Holstein om departementschefs farvel: "Det er et klogt tidspunkt"

EXIT: Martin Præstegaard fratræder sin stilling som departementschef i Finansministeriet. Han skal i stedet være viceadministrerende direktør og finansdirektør i ATP.

Finansministeriet skal ikke blot have en ny finansminister. Der skal også findes en ny departementschef.

Den nuværende departementschef, 43-årige Martin Præstegaard, har nemlig sagt op for at blive en del af ATP’s nye koncernledelse. Her skal han være viceadministrerende direktør og finansdirektør.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er med stor veneration og vemod, at jeg har besluttet at sige farvel til Finansministeriet. Jeg har arbejdet en stor del af mit arbejdsliv i Finansministeriet og de sidste fem år som departementschef. Perioden som departementschef har uden tvivl været den mest spændende og udfordrende del af mit arbejdsliv," udtaler Præstegaard i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at det har været et privilegium at tjene de seneste fire ministre i Finansministeriet, Kristian Jensen, Sophie Løhde, Claus Hjort Frederiksen og Bjarne Corydon.

Holstein: Klogt tidspunkt at finde et nyt job
Præstegaards farvel til Finansministeriet sker midt i regeringsforhandlingerne. Her arbejder S-formand Mette Frederiksen for at få dannet en S-regering, der har varslet et opgør med Finansministeriets regnemodeller. Partiet mener, at de nuværende modeller fokuserer mere på positive effekter ved skattelettelser og glemmer effekterne af investering i for eksempel velfærd.

Derfor vakte det eftersigende frustrationer i Socialdemokratiet, da netop Martin Præstegaard kaldte S-kritikken af regnemodellerne for usaglige i et indlæg i Politiken.

Set i lyset af det, er jobskiftet ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein også en klog beslutning:

"Det er et klogt tidspunkt at finde nyt job. For jeg tror, Præstegaards chancer for at fortsætte havde været forsvindende små," siger han og fortsætter:

"Martin Præstegaards problem var, at socialdemokraterne så ham som en decideret modspiller i kampen om, hvilke regnemetoder man skal benytte i Finansministeriet. Modsætningen kom åbent frem i Præstegaards indlæg i Politiken i august 18. Det er meget sjældent, en departementschef går frem på den måde, og mange socialdemokrater så det som en krigserklæring."

Erik Holstein påpeger også, at flere ledende socialdemokrater længe har talt om at udfordre embedsmændene i Finansministeriet:

"I modsætning til sidste gang, hvor det mere var Finansministeriet, der styrede Corydon end omvendt. Med Martin Præstegaard i spidsen for Finansen, var det helt sikkert kommet til et opgør med en ny S-regering."

Martin Præstegaard tiltræder sin nye stilling 1. september, og det er op til den nye regering at finde hans afløser.

Forrige artikel Kommunaldirektør fyret på Frederiksberg Kommunaldirektør fyret på Frederiksberg Næste artikel Pop-up-portalen Udflytning bliver en del af Altinget: Embedsværk Pop-up-portalen Udflytning bliver en del af Altinget: Embedsværk