Kritik: Styrelse blåstempler partisk uddeling af tilskud

INTERESSEKONFLIKT: Juraprofessor bakker statsrevisorer op i den krasse kritik af NaturErhvervstyrelsens vejledning om inhabilitet for landbrugsfondes bestyrelser. Forbrugerrådet Tænk opfordrer til at ændre fondenes konstruktion.

Rigsrevisionen med rigsrevisor Lone Strøm som spydspids konstaterer i sin beretning om landbrugsfonde, at NaturErhvervstyrelsen har indskrænket habilitetsbegrebet på en måde, som Rigsrevisionen ikke tidligere har set.
Rigsrevisionen med rigsrevisor Lone Strøm som spydspids konstaterer i sin beretning om landbrugsfonde, at NaturErhvervstyrelsen har indskrænket habilitetsbegrebet på en måde, som Rigsrevisionen ikke tidligere har set.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Sine Riis Lund

Jeg mener, at anvendelsen af forvaltningsloven er problematisk i de to eksempler. Det gælder både anvendelsen af reglerne og konklusionerne.

Søren H. Mørup
Professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet

Vores fortolkning af, hvornår et bestyrelsesmedlem er inhabilt, bliver også kritiseret, så det indgår selvfølgelig i overvejelserne, om det giver anledning til at revidere habilitetsvejledningen.

Lars Kolze
Enhedschef, NaturErhvervstyrelsen

Sker der en upartisk behandling af ansøgninger om tilskud i landbrugets fonde?

Svaret må svæve i det uvisse, og det bærer NaturErhvervstyrelsen en væsentlig del af ansvaret for.

De har nemlig lavet en vejledning om regler for inhabilitet for bestyrelserne i landbrugets produktions- og promilleafgiftsfonde, som er ganske problematisk.

0:000:00