Debat

Marianne Thyrring: Jeg tog gerne 30 år mere i staten

KLUMME: Marianne Thyrring slår efter 30 års ansættelse et slag for at være embedsmand og peger blandt andet på rollefordeling og dialog mellem embedsmænd og politikere som et område, der kommer til at være meningsgivende for nye kræfter i embedsværket.  

Marianne Thyrring har været ansat i den danske stat i 30 år, og hun erklærer sig selv parat til at gøre det hele igen. 
Marianne Thyrring har været ansat i den danske stat i 30 år, og hun erklærer sig selv parat til at gøre det hele igen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marianne Thyrring
Direktør, DMI 

30 år i statens tjeneste!

Er det galt eller godt??

Under alle omstændigheder lidt for sent at stille det spørgsmål. For jeg er netop rullet igennem 30-årsdagen for min ansættelse i den danske stat. Og hertil kommer også fire år i EU-Kommissionen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Så kan det da snart ikke blive mere støvet, tænker de fleste nok?

Sådan ser jeg ikke på det. Jeg er faktisk parat til at gøre det hele igen.

Den almindelige tillid til embedsværket og samspillet med politikerne er dalende. Det er en skam. Og det er et krisetegn.

Marianne Thyrring
Direktør, DMI

Parat til at tage rejsen igen. Parat til at anbefale unge mennesker at søge job i staten. Parat til at opfordre folk, der gerne vil være ledere, til at kigge indenfor hos os i staten.

Vanetænkning eller substans?

Noget med vane, ja. Men substans er der helt sikkert.

En væsentlig substans
Hvis man er elektriker, murer, tandlæge eller skolelærer kan folk forstå og se for sig, hvad man laver. Og børnene kan forestå og forklare, hvad deres forældre laver.

Jeg er embedsmand. Ikke at forveksle med bedemand. Det er straks lidt sværere at forklare, hvad det går ud på: noget med et kontor, en masse papir og mange møder. Kan det være spændende?

Ja! I høj grad. Alene på grund af den substans, det hele handler om. Velfærdssamfundet.

Som embedsmand får man lov til at arbejde med væsentlige samfundsspørgsmål. Man får lov til at arbejde sammen med og rådgive de folkevalgte politikere og hjælpe dem med at lykkes med det, de gerne vil. Bruge sin faglighed til at finde gode løsninger på svære spørgsmål. Som regel skal mange fagligheder mødes for at finde løsninger.

De seneste år er stoltheden af at være embedsmænd nok desværre reduceret en del. Vi rankes i øjeblikket af befolkningen i diverse tillidsundersøgelser på niveau med både brugtvognsforhandlere og advokater!

Den almindelige tillid til embedsværket og samspillet med politikerne er dalende. Det er en skam. Og det er et krisetegn.

I udlandet betragtes det danske politiske system og embedsværk heldigvis bedre end sit rygte herhjemme. Det på trods af, at vi har nogle skønhedspletter at slås med i øjeblikket.

Den rette rollefordeling
I Ledelseskommissionens anbefalinger har vi fokus på rollefordelingen mellem politikere og embedsmænd. Sammen skal vi styrke den offentlige ledelse og dermed sætte maksimalt fokus på borgerne. Det er jo den legitime interesse, vi har at forfølge i fællesskab.

Vi skal tilrettelægge en velfærdsstat og en service til borgerne, som møder borgerne der, hvor de er og med deres behov. Vi skal arbejde for, at siloer og kassetænkning bekæmpes.

Indimellem får man fornemmelsen af, at Danmark har tilbøjelighed til at falde fra hinanden både vertikalt − på tværs af administrative niveauer − men også horisontalt − på tværs af sektorer.

Dialogen mellem embedsmænd og politikere skal fornyes og kvalificeres til gavn for borgerne og demokratiet. Tilliden skal genskabes. Det er en ‘must win battle’.

Den diskussion kunne jeg godt tænke mig optog sindene mere end den verserende diskussion om, hvorvidt embedsmænd kan − og på hvilke vilkår − afgive vidneforklaringer til Folketinget i bøvlesager.

Tænk, hvis der slet ikke var brug for vidneforklaringer! Tænk, hvis vi blev bedre til − i fællesskab − at gennemføre de forandringer, som skal til i de kommende år, for eksempel forårsaget af den demografiske og teknologiske udvikling, digitalisering med videre.

Læs også

"Purpose" for en embedsmand
Ledelseskommissionen peger på 'ledelse' som det væsentligste værktøj i fornyelse af dialogen. Vi skal have læst op på det klassiske rollehæfte, som beskriver rollerne som henholdsvis 'politiker' og 'embedsmand' og det indbyrdes samspil.

Rollerne, hvor politikerne prioriterer mellem interesser og fordeler ressourcer, og embedsmændene gennemfører beslutningerne. Når rollerne blandes sammen, bliver det hele uklart og går galt.

For at lykkes med alt det her, har vi brug for, at staten vedbliver at være en attraktiv arbejdsplads.

Jeg tænker ikke her alene på løn- og arbejdsvilkår; det giver sig selv. Men en kalden på de mange fagligheder og den gode ledelse i staten vil være afgørende for, om det også i de næste 30 år er attraktivt at være 'embedsmand'’, selv om det kan lyde kedeligt!

På moderne dansk tales der om 'purpose' og meningsdannelse som motivation for at tage et job.

Arbejdet med at forny dialogen mellem politiker og embedsmænd vil i de kommende år være et stærkt purpose for mange unge til at bidrage med deres indsigter og faglighed i demokratiets tjeneste og for mange ledere til at prøve kræfter med at holde fokus på borgernes behov i driften af de offentlige virksomheder.

Derfor: 30 år i staten og parat til at gøre det igen!

---

Marianne Thyrring er direktør for DMI og forhenværende departementschef i Miljøministeriet. Herudover har hun også været ansat i Skatteministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet samt været vicekabinetchef for Ritt Bjerregaards kabinet i EU-Kommissionen og fiskalattaché ved Den Danske EU-Repræsentation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Thyrring

Direktør, DMI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00