Norges tidligere statsminister om skjulte aktiehandler: "Jeg har været inhabil"

Erna Solbergs mand, Sindre Finnes, har i det skjulte foretaget millionhandler på aktiemarkedet uden hendes kendskab til det. Det fandt sted under Solbergs regeringsperiode som norsk statsminister.

Den norske Høyre-leder Erna Solberg til pressekonference fredag morgen, hvor hun orienterer om ægtemanden Sindre Finnes aktiehandler i årene, da hun var statsminister.<br>
Den norske Høyre-leder Erna Solberg til pressekonference fredag morgen, hvor hun orienterer om ægtemanden Sindre Finnes aktiehandler i årene, da hun var statsminister.
Foto: Heiko Junge/NTB/Ritzau Scanpix

3.643.

Det er antallet af aktiehandler, som Erna Solbergs mand Sindre Finnes har lavet i perioden 2013 til 2021, mens Solberg var statsminister.

”Sindre har ageret langt mere, end han har fortalt både mig og SMK undervejs. Det er alvorligt, for det betyder, at jeg har været inhabil i visse sager, som jeg har behandlet, da jeg var statsminister,” sagde Solberg på et pressemøde i forbindelse med sagen.

Finnes siges at have tjent 1,8 millioner norske kroner på disse transaktioner.

Den forhenværende norske statsminister og nuværende leder af partiet Høyre, Erna Solberg, offentliggjorde fredag formiddag en liste med alle 3.643 aktiehandler.

Oplysningerne kommer frem blot få dage, efter at Norges store konservative parti, Høyre, skrev partihistorie ved kommunalvalget 11. september. Arbeiderpartiet måtte vinke farvel til den ellers kendte position som landets største parti gennem de seneste 99 år.

Tillidsbrud

Solberg har ifølge hende selv spurgt sin mand om at lave en oversigt over alle de aktiehandler, han har lavet i statsministerperioden forrige fredag, efter det norske erhvervsmedie E24 afslørede, at flere konkrete handler var foretaget i de sidste måneder af hendes regeringstid.

Solberg pointerer i forbindelse med sagen, at hun ikke havde kendskab til aktiehandlerne før onsdag 13. september.

”Sindre har ikke været ærlig over for mig, hverken da jeg var statsminister, eller da jeg konfronterede ham med det her, efter du begyndte at stille spørgsmål,” sagde hun på pressemødet.

Inkompetent i flere sager

Finnes har angiveligt forsøgt at skjule de omfattende aktiehandler for både Solberg og omverdenen, lyder det.

Det sker til trods for, at Solberg har oplyst, at der blev afholdt et møde mellem Finnes og SMK, da hun tiltrådte som statsminister. Til mødet blev det forelagt, at al kortsigtet aktiehandel skulle ophøre, og Finnes fik samtidig besked på, hvilke aktier han måtte beholde.

Sagen betyder ifølge Solberg, at hun har været inhabil i bestemte sager, hun har behandlet i løbet af sin tid som statsminister.

”Jeg troede, at både jeg og SMK vidste nok om, hvor han havde aktier til at kunne vurdere min kompetence, eller til at bede om yderligere oplysninger, hvis det var nødvendigt for kompetencen,” siger Solberg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erna Solberg

Leder, Høyre, medlem, Stortinget, fhv. statsminister, Norge
cand.mag. (Universitetet i Bergen, 1986)

0:000:00