Ny departementschef: Vi skal bruge mange flere kræfter på digitalisering

INTERVIEW: Den nye departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet glæder sig til at stå i spidsen for arbejdet med at sikre Danmarks førerposition og peger på digitaliseringen som en af nøglerne. Altinget har stillet Morten Bæk seks spørgsmål om hans forventninger.

Onsdag træder Morten Bæk endnu et trin op ad embedsmandsstigen, når han starter som departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Han efterfølger Thomas Egebo, der har bestridt posten, siden energiområdet fik sit eget ministerium.

Bæks ministeriumkarriere startede som fuldmægtig i Udenrigsministeriet i 1999, og i 2007 kom han til Energiministeriet som ministersekretær. Senest har han været direktør i Energistyrelsen.

Med det cv føler Morten Bæk selv, at jobbet som departementschef ligger godt til ham, fortæller han, da Altinget fanger ham på en telefon et par timer efter offentliggørelsen af hans nye titel:

”Det ligger naturligt i forlængelse af min karriere i centraladministrationen som embedsmand i de sidste næsten 20 år med et lille smut ud i det private. Jeg har haft enorm glæde af at betjene det politiske system og være med til at støbe nogle af de kugler, politikerne har ønsket. Det er jobbet som departementschef en endnu bedre mulighed for at gøre.

Med de kompetencer, jeg har opbygget både internationalt og med de sidste 10 år i ministeriet, følte jeg, at jeg havde profilen til det.”

Har du gjort dig tanker om, hvordan du vil sætte dit aftryk på ministeriet?

”Der er meget, der er givet for mig på den korte bane. Vi står midt i nogle meget afgørende energiforhandlinger, hvor regeringen har lagt et stort, solidt udspil frem til politiske forhandlinger. Det glæder jeg mig meget til at bidrage til at få bragt sikkert i mål.

Klimadagsordenen er en enorm forandringsdagsorden, der hele tiden byder på nye etaper. Danmark er i førerfeltet, hvis ikke førende, for hele den proces. Selvfølgelig er der nogle, vi kan kigge til på forskellige dele, men samlet set står vi ude foran. Derfor handler det om hele tiden at prøve nye løsninger af på kloge og solide måder.

Det er enormt spændende arbejde, der kræver tæt samarbejde med interessenterne i Danmark og et udsyn til resten af verden. Det har Thomas (Egebo, red.) lagt vægt på, og det vil jeg forsætte med.

Jeg kommer til at stå i spidsen for en meget stærk faglig koncern, som på hver sine områder har meget stærke kompetencer. Det er afgørende for mig at få bragt dem i spil og sikre, at vi får maksimal værdi ud af det, og at vi har et stærkt koncernsamarbejde.”

Kommer du til at kunne sætte dig præg på energiforhandlingerne?

”Jeg håber, jeg kan hjælpe ministeren og regeringen med at lande forhandlingerne på en fornuftig måde. Det er vel det præg, jeg kan sætte på det.”

Hvor ser du den grønne dagsorden lige nu?

”Den står stærkt. Danmark er fortsat helt i front, og vi opererer i spydspidsen af energiforandringsdagsordenen. Det er jo bredere end bare det grønne; det handler også om at få hele systemet til at spille og udnytte energien mest effektivt.

På den måde har energidagsordenen flyttet sig fra at være et spørgsmål om at producere mest muligt grøn energi – det skal vi fortsat, og det ligger i regeringens udspil – til også at sikre, at vi anvender energien bedst muligt.

Vi kommer til at sætte meget fokus på digitaliseringsdelen. Altså hvordan vi anvender digitale løsninger i energisektoren. Man har allerede taget hul på det, men jeg tror, vi kommer til at bruge ganske mange flere kræfter på det i de kommende år. Det ligger også i regeringens udspil.”

Din forgænger talte i sit afskedsinterview om, at eksport af energiteknologier har ændret ministeriets rolle og kræver mere samarbejde med andre ministerier. Hvordan ser du Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets rolle i det arbejde?

”Vi er sektorministeriet for den dagsorden. Man kan ikke kalde det en udfordring at samarbejde med de andre ministerier, men det er et spørgsmål om at sikre, at de forskellige dagsordener og hensyn, der er for en samlet regering, bliver varetaget bedst muligt.

Her er det faglige samarbejde og den gensidige forståelse helt afgørende. Det vil jeg selvfølgelig gøre, hvad jeg kan, for at bidrage til.

Vi journalister taler om departementschefer som mere eller mindre åbne tilgængelige. Hvordan tror du, du kommer til at være?

”Jeg vil håbe, jeg bliver betragtet som en af de åbne. Jeg lægger stor vægt på åbenhed og på, at man deler viden, indsigt og information. Det håber jeg, I vil se, men I må selv vurdere efter et stykke tid.”

Altinget vil bestræbe sig på at tage Morten Bæk på ordet.

Forrige artikel Lilleholt har fundet ny departementschef Lilleholt har fundet ny departementschef Næste artikel Eva Kjer har valgt særlig rådgiver Eva Kjer har valgt særlig rådgiver