Debat

Morten Schiellerup Bager: Det offentlige har brug for ledere, der kan lede nedad

DEBAT: Ledelse er et håndværk, og det tager altid udgangspunkt i de mennesker, man leder. Derfor ville den offentlige sektor være bedre stillet, hvis flere chefer havde frivillig ledelseserfaring frem for blot faglig dygtighed, skriver Morten Schiellerup Bager. 

Ledere skal være nogen, ikke bare noget. Det er noget, man lærer som frivillig leder, men som mangler i den offentlige ledelse, skriver Morten Schiellerup Bager.
Ledere skal være nogen, ikke bare noget. Det er noget, man lærer som frivillig leder, men som mangler i den offentlige ledelse, skriver Morten Schiellerup Bager.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Schiellerup Bager
Seniorkonsulent, EY, fhv. paragrafredaktør og finanslovskoordinator, Finansministeriet

Jeg er vild med ledere, der kan lede mennesker. Faktisk skal vi have flere af dem i den offentlige sektor – du ved, den der spejderledertype med sokker i sandalerne eller den helt overentusiastiske træner for lilleput-fodboldholdet.

Hvorfor? Fordi de kan noget, som du ikke kan læse dig til, eller som giver sig selv, bare fordi der nu står "leder" på dit cv.

Fremtidige lederes sandkasse 
Jeg er selv rundet af Foreningsdanmark. Nogle spiller fodbold, andre går til spejder eller skak – jeg gik til "politik" (og også lidt til spejder). Og når man gør det i tilpas mange år og måske er blevet leder, så møder man også andre, der er frivillige ledere – typisk igennem Dansk Ungdoms Fællesråd.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Uanset om du er leder af fodboldholdet, spejdertruppen eller et ungdomsparti, så er det den samme dynamik, der gør sig gældende. Dit grundvilkår som frivillig leder er nemlig, at du skal kunne motivere dine omgivelser naturligt, give dine medlemmer ansvar, spotte deres talenter og udvikle dem.

Ellers står organisationen stille.

Du kan finde mange nyslåede chefer, som nu mener at vide alt om ledelse, fordi de lige har læst en eller anden management-bibel af en vilkårlig topleder.

Morten Schiellerup Bager
Seniorkonsulent, EY, fhv. finanslovskoordinator, Finansministeriet

Den "sandkasse" i det frivillige, hvor man kunne prøve ting af, ender med at blive til en værktøjskasse, man tager med ud på arbejdsmarkedet.

Ledere, der siger "vi" 
Jeg mener, at vi kunne bruge et ordentligt skud frivillig ledelseserfaring på det danske arbejdsmarked – og særligt i den offentlige sektor. Vi er en nation af foreningsmennesker – vant til medlemsdemokrati og ledere, der er "en af dem på holdet".

Det er ledere, der altid siger "vi" og ikke "jeg" – og det er ledere, som ikke bare er "noget", men er "nogen".

Der findes i kontrast masser af management derude – chefer, der ikke nødvendigvis er ledere. Du kan finde mange nyslåede chefer, som nu mener at vide alt om ledelse, fordi de lige har læst en eller anden management-bibel af en vilkårlig topleder.

Men ledelse er noget, som tager tid – og som altid tager udgangspunkt i de mennesker, man leder.

Læs også

Kunsten lede nedad
Alt for mange bliver gjort til ledere i dag i den offentlig sektor, fordi der lægges for meget vægt på, at lederen blot er fagligt dygtig – hvilket på klassisk embedsmandsprog betyder, at man kan skrive notater, gennemskue et regneark og lede opad.

De kriterier er måske en konsekvens af alt for mange års nulfejlskultur og for lidt fokus på ledelse som et selvstændigt håndværk. Men det er et håndværk – og det er en kæmpe fordel, at du får prøvet det af i nogle trygge – måske endda lidt mere konsekvensløse – rammer før din første offentlige chefstilling.

Var den offentlig sektor en almindelig medlemsorganisation, så havde den drejet nøglen om, for det er ikke de offentlige lederes motivationstaler, som holder på medarbejderne – det er nok snarere idealisme, jobsikkerhed eller noget tredje fra medarbejdernes side – men forestil dig lige, hvor meget mere vi kunne rykke, hvis vi satte nogle branddygtige, motiverende ledere i spil!

Derfor skal ledere i højere grad end i dag udpeges, fordi de kan lede nedad i retning af medarbejderne og ikke bare, fordi de er gode til at gøre øverste niveau glade.

Vi skal investere i ledere, der vil ledelse – det vil sige ledere, der først og fremmest vil mennesker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Schiellerup Bager

Chefkonsulent, Erhvervsministeriet, fhv. formand for hovedbestyrelsen, Radikal Ungdom
Cand.scient.pol, Københavns Universitet

0:000:00