Debat

KU og museumsdirektør: Statens Naturhistoriske Museum skal ikke flyttes til et andet ministerium

Seks museumsdirektør har tidligere skrevet, at man ønsker Statens Naturhistoriske Museum flyttet til Kulturministeriet. Men det er der ingen fagligt gode grunde til, skriver København Universitet og museumsdirektøren for netop Statens Naturhistoriske Museum.

Seks direktører for landets naturhistoriske museer har tidligere skrevet, at de ønsker Statens Naturhistoriske Museum flyttet fra Københavns Universitet og Uddannelses- og Forskningsministeriet til Kulturministeriet. Nu kommer Universitetet og Museet med et svar.
Seks direktører for landets naturhistoriske museer har tidligere skrevet, at de ønsker Statens Naturhistoriske Museum flyttet fra Københavns Universitet og Uddannelses- og Forskningsministeriet til Kulturministeriet. Nu kommer Universitetet og Museet med et svar.Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Katrine Krogh Andersen
Peter Clemens Kjærgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et indlæg i Altinget 18. august 2023 argumenterer seks museumsdirektører for, at det både for Statens Naturhistoriske Museum (SNM) og de øvrige naturhistoriske museer vil være en stor faglig fordel, hvis SNM ved en museumsreform flytter fra Københavns Universitet og Uddannelses- og Forskningsministeriet til Kulturministeriet.

Vi er glade for ønsket om et stærkere samarbejde mellem SNM og de øvrige naturhistoriske museer. Men vi kan ikke se, at en flytning vil forbedre det samlede museumsmiljø.

SNM har været tilknyttet Københavns Universitet i århundreder og er fortsat en integreret del af universitetets forskning, uddannelse og formidling. Herfra har museet varetaget både sine forpligtelser som hovedmuseum for naturhistorie i Danmark og forpligtelsen over for museumslovens fem søjler på det naturhistoriske område. Desuden har SNM ofte sat sig i spidsen for samarbejder og projekter til gavn for alle museerne.

Der er således ikke belæg for, at SNM ikke i den nuværende organisering kan være en visionær og aktiv medspiller og udvikler af hele området. 

Læs også

Museet udvikler sig til gavn for alle naturhistoriske museer

Det er positivt, at de seks direktører gerne ser SNM endnu mere involveret. Det er en tilgang, som vi deler, og netop derfor har Københavns Universitets øverste ledelse sammen med museet i halvandet årti arbejdet på at skabe nye og tidssvarende rammer for museet med etablering af et nyt og supermoderne SNM. Et byggeri, der i den grad vil understøtte hele den museale naturhistoriske formidling.

Der er således ikke belæg for, at SNM ikke i den nuværende organisering kan være en visionær og aktiv medspiller og udvikler af hele området.

Peter Clemens Kjærgaard, Katrine Krogh Andersen

Det tager tid at bygge en udstillingsbygning i international topklasse, men selv under de udfordrende fysiske forhold, der naturligt præger et museum i hele byggefasen, har SNM formået at holde åbent og skabe udstillinger på højt niveau.

Det har været en kommerciel succes, der er i særklasse blandt de danske kulturinstitutioner i Danmark. Og det er vel at mærke sket under de nuværende organisatoriske og fysiske forhold.

Med nye fysiske rammer og betydelige private donationer givet til universitetet, vil SNM om føje år kunne være en endnu stærkere drivkraft for ikke blot egne udstillinger, men for det samlede naturhistoriske museumsmiljø og den danske naturhistoriske forskning. Det glæder museets ledelse og medarbejdere samt universitetets ledelse sig til.

Men det kræver ikke en flytning fra et ministerium til et andet. SNM er lige præcis dér, hvor det hører til og skaber størst samlet værdi for Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Clemens Kjærgaard

Professor ved Københavns Universitet, afgående direktør for Statens Naturhistoriske Museum (-30/6 2024)
cand.mag. (Aarhus Uni. 1995), ph.d. (Aarhus Uni. 2000)

Katrine Krogh Andersen

Dekan, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, forperson, KR Foundation
fysiker, ph.d. (Københavns Uni. 1998), diplom i ledelse (DTU 2015)

0:000:00