Debat

Journalistforbund om offentlighedslov: Venstre har chancen for at gå ind for åbenhed

DEBAT: Krisen blotlægger, at offentlighedsloven ikke virker optimalt. Ministerbetjeningsreglen forhindrer journalister i at oplyse borgerne om politikernes beslutninger, skriver DJ-formand Tine Johansen.

Justitsministeren har lovet, at regeringen vil arbejde videre med Ytringsfrihedskommissionens synspunkter. Men intet tyder på en revision af offentlighedsloven, skriver DJ-formand.
Justitsministeren har lovet, at regeringen vil arbejde videre med Ytringsfrihedskommissionens synspunkter. Men intet tyder på en revision af offentlighedsloven, skriver DJ-formand.Foto: Ida Guldbæk Arentsen Ritzau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tine Johansen
Formand, Dansk Journalistforbund

Kriser kaster lys på ting, som ikke fungerer optimalt.

Det har de fleste virksomheder og organisationer erfaret gennem de seneste måneder, hvor man har været tvunget til at justere kursen og skære fra og lægge til for at komme ud på den anden side af corona med skindet på næsen.

Regeringen og myndighedernes håndtering af coronakrisen har således også vist os, at der er noget i vores eget demokrati, som trænger til en justering.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Aldrig har behovet for en lempelse af offentlighedsloven stået mere klart. Aldrig har det været vigtigere at sikre, at dokumenter om vigtige beslutninger ikke holdes skjult for offentligheden.

Lukkethed er uholdbart til hver en tid.

Mener de det med åbenhed i Venstre?

Tine Johansen
Formand, Dansk Journalistforbund

Muligt at kigge efter i kortene
Både pressen, forskere og opposition har oplevet stor lukkethed og modvilje mod at dele data og centrale informationer under coranakrisen. Det svækker tilliden til det politiske system, og det er uholdbart.

Det gælder ikke kun i en coronatid, men til enhver tid. Lige nu kan vi bare se det meget tydeligt. Åbenhed giver pressen og befolkningen mulighed for at forstå, hvorfor politikerne gør, som de gør, og ikke mindst evaluere og kritisere de beslutninger, som træffes på et historisk vigtigt tidspunkt.

Derfor blev jeg også rigtig glad for, at alle Folketingets partier udenom regeringen var gået sammen om et krav om mere åbenhed i det såkaldte åbenhedsmanifest.

Når der træffes så vidtgående beslutninger, som regeringen gør i øjeblikket, skal det være muligt at kigge den efter i kortene.

Men hvorfor ikke sikre åbenheden i forvaltningen én gang for alle ved at ændre offentlighedsloven? Så er den ged barberet. Som partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) forleden så rigtigt skrev på Twitter.

Det er jo velkendt, at især ministerbetjeningsreglen i offentlighedsloven har medført, at det er blevet vanskeligt – og i nogle tilfælde umuligt – for danske journalister at afdække vigtige sager.

Klar anbefaling fra Ytringsfrihedskommissionen
Da Ytringsfrihedskommissionen afleverede sin betænkning i slutningen af april, var det med en klar anbefaling om, at offentlighedsloven skal lempes.

Selvom justitsminister Nick Hækkerup (S) ifølge Justitsministeriet har lovet, at regeringen vil "sørge for at have kommissionens synspunkter med i det videre politiske arbejde", tyder intet på, at en revision af offentlighedsloven ligger lige for.

Tværtimod blev det under en debat i Folketinget tirsdag klart, at regeringen ikke har tænkt sig at følge kommissionens opfordring. Nye Borgerlige havde fremsat et forslag om ophævelse af ministerbetjeningsreglen, som hele syv partier i Folketinget stod bag. Men Socialdemokratiet, Venstre og Konservative sikrede tilsammen et flertal imod forslaget.

Mener de det med åbenhed i Venstre? Det sker, efter at partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V) i pressen har talt med store bogstaver om behovet for at træffe beslutninger på et oplyst grundlag. Hatten af for det, og jeg er enig.

Politikere skal selvfølgelig have al den information, der findes, inden de træffer beslutninger. Men på samme måde skal vælgerne også have al den information, som de har brug for, for at kunne sætte et kryds på valgdagen ud fra et oplyst grundlag.

Et konkret forslag
Så spørgsmålet er, om de virkelig mener det der med åbenhed i Venstre? Og hvis det står galt til med åbenheden, hvorfor så ikke gøre noget ved det, når man nu kan?

Til fagbladet Journalisten har ordfører omkring offentlighedsloven Jan E. Jørgensen (V) udtalt, at Venstre ikke har aktuelle planer om en grundlæggende revision af offentlighedsloven, men at partiet gerne vil drøfte konkrete forslag til justeringer af loven.

Så lad mig gentage det helt konkrete forslag, som syv partier i Folketinget, Dansk Journalistforbund og Ytringsfrihedskommissionen stiller: Indskrænk ministerbetjeningsreglen i offentlighedslovens paragraf 24 og folketingspolitikerreglen i offentlighedslovens paragraf 27, nummer 2, så der sikres øget adgang til faktuelle oplysninger.

Læs også

Find en ny balance
I sin rapport beskriver Ytringsfrihedskommissionen, at der med ændringerne af offentlighedsloven i 2013 skete en markant indsnævring i adgangen til information om myndighedernes virksomhed.

Folketingets Ombudsmand har evalueret ministerbetjeningsreglen, som blev indført dengang, og peger på, at reglen har ført til væsentlige indskrænkninger i retten til aktindsigt.

Det forhindrer journalisterne i at gøre det, som de er sat i verden for, nemlig at oplyse borgerne om, hvordan og hvorfor politikerne træffer de beslutninger, som de gør.

Selvfølgelig skal ministre og andre politikere have et fortroligt rum, hvor de kan få rådgivning af embedsværket og på mere uformel vis diskutere og forhandle politisk. Men der er brug for at finde en ny balance, som giver offentligheden bedre indsigt i den politiske beslutningsproces.

Det gælder nu i coronatider, men i allerhøjeste grad også efter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tine Johansen

Formand, Dansk Journalistforbund
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)

0:000:00