Minister beklager mundkurv til coronavikarer

YTRINGSFRIHED: Det var en misforståelse, at coronavikarer ikke måtte udtale sig til pressen som privatpersoner, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Justitsminister Nick Hækkerup (S) beklager myndighedernes instruks til ansatte i statens smitteopsporing om ikke at udtale sig til pressen.

Det var ikke meningen, at Rigspolitiets skilt til medarbejdere i Jonstruplejren - med teksten ”husk at vi ikke udtaler os til pressen” - skulle begrænse medarbejdernes ret til at udtale sig som privatpersoner.

Men ”skiltets ordlyd har kunnet misforstås, og skiltet er derfor taget ned”, skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i et svar til Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), hvor han beklager skiltet.

Formålet med skiltet var at gøre medarbejderne opmærksomme på, at henvendelser fra pressen i forhold til myndighedsarbejdet med coronahotline og smitteopsporing skulle håndteres gennem kommunikationsafdelingen. 

”Jeg er meget optaget af, at offentligt ansatte, som har en særlig viden og erfaring inden for deres fagområder, føler sig trygge ved at benytte sig af deres ytringsfrihed og bidrager til den offentlige debat,” skriver justitsministeren.

Rigspolitiet oplyser i Folketingssvaret, at der ingen sanktioner har været overfor medarbejdere fra Jonstruplejren, der har udtalt sig til pressen, og at retningslinjerne nu indgår som et fast punkt i forbindelse med velkomsten af nye medarbejdere.

Kritik af arbejdsforhold
Det har tidligere på året været kritik af arbejdsforholdene for vikarer i blandt andet statens smitteopsporing, da Altinget blandt andet kunne afdække, at mange vikarer blev sendt hjem uden løn, efter at de formentlig var blevet smittet med covid-19 på deres vagt.

I december blev mindst 59 medarbejdere ud af omkring 400 tilknyttede vikarer konstateret positive for virussen i netop Jonstruplejren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024