Kriseramt Seruminstitut får nye opgaver

SMITTE: Statens Serum Institut og KU skal overtage DTU’s veterinære beredskab. Vigtigt at samle beredskabet for smitsomme sygdomme fra dyr og mennesker, forklarer sundhedsministeren. Sammenlægningen skal også rette op på instituttets kriseramte økonomi.

Foto: /Ritzau/Vibeke Toft
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Strømmen af dårlige nyheder fra det økonomisk skrantende Statens Serum Institut (SSI) brydes nu med en god nyhed for instituttet.

Sammen med Københavns Universitet skal SSI overtage det veterinære beredskab, der håndterer farlige, smitsomme sygdomme fra dyr, har regeringen besluttet.  

SSI har i forvejen ansvaret for beredskabet overfor smitsomme sygdomme fra mennesker, biologiske trusler og medfødte lidelser.  

Problemerne med sygdommes og farlige organismers vandring fra dyr til mennesker er et godt argument for sammenlægningen, forklarer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Vi får nu et samlet dansk beredskab, der kan få afgørende betydning for menneskers helbred, dyresundhed og vores eksport.

Ellen Trane Nørby (V)
Sundhedsminister

”Det handler om en samlet tilgang til dyrs og menneskers sundhed. Grunden til, at det er vigtigt, er, at mange af de infektioner, vi får, oprindeligt kommer fra dyr. Så hvis man skal være forudseende i forhold til at forebygge infektioner hos mennesker, så er man nødt til også at have en overvågning af infektionerne hos dyrene – så er man tidligere ude,” siger Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Også indsatsen mod antibiotikaresistens styrkes. Vi får nu et samlet dansk beredskab, der kan få afgørende betydning for menneskers helbred, dyresundhed og vores eksport.”

Finansudvalg skal sikre 130 millioner
Overflytningen betyder, at der skal bygges særligt sikrede laboratorier og købes udstyr for omkring 130 millioner hos SSI, der ligger på Amager. Folketingets Finansudvalg vil derfor snart blive bedt bevillige pengene via et aktstykke.

Sundhedsministeren håber samtidig, at fusionen kan få skabt en bæredygtig økonomi for SSI, der stadig ikke balance mellem indtægter og udgifter efter fravalget af vaccine-produktionen.

SSI har de seneste år haft store økonomiske vanskeligheder. Virksomhedens indtægter fra vaccineproduktionen styrtdykkede.

Et flertal i Folketinget besluttede i 2016 at sælge vaccineproduktionen til en kontroversiel, udenlandsk virksomhed for et symbolsk beløb, da man på dette tidspunkt havde meget få interesserede købere. Der har været hård kritik af de skiftende regeringer for håndteringen af SSI-sagen. 

Glad SSI-direktør 
Administrerende direktør på SSI, Mads Melbye, mener, at Danmark allerede i dag har et godt beredskab for sygdomme hos dyr og mennesker.

”Men vi ser frem til at udnytte den synergi, der ligger i at samle ekspertisen i de to beredskaber. Gennem dette kan vi udvikle et endnu bedre beredskab, for eksempel gennem en samlet overvågning og forståelse af, hvad der sker, når sygdomme smitter mellem dyr og mennesker, eller når bakterier bliver resistente over for antibiotika,” siger Mads Melbye i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Mads Melbye

Forskningschef, Kræftens Bekæmpelse, professor, medicinsk epidemiologi, Københavns Universitet og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, seniorrådgiver, Norges Folkehelseinstitut
dr.med. (Aarhus Uni. 1988), cand.med. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00