Løkke afviser ansvar i Støjberg-sag: ”Den enkelte minister må ligesom stå på mål for sig selv”

ADSKILTE ASYLPAR: Det er ikke rigtigt, at Søren Pind advarede Lars Løkke Rasmussen om ulovligheder i Inger Støjbergs ministerium, sagde Løkke til Instrukskommissionen torsdag. Løkke blandede sig slet ikke i sagen, forklarede han.

Lars Løkke Rasmussen (V) så ingen grund til som daværende statsminister at gribe ind på noget tidspunkt i forløbet om Inger Støjbergs instruks om adskillelse af asylpar, hvor den ene var under 18. Det forklarede han Instrukskommissionen torsdag.
Lars Løkke Rasmussen (V) så ingen grund til som daværende statsminister at gribe ind på noget tidspunkt i forløbet om Inger Støjbergs instruks om adskillelse af asylpar, hvor den ene var under 18. Det forklarede han Instrukskommissionen torsdag.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) modsagde torsdag sin tidligere minister Sørens Pinds forklaring i sagen om Inger Støjbergs instruks om at adskille asylpar.

Løkke modtog nemlig slet ikke nogen sms eller telefonopringning fra daværende justitsminister Pind med advarsel om, at der foregik noget bekymrende i ministerkollega Inger Støjbergs ministerium i 2016. Det forklarede Løkke til Instrukskommisionen, som torsdag afhørte den daværende statsminister i Retten ved Frederiksberg for at belyse hans rolle og eventuelle ansvar i sagen.

Løkke er indkaldt som vidne, fordi Søren Pind over for kommissionen har forklaret, at han på et tidspunkt orienterede Løkke om, at der "nok var noget, han skulle holde øje med" ovre i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Pind husker ikke det præcise tidspunkt eller indhold, men han mener, han advarede Løkke per sms, og at han måske fulgte op med et telefonopkald, har han fortalt.

Det kan Lars Løkke Rasmussen imidlertid ikke genkende:

Jeg tror da, at Kettel har haft den opfattelse, at integrationsministeren var – det er ikke hans ord – men at hun måske var en lille smule arrogant i sagen

Lars Løkke Rasmussen (V)
Daværende statsminister

"Jeg må sige, jeg blev lidt overrasket over det. Da jeg hørte det, søgte jeg i min dybeste hukommelse, men jeg har ingen erindring om det," sagde han torsdag.

Læs også: Søren Pind om Støjbergs instruks: Jeg orienterede Løkke om min bekymring

Jeg må sige, jeg blev lidt overrasket over det. Da jeg hørte det, søgte jeg i min dybeste hukommelse, men jeg har ingen erindring om det

Lars Løkke Rasmussen (V)
Om Søren Pinds forklaring til Instrukskommissionen om, at Pind skulle have advaret Løkke per sms

I den dybeste del af baghjernen
Tidligere på dagen torsdag bekræftede Søren Pinds daværende departementschef i Justitsministeriet, Barbara Bertelsen, at Pind på et tidspunkt "i forsommeren" 2016 fortalte hende, at han havde orienteret Løkke. Så vidt hun huskede, sagde han, det var per sms.

"Jeg kan jo kun gøre rede for, hvad jeg selv husker," sagde Løkke.

"Jeg har søgt i den dybeste del af min baghjerne for, om der kunne have være noget, der handlede om retorik eller politik," sagde han.

"Men jeg har ikke fået nogen henvendelse overhovedet om, at der foregår ulovligheder eller andet, jeg skulle reagere på. Og det kan jeg sige med sikkerhed, for hvis jeg havde fået det, ville jeg have ageret på det," gentog Lars Løkke Rasmussen og forklarede, at han havde gennemsøgt sin telefon for gamle sms'er og ikke fundet den pågældende besked.

Var ikke på Løkkes radar
Den daværende statsminister afviste i det hele taget at have været indblandet i forløbet om Inger Støjbergs ordre om at adskille nytilkomne asylsøgende ægtepar, hvor den ene var mindreårig. 

Lars Løkke Rasmussen forklarede, at sagen slet ikke var på hans "radar", da Inger Støjberg i januar og februar 2016 meldte ud i et facebookopslag og en pressemeddelelse, at alle asylpar skulle adskilles uden undtagelse.

I marts samme år skulle Lars Løkke i forespørgselsdebat i Folketingssalen og fik et såkaldt beredskab med, som blandt andet klædte ham på til, hvad han kunne sige, hvis nogen skulle spørge til sagen om de såkaldte "barnebrude". Det viser dokumenter i sagen.

Løkke bekræftede torsdag, at han fik beredskabet, og at han på den måde kendte til sagen, men at det ikke fyldte noget særligt - hverken i hans hoved eller i selve folketingsdebatten, hvor spørgsmålet slet ikke blev taget op.

Blev du orienteret om, at din minister havde meldt hårdere ud, end juraen kunne holde til?, spurgte udspørger Lars Kjeldsen.

"Nej. Jeg blev orienteret om, at der ville blive administreret efter reglerne," svarede Løkke.

Blev du orienteret om, at der havde været et forløb om det?

"Nej," svarede Løkke højt.

Hårdere end juraen kan holde til
Spørgsmålet er centralt, fordi en mailkorrespondance mellem Løkkes embedsfolk har tydet på noget andet.

Den 3. marts 2016 - dagen før folketingsdebatten og mindre end en måned efter Støjbergs pressemeddelelse - sendte daværende statsråd i Statsministeriet Tanja Franck en mail til daværende departementschef Christian Kettel Thomsen med Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets udkast til beredskabet.

Tanja Franck sluttede mailen med at konstatere, at det nok var "vigtigt, at han (statsministeren, red.) får at vide, at UIBM’n (udlændinge- og integrationsministeren, red.) har meldt hårdere ud, end juraen kan holde til".

Kettel i mail: "Jeg er bekymret"
Da spørgsmålet senere blev en egentlig "sag", som Ombudsmanden gik ind i af egen drift, fordi det er ulovligt at tvangsadskille parrene uden en individuel vurdering, blev Lars Løkke Rasmussen orienteret om problemerne. Det viser flere af de dokumenter, som kommissionen fremviste torsdag.

I oktober 2016 bliver han orienteret om, at Ombudsmanden har været til møde i Statsministeriet. Ombudsmanden er på forhånd bekymret for, hvordan Inger Støjberg vil modtage en eventuel kritisk afgørelse, får Løkke at vide i notatet.

Der er også en mail fra februar 2017, hvor Løkke via sin departementschef bliver orienteret om, at Ombudsmanden er på vej med kritik af Inger Støjberg og hendes ministerium. Hendes pressemeddelelse om at adskille parrene fungerede som en instruks og er ulovlig, lyder en konklusion, og ministeriet vil blive kritiseret for "fejl og forsømmelser af større betydning", fremgår det af mailen.

Læs også

"Øv!," svarer Løkkes daværende særlige rådgiver Jacob Bruun til daværende departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen med Lars Løkke cc.

"Hvad kan man gøre for at lovliggøre beslutningen om, at danske asylcentre ikke skal huse mindreårige som er (tvangs-)gift med ældre? Den underliggende politiske argumentation for den (åbenbart juridisk kritisable) beslutning i 2016 er vi vel fortsat enige i…," skriver Jacob Bruun videre i mailen, som Løkke også modtager i februar 2017.

Der er også flere mails fra daværende departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen til Lars Løkke om sagen. Den 24. maj 2017 skriver Kettel, at han gerne vil mødes med Løkke på Marienborg for at håndtere forskellige udeståender.

"Og jeg vil også gerne drøfte barnebrude. Jeg er bekymret over, at UIM ikke tager sagen seriøst og at det lander hos dig," skriver Kettel i mailen, hvor UIM må formodes at stå for udlændinge- og integrationsministeren eller ministeriet.

Sagen var håndteret
Men ingen af oplysningerne fik Løkke til at kontakte Inger Støjberg eller på anden måde tage sagen op, forklarede han.

"Jeg bruger min tid på at håndtere uløste problemer, og det her er jo håndteret," sagde Løkke blandt andet og henviste til, at flere af dokumenterne er orienteringer om, hvordan embedsmændene er i gang med at håndtere sagen. Ingen af dokumenterne er direkte opfordringer til Løkke om at handle.

I forhold til Kettels mail om at mødes og tale om "barnebrude", har Løkke "ikke nogen præcis erindring om", at der har været sådan et møde.

"Men jeg tror da, at Kettel har haft den opfattelse, at integrationsministeren var – det er ikke hans ord – men at hun måske var en lille smule arrogant i sagen, fordi regeringen havde et parlamentarisk grundlag, som stod last og brast med hende," forklarede Løkke og uddybede:

"Jeg tror, at Kettels take har været, at det kan jo være meget godt, men der kommer også en dag efter det. Så måske det ville have været klogere, hvis ministeren havde været lidt mere… hvad skal jeg kalde det… fleksibel, imødekommende, diplomatisk. Jeg har ikke været i tvivl om, at Kettel har haft den analyse", sagde Løkke og tilføjede lidt efter, at han selv deler analysen.

Ministeren må stå på egne ben
Udspørgeren fulgte op: "Jeg går ud fra, at det er en analyse, Kettel drøfter med dig. At I har en samtale om det. Gør du noget i den anledning?"

"Jeg tror, jeg har antydet det tidligere. Den enkelte minister må ligesom stå på mål for sig selv. Jeg bakker mine ministre op og har gjort det hele vejen igennem, men hvordan man håndterer det parlamentariske og kunsten at skabe politiske alliancer og det modsatte, det er man voksen nok til selv at kunne håndtere," lød svaret fra Lars Løkke Rasmussen.

Den tidligere statsminister afviste bagefter at svare på spørgsmål fra pressen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00