Anklager om sexchikane får parlamentarikere til at se indad

#METOO EU: Harvey Weinstein-skandalen om sexchikane i Hollywood har fået skeletter til at rasle ud af skabene i Bruxelles og Strasbourg, hvor en række europæiske medier har bragt anonyme vidnesbyrd om tilfælde af chikane, overgreb og voldtægt i Europa-Parlamentet. Nu kræver parlamentarikerne selv at få uvildige eksperter på banen.

Der er en helt forkert kultur i Europa-Parlamentet, mener Christel Schaldemose (S) efter afsløringer om sexchikane.
Der er en helt forkert kultur i Europa-Parlamentet, mener Christel Schaldemose (S) efter afsløringer om sexchikane.Foto: European Union 2016
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: En række afsløringer i flere europæiske medier af grov sexchikane i Europa-Parlamentet fik torsdag et flertal blandt de folkevalgte til at stille krav om, at uvildige eksperter nu skal undersøge anklagerne.

I kølvandet på den efterhånden verdensomspændende kampagne mod sexchikane under hashtagget #metoo har flere artikler tegnet et billede af en kultur i EU-demokratiets højborg, hvor upassende kommentarer, tilbud og berøringer er en del af hverdagen for særligt kvindelige ansatte.

Allerede i sidste uge kunne franske Le Figaro fortælle om 27-årige Jeanne Ponté, der samler historier om upassende opførsel i en lille, blomstret notesbog. På sine tre år som assistent for en fransk parlamentariker – som dog intet har med overgrebene at gøre - har hun nedfældet 47 episoder. Det handler om hænder på bagdele, knib i taljen, mails midt om natten med billeder af hende taget i smug og upassende middagsinvitationer.

Føler sig ikke hørt
Grovere anklager om direkte overgreb og voldtægt er også kommet frem, blandt andet i Bruxelles-mediet Politico, der har samlet omkring 30 historier fra ansatte i Parlamentet.

Man hører jo lumre bemærkninger fra kolleger, når de smukke, unge assistenter går forbi. Så jeg er ikke overrasket over, at det også har ført til, at der er nogle, der er blevet chikaneret direkte, både ved berøring og ved mærkelige udtalelser. Men omfanget er kommet bag på mig.

Christel Schaldemose
EU-parlamentariker (S)

Langt de fleste anklager kommer fra anonyme kilder og er kun i få tilfælde rettet mod navngivne personer – det være sig EU-parlamentarikere eller andre ansatte i Parlamentet.

Den 71-årige tidligere franske miljøminister og EU-parlamentariker Yves Cochet har dog måttet se tre år gamle slibrige sms’er offentliggjort i britiske Sunday Times. Her forsøger han at overtale en 25-årig assistent for en anden folkevalgt til en middag, hvor de ikke skal tale om politik, men om ”hendes lidenskaber, drømme og fantasier”.

Parlamentet skal på skolebænken
I resolutionen vedtaget torsdag i Strasbourg udbeder parlamentarikerne sig nu en taskforce udefra med mandat til at undersøge udbredelsen af sexchikane og overgreb for at overblik over problemets omfang. Den skal også evaluere de eksisterende klagemuligheder og oprette et fortroligt register over sådanne sager. Parlamentarikerne vil også have obligatorisk uddannelse af de folkevalgte og ansatte om ”respekt og værdighed på arbejdspladsen”.

Parlamentet har allerede flere udvalg, der tager sig af chikanesager, men de består primært af de folkevalgte selv, hvilket kan stå i vejen for henvendelser.

Assistenter i EU-Parlamentet er også hæmmet af, at de til enhver tid kan blive fyret af deres politiske chefer alene med begrundelsen, at parlamentarikeren har mistet tilliden til assistenten.

Tør ikke stå frem
Lederen af det anti-chikaneudvalg, der tager sig af sager mellem parlamentarikere og assistenter, Catherine Bearder fra de britiske Liberaldemokrater, fortalte under en debat i Parlamentet onsdag, hvordan frygt afholder mange fra at melde ud.

”Vi har en konstant strøm af sager, men det er meget svært for ofrene at stå frem. Offentliggørelse indebærer en professionel og økonomisk risiko for dem, så derfor forbliver deres sager ufortalte, og vi får ikke det fulde billede,” sagde Bearder, der understreger, at det ikke er acceptabelt.

”Vi skal blive bedre – både til at forebygge chikane i første omgang ved at introducere obligatorisk uddannelse af parlamentarikerne, til at tilskynde ofrene til at stå frem ved at garantere dem, at de ikke vil miste deres job, og til at handle hurtigere, når en undersøgelse er tilendebragt,” sagde hun.

Lumre bemærkninger
Den danske socialdemokrat Christel Schaldemose, der har været mere end ti år i Parlamentet, er ikke fuldstændig overrasket over afsløringerne.

”Man hører jo lumre bemærkninger fra kolleger, når de smukke, unge assistenter går forbi. Så jeg er ikke overrasket over, at det også har ført til, at der er nogle, der er blevet chikaneret direkte, både ved berøring og ved mærkelige udtalelser. Men omfanget er kommet bag på mig,” siger hun og håber på, at opmærksomheden omkring emnet kan være med til at ændre på tingene.

”Det allervigtigste er, at vi får skabt en kultur, hvor det er legitimt at sige fra. Og det tror jeg, at den her proces vil være med til. For det er jo virkelig forfærdeligt, hvis disse omtaler er rigtige, for så er der jo en helt forkert kultur i Europa-Parlamentet,” siger Schaldemose.

I en mail til medarbejdere i Parlamentet sendt onsdag understreger formand Antonio Tajani, at der skal være nultolerance for alle former for chikane.

”Jeg opfordrer endnu engang enhver, der har været offer for upassende opførsel, til at stå frem med det samme. Hvis der skal tyes til sanktioner, vil jeg pålægge den hårdest mulige straf på parlamentarikere, der findes skyldig i chikane,” skrev parlamentsformanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00