Momentum ønsker forbud mod landbrugslobbyisme

Klimapartiet Momentum forsøger nu at få de grønne partier i Folketinget til at fremsætte et beslutningsforslag, der skal forbyde landbrugslobbyister adgang til blandt andet politikere og embedsfolk.

Theresa Scavenius var i marts 2021 medstifter af partiet Momentum, der har en mission om at starte en ny klimabevægelse.
Theresa Scavenius var i marts 2021 medstifter af partiet Momentum, der har en mission om at starte en ny klimabevægelse.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Folketinget bør forbyde landbrugslobbyisme, mener klimapartiet Momentum, der har lavet et beslutningsforslag, som de opfordrer de grønne partier i Folketinget til at fremsætte hurtigst muligt.

Forslaget lægger op til at gøre det ulovligt for ministre og embedsfolk at mødes med landbrugslobbyister og indføre høje bøder for overtrædelser, skriver partiet i en pressemeddelelse.

“Vi kan lave nok så mange fine landbrugsudspil og gennemberegnede planer baseret på logik og fornuft, men så længe landbrugslobbyen sidder tungt på landbrugspolitikken i Danmark, så får vi ikke ændret en tøddel. Det viser seneste udspil fra regeringen meget tydeligt,” siger talsperson for Momentum, Theresa Scavenius.

Partiet er i gang med at indsamle vælgererklæringer og kan derfor ikke selv stille et forslag til ny lovgivning.

Foreslår straf til embedsfolk

Momentum mener, at landbrugslobbyen har så stor magt i det politiske system, at branchen nærmest får lov til at regulere sig selv.

Senest har næstformand for Statsrevisorerne, Klaus Frandsen (RV), peget på i en sag om kontrol af udbetalt landbrugsstøtte, at der ser ud til at være for tætte bånd mellem erhvervet og staten. En lignende kritik kom frem, da Rigsrevisionen kom med sin beretning om fiskekvoter.

Momentum skriver i sin pressemeddelelse, at inspirationen kommer fra WHO, der har anbefalet regeringer at forbyde lobbyistmøder med tobaksindustrien, der ikke er strengt nødvendige for regulering. 

Det skal selvfølgelig ikke være tilladt for en tidligere landbrugsminister at blive direktør i en lobbyorganisation, som det skete med socialdemokraternes Karen Hækkerup. Det er jo en bananrepublik værdig.

Theresa Scavenius
Talsperson for Momentum

Momentum vil gøre det ulovligt for danske politikere, embedsfolk og offentlige institutioner at modtage donationer fra, mødes med, at bestille konsulentopgaver fra og kommunikere med repræsentanter for den industrielle kødbranche.

Straffen for at bryde loven skal være op til fem procent af lobbyistorganisationens omsætning. Politikere, embedsfolk og forskere skal straffes efter straffeloven, herunder regler og bekendtgørelser, der forbyder bestikkelse af embedsfolk.

Momentum vil også forbyde svingdørspraksis ved indførelse af en fem-årig karensperiode for politikere og embedsfolk, der arbejder med landbrug og fødevarer:

“Det skal selvfølgelig ikke være tilladt for en tidligere landbrugsminister at blive direktør i en lobbyorganisation, som det skete med socialdemokraternes Karen Hækkerup. Det er jo en bananrepublik værdig,” mener Theresa Scavenius.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa Scavenius

MF (løsgænger), klimapolitisk forsker, lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00