Folketingsmedlemmer har tillid til ministres svar

RUNDSPØRGE: De fleste folketingsmedlemmer føler, at de generelt kan stole på de svar, de får fra ministerierne. Formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) har også generel tillid, men mener alligevel, der er grund til at indskærpe over for ministre, at de skal svare fyldestgørende.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Lise-Lotte Skjoldan

I kølvandet på efterårets debatskabende bog Mørkelygten, skrevet af journalisten Jesper Tynell, har der været en diskussion af, om Folketinget kan stole på de svar, ministerierne giver på folketingsspørgsmål.

Det mener mange af folketingsmedlemmerne, at de kan. Men samtidig har Præsidiet netop indskærpet over for ministrene, at svarene skal være fyldestgørende og uden væsentlige udeladelser.

Altinget har foretaget en rundspørge til Folketingets medlemmer, hvor 46 medlemmer fordelt bredt ud over alle partier har svaret.

Her siger lidt over halvdelen, at de føler, at de generelt kan stole på de svar, som de modtager fra ministerierne.

Formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) understreger, at han også generelt stoler på de svar, som Folketinget modtager fra ministerierne, men påpeger, at der i svarene ikke må være vigtige udeladelser.

Han mener ikke, man kan udlede så meget af, at op mod halvdelen af de folketingsmedlemmer, der har svaret på rundspørgen, er skeptiske over for eller kun til dels stoler på de svar, de får fra ministerierne:

"Det er jo et spørgsmål om, om de medlemmer, der har svaret, har lagt vægt på de beklagelige undtagelser eller det generelle indtryk," siger Mogens Lykketoft.

Præsidium indskærper ministeransvar
Folketingets Præsidium har netop udsendt en beretning om ministres ansvar over for Folketinget. I den beretning indskærper Præsidiet, at ministre skal være opmærksomme på at sikre, at der i blandt andet svar på spørgsmål i forbindelse med lovforslag “sker en fyldestgørende belysning ikke kun af forhold, som taler for forslaget, men også af forhold, som kan tale imod det”.

Mogens Lykketoft understreger, at dette er en indskærpelse af den nuværende ministeransvarlighedslov.

“Vi har haft en diskussion på baggrund af de eksempler, som ikke mindst Jesper Tynell har fremdraget i sin bog, hvor man må sige, at her har Folketinget ikke fået viderebragt helt afgørende betænkeligheder, som embedsmændene har haft. Det gør det jo umuligt for Folketinget at gøre deres arbejde ordentligt," siger han og fortsætter:

"Vi har kigget på ministeransvarlighedsloven og sagt, at vi kan jo ikke løse det problem ved at ændre en lov, der siger, at Folketinget skal have korrekte og fyldestgørende oplysninger. Men Folketingets Forretningsudvalg har ønsket at sætte en tyk streg under, at vi ikke så gerne ser nogle tilfælde, der ligner dem, der har været."

Mogens Lykketoft slår fast, at der ikke er noget decideret nyt i Præsidiets beretning.

“Der er ikke noget nyt i de principielle krav til ministrene, men der er anledning til at indskærpe dem, fordi de ikke altid har været respekteret.”

Dokumentation

Om rundspørgen

Altinget har sendt et spørgeskema til alle 179 medlemmer af Folketinget.
46 folketingsmedlemmer fordelt mellem alle partier har deltaget.

Et af spørgsmålene i undersøgelsen har lydt:
I forbindelse med bogen 'Mørkelygten' er det blevet hævdet, at svar fra ministerierne til Folketinget ikke altid er sandfærdige og fyldestgørende. Hvilket af følgende udsagn dækker bedst din holdning?


Rundspørgen er foretaget i perioden 17. februar til 9. marts.

Læs mere om rundspørgen på Altinget: embedsværk torsdag.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00