Folkestyret overlader betydelig magt til embedsværket

EMBEDSVÆLDE: Bemyndigelser til regeringen og dens embedsmænd er spyttet ud i ekspresfart under coronapandemien, men trenden har været i gang de seneste 30 år, viser nyt forskningsprojekt. Vi skal passe på ikke at undergrave folkestyret, lyder advarsel.

I 1990 overlod lovgiverne i knap 550 tilfælde regulering til de ministerielle styrelser. I 2018 var det godt 1.800 gange, viser nyt forskningsprojekt.<br>
I 1990 overlod lovgiverne i knap 550 tilfælde regulering til de ministerielle styrelser. I 2018 var det godt 1.800 gange, viser nyt forskningsprojekt.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Jeg synes, vi svigter vores arbejde i Folketinget, når vi ikke har bedre styr på, hvad det er for regler, der kommer ud af alle de her bemyndigelser.

Eva Kjer Hansen (V)
Folketingspolitiker

Vi finder, at embedsmændene faktisk mestrer den ret svære opgave, det er at aflæse den politiske vilje og udmønte det efter de politiske intentioner bag reguleringen.

Peter Bjerre Mortensen
Professor, Aarhus Universitet

Coronakrisen har udviklet sig til lidt af en ekstremsport i bemyndigelser til regeringen og de ministerielle embedsmænd.

I skrivende stund er der som følge af coronavirussen vedtaget 16 hastelove med i alt 46 bemyndigelser, viser tal fra Folketinget.

“Omfanget af bemyndigelser er jo nærmest eksploderet de seneste uger, og det kan være svært for Folketinget at overskue, hvor vidtrækkende de er,” siger folketingspolitiker Eva Kjer Hansen (V).

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00