Hegelund og Mose: Skibet sejler under nyt navn

Mandagstræneren: Med et navne- og logoskift har traditionsbundne Danmarks Rederiforening foreløbig afsluttet sin forandringssejlads hen mod nutidig interessevaretagelse. Flere organisationer har med mere eller mindre held bokset med navneændringer – en anledning til at fintune måden at arbejde politisk på.

SØULKEFORSAMLING: For rederne lugtede ordet ”forening” måske vel rigeligt af fortidens søulkeforsamlinger, og ordet er derfor røget ud af organisationens nye navn. Foto fra 1990.
SØULKEFORSAMLING: For rederne lugtede ordet ”forening” måske vel rigeligt af fortidens søulkeforsamlinger, og ordet er derfor røget ud af organisationens nye navn. Foto fra 1990.Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Susanne HegelundPeter Mose

Redernes politiske fornyelsesintentioner har været at signalere erhvervets samfundsnytte; et populært valg i mange erhverv oven på finanskrisen.

Peter Mose & Susanne Hegelund

Rederne følger femi-trenden i erhvervsorganisationerne, hvor tidligere kvindelige politikere og embedskvinder på række har sat sig i direktørstolene som selve symbolet på ”nye tider”.

Peter Mose & Susanne Hegelund

Matadors enkefru Fernando Møhge var stadig i sin bedste alder, da Dampskibsrhederi-Foreningen som en af landets første lobbyorganisationer i 1884 så dagens lys.

Inspireret af erhvervsmanden C.F. Tietgen var trenden på det tidspunkt, at byerhvervene skulle lobby-samarbejde som modspil til det hidtil så enerådende landbrugserhverv. Man skulle ”verve selve Landets Lovgivningsmagt til virksom Kampfælle i den det danske Erhvervsliv forestaaende Konkurrence-Kamp,” som Tietgen opmuntrende formulerede det.  

Siden i torsdags har redernes interesseorganisation sejlet under nyt navn: Danmarks Rederiforening er blevet til Danske Rederier. Med det nye navn kan lobbyisterne sætte den foreløbig sidste streg på søkortet i de senere års fornyelsesstrategi, hvis formål har været at fremtidssikre en af de historisk set mest indflydelsesrige interesseorganisationer herhjemme.

0:000:00