Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen: Det vildeste ved Ellemanns pressemøde var stikpillen til Mette Frederiksen

For snurrende kameraer forsøgte Ellemann med en indirekte kommentar at markere en forskel mellem sig selv og Mette Frederiksen. Det kan ende med at forpeste regeringssamarbejdet for altid, skriver Poul Madsen.

Jakob Ellemann-Jensen (V) gør præcist som Mette Frederiksen (S): Påtager sig det politiske ansvar, som dybest set er uden indhold, skriver Poul Madsen.
Jakob Ellemann-Jensen (V) gør præcist som Mette Frederiksen (S): Påtager sig det politiske ansvar, som dybest set er uden indhold, skriver Poul Madsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jakob Ellemann-Jensen (V) er tilbage som forsvarsminister, og efter kun syv dage måtte han tirsdag rykke ud med en uforbeholden undskyldning. Det må være noget nær politisk rekord i undskyldnings eksekvering. Men sagen er også alvorlig.

På fire konkrete punkter indrømmer Ellemann at have misinformeret Folketinget tilbage i januar, da han i huj og hast bossede et våbenkøb til 1,7 milliarder kroner igennem fra den dybt kontroversielle israelske våbenfabrik, Elbit.

Altinget har dygtigt afdækket, at det var helt unødvendigt med hastværket og at andre tilbud slet ikke kom i spil.

Men det vildeste, der skete omkring undskyldningen, var i virkeligheden, det Ellemann indirekte fik sagt om Mette Frederiksen (S). Det kan forpeste regeringssamarbejdet for altid.

For da Ellemann efter at have undskyldt satte spørgerunden i gang, blev han straks konfronteret med noget, som han selv har sagt om Mette Frederiksen i forbindelse med minksagen.

Dengang tilbage i sommeren 2022 harcelerede Ellemann gentagne gange over, at Mette Frederiksen efter hans mening ”tørrede ansvaret af på sine embedsmænd”. Og lige op til Folketingsvalget skrev Ellemann på Facebook: ”Når man stiller sig i spidsen, må man også tage ansvar, hvis det går galt. Det kan ikke være anderledes. Det må ikke være anderledes."

Men det er så anderledes, når det gælder Ellemann selv, ved vi nu.

Ellemann har ikke tænkt sig at gå, sådan som han mente, at Mette Frederiksen burde ovenpå minksagen.

Ellemann gør præcist som Mette Frederiksen: Påtager sig det politiske ansvar, som dybest set er uden indhold.

Foran snurrende kameraer forsøgte Ellemann indirekte, men alligevel aldeles klart, at markere en klar forskel mellem sig selv og Mette Frederiksen. Ellemann sagde gentagne gange, at han ikke har haft til ”hensigt” at vildlede Folketinget: "Jeg vil gerne gøre det klart, at det ikke har været min hensigt at vildlede Folketinget eller forligskredsen – eller at pynte på sandheden."

Det må vi så forstå, er det Mette Frederiksen gjorde i minksagen.

Ellemanns stil har altid været hurtig og lidt smart-i-en-fart i kommunikationen, og det var den også i våbensagen

Poul Madsen

Nu er Ellemann i regering med Mette Frederiksen, og han overlever formentlig uden de helt store problemer våbensagen, ikke mindst fordi Ellemanns departementschef straks, og helt usædvanligt, gik offentligt ud og tog ansvaret for fejlinformationen af Folketinget.

Tilbage står derfor det, der ligner en sag om rod i ministeriets forretningsgange og en minister, der uforvarende er kommet til at bringe rodet videre, hvilket er endt i fire klokkeklare fejlinformationer af Folketinget.

Men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke, om det helt kan udelukkes, at Ellemann selv qua sin voksende stress tilbage i januar måske lidt for hurtigt skøjtede henover sagens fakta?

Dertil kommer, at Ellemanns stil altid har været hurtig og lidt smart-i-en-fart i kommunikationen, og det var den også her i våbensagen, hvor han var meget bombastisk om nødvendigheden af straks at slå til for overhovedet at få det israelske artillerisystem.

Men hovedansvaret for fejlinformationen synes, som sagen ligger lige nu, ikke at være Ellemanns. Derfor slipper han.

Men Ellemann slipper ikke for, at journalisterne i en uendelighed vil gentage alle de mange, meget stærke ting han helt frem til valgdagen sagde om Mette Frederiksen og hendes håndtering af minksagen. De ligger som en latent boomerang klar til at ramme ham med et ordentligt klask.

Og hvordan vil de gentagne påmindelser om Ellemanns voldsomme kritik af Mette Frederiksen påvirke det interne klima i regeringen?

SVM-regeringen er ikke kærlighed, men et arrangeret ægteskab, som efterhånden ikke engang kan kaldes et fornuftsægteskab, fordi befolkningen ikke kan se fornuften.

Læs også

Og hvor længe kan socialdemokratiets bagland se fornuften i at være ombord med en mand, som før valget åbent sagde: ”Jeg stoler ikke på Danmarks statsminister”. Og hvor samarbejdets pris er, at partiet har mistet tusindvis af vælgere i meningsmålingerne.

Hvis de vælgere skal genvindes ved næste valg, er det så i et arrangeret ægteskab med Jakob Ellemann-Jensen uden synlig fornuft?

Jeg tror, at Jakob Ellemann-Jensen får et yderst vanskeligt efterår – også selvom han slipper af krogen i våbensagen.

For hvis Socialdemokratiets bagland er vrede og sure og har svært ved at se fornuften med SVM-regeringen, hvad skal man så kalde den tilstand, som Venstre er i?

Venstre er på katastrofekurs, og selvom Ellemann lød dynamisk og oprigtig på "jeg-undskylder"-pressemødet, så er der lang vej op ad bakken til fordums styrke. Det er ikke Himmelbjerget, men Mont Everest fra den vanskelige side, der skal bestiges.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024