaten, som uden hjælp var i stand til at tyde og udfinde, at værdigt betød nul flag og demonstranter. Man er også nødt til at påskønne politiets telepatiske evner, thi selv om ingen havde læst operationsbefalingen, så blev der handlet efter dens indhold. Lidt ærgerligt dog, at det førte til Grundlovsbrud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00