Præsidiet: Lad embedsmænd deltage i høringer

DEMOKRATI: Regeringen opfordres i ny beretning til at lade embedsmænd møde op til høringer. Generelt er Præsidiets anstrengelser for at styrke Folketingets udvalg dog i bedste fald endt med marginale ændringer, mener juraprofessorer.

Præsidiet vil som et af flere tiltag udarbejde et katalog over redskaber, som udvalgene kan benytte sig af, hvis de ønsker at overvåge, om væsentlig lovgivning efterfølgende får de tilsigtede virkninger.
Præsidiet vil som et af flere tiltag udarbejde et katalog over redskaber, som udvalgene kan benytte sig af, hvis de ønsker at overvåge, om væsentlig lovgivning efterfølgende får de tilsigtede virkninger.Foto: Folketinget
Sine Riis Lund

Det er meget uambitiøst at løse udfordringerne ved at ansætte fem eksperter, men det er da en begyndelse og bedre end ingenting. Beretningen viser jo også, at der ikke synes at være opbakning til at gøre noget mere markant eller fundamentalt ved det.

Jens Elo Rytter
Professor i forfatningsret, Københavns Universitet

Det her er, hvad vi som Præsidium og som Udvalg for Forretningsordenen kan gøre. Vi kan moralisere, give råd og sige, hvad der er god skik i samarbejdet mellem regeringen og Folketinget.

Mogens Lykketoft (S)
Formand for Folketinget
Fakta
Udpluk fra beretningen
- Et flertal i Udvalget for Forretningsordenen finder ikke anledning til at ændre antallet af udvalgsmedlemmer. Kun SF og LA var uenige heri.
- Udvalget opfordrer regeringen og ministre til at udvise fleksibilitet og imødekommenhed over for udvalgs ønsker om, at relevante embedsmænd deltager i høringer og ekspertmøder. Herunder holder oplæg og svarer på spørgsmål af faktuel karakter - også uden at den pågældende minister er til stede.
- Præsidiet vil udarbejde et katalog over redskaber, som udvalgene kan benytte sig af, hvis et udvalg i forbindelse med behandling af et lovforslag beslutter sig for at ville evaluere lovforslagets virkning, når loven har været gældende i en vis periode.
- Udvalget opfordrer regeringen til at drøfte, hvordan og i hvilket omfang grundlaget for politiske analyser under respekt for forligsparterne kan gøres offentligt tilgængelig.
- Et flertal i udvalget finder det ikke hensigtsmæssigt at flytte mandatafgivning fra Europaudvalget til fagudvalgene i EU-sager. Kun LA var uenig heri.
- Præsidiet vil udarbejde forslag til procedurer, der kan sikre en systematisk tilbagemelding fra fagudvalgene til Europaudvalget i forbindelse med sager, hvor Europaudvalget skal afgive mandat til regeringen.
- Præsidiet vil se på måder at afholde samråd på for at sikre aktualiteten. Blandt andet vil Præsidiet se på, hvor lang tid der går fra samrådsspørgsmål stilles, til samrådet afholdes.

Kilde: Beretning om opfølgning på Præsidiets konference om arbejdet i Folketingets udvalg

“Det er jo knap nok værd at skrive en historie om.”

Den spontane kommentar fra juraprofessor Carsten Henrichsen er måske det mest sigende for Præsidiets beretning, der følger op på en konference om arbejdet i Folketingets udvalg.

Formålet med konferencen i februar var at belyse og drøfte, hvordan Folketinget kunne styrke udvalgene. Her lægger beretningen dog ikke op til mærkbare forandringer.

0:000:00