Nye systemer og bedre rekruttering: Her er Digitaliseringsstyrelsens dagsorden for 2018

INTERVIEW: Digitaliseringsstyrelsen vil tage magten tilbage fra leverandørerne. Det skal ske gennem en ny it-strategi samt større fokus på rekruttering. Altinget har besøgt direktør Rikke Hougaard Zeberg.

Foto: Agnete Schlichtkrull/Digitaliseringsstyrelsen
Klaus Ulrik Mortensen
Foto: Katja Holm/Altinget

Jeg kommer derfor ikke til at sige, at vi skal outsource mindre. Men for nogle systemers vedkommende er der blevet outsourcet så meget, at der kun er ganske få personer tilbage, som kender systemerne. Så bliver vi fuldstændig afhængig af leverandørerne, og det dur ikke. Her bliver vi nødt til at tage ansvaret tilbage til myndighederne.

Rikke Hougaard Zeberg
Direktør, Digitaliseringsstyrelsen

Når vi skal digitalisere, troede vi for 10 år siden, at lovgivningens kompleksitet var ligegyldig. Tanken var, at it-systemerne altid ville kunne følge med. Men på det seneste har vi set eksempler på projekter, som viser, at digitalisering af meget komplekse systemer rummer udfordringer.

Rikke Hougaard Zeberg
Direktør, Digitaliseringsstyrelsen

En regnkold fredag i begyndelsen af januar skubber Rikke Hougaard Zeberg to pjecer over mødebordet.

Tryksagerne er iøjenfaldende ens. Faktisk så ens, at man fristes til at tro, at der er tale om et og samme emne. Det er der næsten også.

Begge forsider afbilleder mennesker i færd med at betjene en computer. En MacBook Air placeret først afslappet i skødet og siden på en spirende græsplæne.

Dokumentation

Regeringen præsenterede i november 2017 en strategi for styringen af den statslige it. Heri beskrives fem målsætninger, som over de næste fire år skal styrke den offentlige digitale infrastruktur.

1) Effektiv og ansvarlig styring af it-systemer:

Den statslige it-systemportefølje skal understøtte myndighedernes opgavevaretagelse og være vedligeholdt, opdateret og sikker. Ledelsen i alle statslige myndigheder skal tage et større ansvar for deres it-understøttelse. Som led heri skal de vide, hvilke it-systemer de råder over, hvordan it-systemerne understøtter myndighedernes arbejde og løbende gennemføre vedligehold og forbedringer, der blandt andet styrker informationssikkerheden.

Målsætningen opfyldes ved at indføre en ny måde at styre it-systemer på i staten. For at sikre at myndighederne holder deres it-systemer vedligeholdte og sikre, oprettes Statens It-råd som en udvidelse af Statens It-projektråd. Rådets portefølje udvides til også at indeholde faste eksterne, risikobaserede reviews af alle ministerområders it-systemstyring. Der indføres endvidere en statslig it-systemstyringsmodel, som skal hjælpe myndighederne med at styre deres it-systemportefølje ansvarligt.

2) Målrettet og værdiskabende styring af it-projekter:

Statslige it-projekter skal lykkes, og de forventede gevinster skal realiseres i langt større grad, end det sker i dag. Opfølgningen og rådgivningen skal tidligt i projektforløbet øge opmærksomheden på risici og udfordringer i de største og mest risikofyldte projekter, og projekterne skal generelt have et større udbytte af den opfølgning og rådgivning, der tilbydes.

Målsætningen opfyldes ved at indføre en forbedret måde at styre it-projekter på i staten. Statens It-projektråd har siden 2011 bidraget til at højne kvaliteten af de statslige it-projekter. Nu er der behov for at bygge videre på de gode erfaringer og give Statens It-projektråd et styrket mandat. De store statslige it-projekter skal følges tættere af projektrådet i form af Statens It-råd, og statens it-projektmodel opdateres, så den fremadrettet kan rumme flere og mere agile projektforløb.

3) Sammenhængende it i staten:

Staten skal høste gevinsterne ved et mere sammenhængende it-område gennem øget datadeling og tættere samarbejde om basal it-drift, fælles løsninger og udvikling.

Målsætningen opfyldes ved at øge samarbejdet mellem de statslige myndigheder på en række områder og derigennem skabe en mere sammenhængende stat. Data skal deles sikkert mellem statslige myndigheder, basal it-drift skal samles i Statens It, og statslige myndigheder skal i højere grad gøre brug af fælles løsninger, hvor også cyber- og informationssikkerheden er i fokus.

4) De rette kompetencer:

Staten skal have forudsætningerne for at udvikle og drive både sine it-projekter og it-systemer sikkert og effektivt. Ledelse og medarbejdere skal have kompetencerne til at forstå og se de muligheder, som it skaber inden for deres fagområde. Den statslige it-styring skal optimeres og udvikles med afsæt i forskningsresultater.

Målsætningen opfyldes ved at styrke de statslige ledere og medarbejderes it-kompetencer. Statslige kerneopgaver understøttes i dag mange steder af it. Det er derfor vigtigt, at ledere og medarbejdere har de rette kompetencer. De faglige miljøer skal styrkes gennem uddannelse, og der skal opbygges mere forskningsbaseret viden om offentlig it-styring.

5) Styr på økonomien:

Staten skal have forudsætningerne for at styre og prioritere de statslige it-omkostninger effektivt. Det kræver bedre overblik over de samlede it-omkostninger og indsigt i fordelingen af omkostninger på tværs af staten.

Målsætningen opfyldes ved at optimere de økonomiske metoder og regler for statslig it-styring. Staten bruger i dag ca. 7 mia. kr. på it, og det er nødvendigt, at der skabes mere gennemsigtighed i forbruget for bedre at kunne prioritere og styre omkostningerne.


0:000:00