Debat

Hedegaard: Regeringen fører signalpolitik

KLUMME: Flere ministre synes mere optagede af at sende signaler frem for at bedrive politik. Det forekommer mærkeligt, særligt i en mindretalsregering, skriver Connie Hedegaard, fhv. konservativ minister.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) synes at være optaget af at servere sine synspunkter på den hårdest mulige måde og mindre optaget af at gå i dialog, pointerer dagens klummeskribent Connie Hedegaard.
Integrationsminister Inger Støjberg (V) synes at være optaget af at servere sine synspunkter på den hårdest mulige måde og mindre optaget af at gå i dialog, pointerer dagens klummeskribent Connie Hedegaard.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Connie Hedegaard
Fhv. MF, minister og EU-kommissær

Når man hører visse af regeringens ministre forsvare diverse meldinger, får man indtryk af, at det først og fremmest handler om at sende signaler - mere end om at lave politik. Om tingene kan få flertal er tilsyneladende ikke det vigtigste. Det vigtigste er at "signalere", at hold da op hvor har Danmark fået en ny regering.

Finansministeren hamrer mod DR og public service uden nogen form for nuancer.

Klimaministeren forsvarer regeringens sparekrav, men ulejliger sig end ikke med at gøre opmærksom på, at besparelserne er akkumuleret over fire år. Tværtimod er det som om forskellen til den tidligere regering gerne må se så store ud som overhovedet muligt - selv på områder, hvor traditionen for bredt samarbejde har tjent Danmark virkelig godt.

Måske regeringens nye centrale kommunikationskontor i Statsministeriet kunne begynde med at sende et signal ned gennem hele systemet om, at signaler ikke er nok. 

Connie Hedegaard
Fhv. MF, minister og EU-kommissær

Og integrationsministeren ikke bare repræsenterer en hård politik. Det er som om, det er en pointe i sig selv at servere synspunkterne på den hårdest mulige måde.

Dansk statsborgerskab noget særligt
Et eksempel fik vi i sidste uge, hvor integrationsministeren ønskede at skærpe sprogkravet for at kunne opnå dansk statsborgerskab fra 7. klasse niveau til 9. klasse niveau – hvad det åbenbart har været under VK-regeringen. Som ministeren sagde: Det skal være noget særligt at få tilkendt dansk statsborgerskab.

At en ny regering markerer, at den ønsker at føre en ny politik er naturligt. Men at den ikke vil gå i reel dialog om sine synspunkter og påstande er det ikke.

Connie Hedegaard
Fhv. MF, minister og EU-kommissær

Det synspunkt er vel de fleste enige i. Men så ringede P1 morgen til en ekspert, der gjorde opmærksom på, at de konkrete krav slet ikke svarede til forskellen mellem 7. og 9. klasse – nej, de nye krav svarede til dansk på universitetsniveau, og det kunne vel ikke være rimeligt.

Om manden har ret eller ej i, at de nye krav svarer til universitetsniveau, ved jeg ikke, men hvad svarede da ministeren? Ministeren svarede at "det skal være noget særligt at få dansk statsborgerskab".

Morgenværten forsøgte én gang til at få ministeren til at forholde sig til det fremsatte modargument. Er dansk på universitetsniveau virkelig et rimeligt krav at stille? Men lytterne fik blot én gang til samme svar, der lukkede for enhver mulighed for at gå i dialog med magten: Det skal være noget særligt at få dansk statsborgerskab. Goddag mand – økseskaft!

Mere end signaler
At en ny regering markerer, at den ønsker at føre en ny politik er naturligt. Men at den ikke vil gå i reel dialog om sine synspunkter og påstande er det ikke. I Hal Kochs fædreland, hvor der normalt er almindelig enighed om, at demokrati (også) er samtale, er det en unødigt provokerende og arrogant måde at forvalte magten på, blandt andet fordi det fremmer polariseringen, hvilket ikke just burde være mindretalsregeringens første prioritet?

Netop en mindretalsregering, der kun selv repræsenterer hver femte stemme, må gøre sig særlig umage for at ville dialogen og have en attitude der gør, at input ude fra rent faktisk bliver en del af beslutningsprocessen. Det bliver både regeringen og dens beslutninger kun stærkere af.

Måske regeringens nye centrale kommunikationskontor i Statsministeriet kunne begynde med at sende et signal ned gennem hele systemet om, at signaler ikke er nok. Der skal også argumenter og vilje til dialog til – også og ikke mindst når man har magten.

Dokumentation

Blå bog: Connie Hedegaard
Født i 1960

Uddannelse
Cand.mag. i historie og litteraturvidenskab, Københavns Universitet

Karriere
Formand for miljøfonden KR Foundation (2015-)
Klimakommissær (2009-2014)
Minister for FN's klimakonference i København (2009)
Klima- og energiminister (2007-2009)
Miljøminister og minister for nordisk samarbejde (2005-2007)
Miljøminister (2004-2005)
Studievært ved DR 2, Danmarks Radio (1998-2004)
Chef for Radioavisen, Danmarks Radio (1994-1998)
Journalist, Berlingske Tidende (1990-1994)
Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti (1984-1990 og 2005-2010)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00