Grønnegård tvivler på regeringens model med to justitsministerier

Det er en svag løsning at dele Justitsministeriet i to i forsøget på at genvinde respekten for retsstaten, mener professor Jørgen Grønnegård.

Det er blevet en del af SMV-regeringens politik at undersøge, hvorvidt Justitsministeriet i stedet skal være to ministerier. Eksperter tvivler dog på, det vil løse det problem, regeringen ønsker.
Det er blevet en del af SMV-regeringens politik at undersøge, hvorvidt Justitsministeriet i stedet skal være to ministerier. Eksperter tvivler dog på, det vil løse det problem, regeringen ønsker.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Det er tvivlsomt, om en opdeling af Justitsministeriet kan sætte en stopper for nye forløb som minksagen.

Sådan lyder det fra en forvaltningsekspert og en juridisk ekspert, som Altinget har talt med om regeringens forslag om at inddele ministeriet i et justitsministerium – der sikrer, at grundlæggende retsprincipper overholdes – og et ministerium for national sikkerhed.

En spaltning vil nemlig ikke ændre på, at et nyt ministerium stadig er en del af den regering, den skal kontrollere. Det påpeger den mangeårige forvaltningsekspert Jørgen Grønnegård, der er professor emeritus fra Aarhus Universitet.

0:000:00