Hvad er Rigsretten? Bliv klogere på den særlige domstol for ministre

OVERBLIK: Sagen mod Inger Støjberg bliver den sjette rigsretssag i danmarkshistorien. Men hvad er Rigsretten egentlig for en størrelse? Få overblik over den særlige domstol, der udelukkende bruges til sager mod nuværende og tidligere ministre.

En ny rigsretssag er på trapperne.

Det står klart, efter at både Socialdemokratiet og Venstre torsdag har meddelt, at de støtter, at Inger Støjberg (V) skal for en rigsret, hvilket en række af Folketingets partier også tidligere har gjort. Det er kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, der har afvist en rigsretssag, og dermed er der flertal i Folketinget for en rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister for hendes rolle i sagen om en ulovlig adskillelse af asylpar i 2016.

Det er bare sjette gang i danmarkshistorien, at Rigsretten kommer i aktion og skal dømme i en rigsretssag.

Altinget giver dig her et kort overblik over, hvad en rigsret egentlig er for en retsinstans, og hvem der sidder i den.

Hvad er en rigsret?

Rigsretten er en særlig domstol, da den udelukkende behandler sager, som er rejst mod ministre eller tidligere ministre, der tiltalt for at bryde sit ansvar som minister ved blandt andet at handle imod loven eller på anden vis forsømme sit arbejde.

Rigsretten blev dannet i forbindelse med indførelsen af Grundloven i 1849, som etablerede det danske folkestyre.

Hvem kan rejse en rigsretssag?

Ifølge Grundloven er det udelukkende Folketinget eller regenten, der kan rejse en sag mod i minister. Kongehusets rolle har dog ændret sig siden 1849, så i praksis er det kun Folketinget, der vil kunne igangsætte en retssag.

Hvem dømmer i sagen?

Rigsretten består af i alt 30 medlemmer, hvoraf halvdelen er de 15 højesteretsdommere, som har den højeste anciennitet.

Den resterende halvdel udpeges af Folketinget, og de har plads i Rigsretten i seks år ad gangen. De 15 politisk udpegede medlemmer må ikke være medlem af Folketinget, men flere af dem har tidligere tilknytning til Christiansborg.

De nuværende 15 udpegede medlemmer er:

 • Erik Christensen, tidligere S-folketingsmedlem (udpeget af Socialdemokratiet)
 • Pia Gjellerup, tidligere S-folketingsmedlem (udpeget af Socialdemokratiet)
 • Karin Gaardsted, tidligere S-folketingsmedlem (udpeget af Socialdemokratiet)
 • Karen J. Klint, tidligere S-folketingsmedlem (udpeget af Socialdemokratiet)
 • Klaus Bach (udpeget af Radikale)
 • Anne Grete Holmsgaard, tidligere SF-folketingsmedlem (udpeget af SF)
 • Leif Donbæk Thomsen (udpeget af SF)
 • Ingelise Bech Hansen (udpeget af Enhedslisten)
 • Nicolai Mallet (udpeget af Venstre)
 • Karoly Nèmeth (udpeget af Venstre
 • Gert Eg (udpeget af Venstre)
 • Karen Rønde, tidligere V-folketingsmedlem (udpeget af Venstre)
 • Mette Vestergaard Huus (udpeget af Venstre)
 • Christian Langballe, tidligere DF-folketingsmedlem (udpeget af Dansk Folkeparti)
 • Keld Holm (udpeget af Konservative)

Et af medlemmerne, Nicolai Mallet, har ageret som Inger Støjbergs bisidder i Instrukskommissionen, og derfor er forventningen, at han vil erklære sig selv inhabil. Der er ligeledes udnævnt en 1. og 2. stedfortræder for hver enkelt af de 15 medlemmer. Venstres 1. stedfortræder er ifølge ft.dk Jacob Mchangama, der er jurist og direktør i den juridiske tænketank Justitia.

Hvad er den mulige straf
Det kommer an på omfanget af sagen, men i tidligere rigsretssager har dommen varieret mellem en bødestraf og betinget fængselstraf. Der er dog kun faldet dom i to ud af fem rigsretssager. Det var i 1910 og 1995.

Er det sjældent?
En rigsretssag er en af de mere sjældne begivenheder i dansk politik. Faktisk har der indtil videre kun været fem sager i dansk historie, hvoraf der blot har været en enkelt siden 1910.

Den fandt sted i 1995, som var den såkaldte Tamilsag, hvor den tidligere konservative justitsminister Erik Ninn-Hansen endte med at blive idømt fire måneders betinget fængsel for sin rolle i sagen.

Forrige artikel Magnus Heunicke ansætter ny departementschef Magnus Heunicke ansætter ny departementschef Næste artikel Kulturministeriet ramt af højt arbejdspres før coronakrisen Kulturministeriet ramt af højt arbejdspres før coronakrisen