Politikere ønsker større magt over lovgivningen

MAGTFORDELING: Folketingsmedlemmer vil i højere grad overvåge virkningen af love, de ønsker mere akademisk bistand og større indflydelse i lovforberedelsen. Det viser en rundspørge fra Altinget.

62 procent af folketingsmedlemmerne i Altingets rundspørge mener, at fagudvalgene har brug for mere faglig bistand fra for eksempel økonomer og jurister. Det skal hjælpe som en modvægt til regeringsapparatet. 
62 procent af folketingsmedlemmerne i Altingets rundspørge mener, at fagudvalgene har brug for mere faglig bistand fra for eksempel økonomer og jurister. Det skal hjælpe som en modvægt til regeringsapparatet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Sine Riis Lund

Hvis udvalgene skulle være politiske værksteder, så er de det ikke i dag. Men det bør de være. Det har vi brug for.

Karsten Lauritzen
Folketingsmedlem for Venstre

Udvalgene har mistet deres rolle som Folketingets værksteder. Det er oplevelsen blandt mange politikere. Nu vil de have indflydelsen tilbage.

Det viser en rundspørge om arbejdet i Folketingets udvalg, som Altinget har lavet blandt folketingspolitikerne. I alt 50 har svaret.

Halvdelen af dem ønsker, at udvalgene skal spille en større rolle i forberedelsesfasen, inden lovforslag bliver fremsat i Folketinget, mens 32 procent er imod.

Dokumentation

Om rundspørgen

Altinget har sendt et spørgeskema til alle 179 medlemmer af Folketinget, hvor vi har stillet 13 spørgsmål om arbejdet i Folketingets udvalg. Fire af spørgsmålene indgår i denne artikel. 50 folketingsmedlemmer fordelt mellem alle partier har deltaget.

Svarene til denne artikels spørgsmål er afgivet i perioden 17. februar til 11. marts.


Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00