Regeringen genindfører brug af headhuntere til at ansætte departementschefer

Mette Frederiksens første regering satte en brat stopper for brug af headhuntere, når der skulle rekrutteres departementschefer. Men nu er de tilbage.

Staten benytter igen headhuntere i forbindelse med rekruttering af departementschefer, ligesom man gjorde under Lars Løkke Rasmussens tid som statsminister.
Staten benytter igen headhuntere i forbindelse med rekruttering af departementschefer, ligesom man gjorde under Lars Løkke Rasmussens tid som statsminister.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Headhunterne er tilbage, når regeringen ansætter departementschefer.

Mette Frederiksens første regering tog ellers et opgør ved at stoppe al brug af rekrutteringsbureauer i forbindelse med ansættelserne af topembedsmændene straks efter, at S-regeringen kom til magten i 2019

Men nu oplyser Finansministeriet til Altinget, at rekrutteringsfirmaet Heidrick & Struggles henover sommeren hjalp med at ansætte Stig Henneberg som departementschef i Økonomiministeriet.

Og Heidrick & Struggles er ligeledes i gang med at identificere Morten Bæks afløser på posten som den øverste embedsmand i Forsvarsministeriet.   

"Der blev benyttet et eksternt rekrutteringsbureau i forbindelse med rekrutteringen af en ny departementschef til Økonomiministeriet i sommeren 2023," lyder det i en skriftlig kommentar fra Finansministeriet, der fortsætter:

"Finansministeriet kan endvidere oplyse, at der i forbindelse med rekrutteringen af en ny departementschef til Forsvarsministeriet i efteråret 2023 også benyttes et eksternt rekrutteringsbureau. Det benyttede bureau er i begge tilfælde Heidrick & Struggles."

Af tidligere stillingsopslag fremgår det, at netop Heidrick & Struggles - som i 2017 opkøbte og overtog rekrutteringsfirmaet Amrop - er blandt de selskaber, som senest har hjulpet med ansættelsen af departementschefer. 

Ifølge Altingets oplysninger var selskabet også regeringens mest benyttede rekrutteringsfirma under Thorning-regeringen, så regeringen vender altså tilbage til en velkendt rekrutteringspartner.

Læs også

Skarp kritik af headhunter-stop

Både Lars Løkke Rasmussens og Helle Thorning-Schmidts regeringer benyttede headhuntere, når de rekrutterede nye departementschefer, før Mette Frederiksens første regering stoppede den praksis i 2019

Den beslutning medførte en stribe af kritik fra blandt andre Radikale, Venstre og tidligere finansminister Bjarne Corydon, der over for Altinget stemplede beslutningen som "en stor fejl."  

"Der er stor risiko for, at man træffer beslutninger med bias og får lagt al for stor vægt på sine egne egoistiske hensyn i stedet for at tænke på de langsigtede hensyn for landet, og at den model, som vi har i Danmark, helst skal være lige så stærk, når man går, som da man kom. Alle de ting svækker man ved at lukke processen," lød det fra Bjarne Corydon, der fast benyttede headhuntere til at rekruttere departementschefer.

En lignende melding kom fra Konservatives gruppeformand, Mai Mercado, der som børne- og socialminister selv brugte en headhunter til ansætte Jens Strunge Bonde som departementschef i februar 2017.

"De præsenterede mig for nogle kandidater, som jeg og mine embedsmænd aldrig havde fået øje på. Derfor endte jeg med den bedste kandidat,"sagde Mai Mercado til Altinget i august 2022.

Vi har gjort det her tidligere, så nu gør vi igen brug af de værktøjer, som vi har brugt tidligere, når vi har siddet i regering.

Torsten Schack Pedersen
Politisk ordfører i Venstre

V: Vi har gjort det før

Altinget har været i kontakt med regeringspartiernes tre politiske ordførere for at få svar på, hvem der har ønsket, at regeringen skulle genindføre brugen af headhuntere til at ansætte departementschefer.

Men ordførerne er ikke videre meddelsomme.

"Vi har gjort det her tidligere, så nu gør vi igen brug af de værktøjer, som vi har brugt tidligere, når vi har siddet i regering. Jeg er tryg ved, at man i de enkelte ministerier tilrettelægger sin rekrutteringsindsats bedst muligt, så man får de dygtigst mulige medarbejdere," siger Venstres politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen. 

Altinget har ligeledes spurgt om, hvorvidt der er tale om enkeltstående tilfælde, eller om regeringen nu igen har en fast praksis med at benytte sig af headhuntere, når der skal rekrutteres topembedsmænd, som ikke i forvejen arbejder i centraladministration. 

"Finansministeriet må redegøre for, hvad der konkret er besluttet i regeringen," siger Torsten Schack Pedersen. 

Hverken Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, eller Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, vil stille op til interview.

De henviser begge til Finansministeriet.

Det samme gør Forsvarsministeriet og Økonomiministeriet.

Altinget har derfor rettet spørgsmålene til Finansministeriet, ligesom Altinget også har spurgt om, hvor store udgifter staten har haft til Heidrick & Struggles i forbindelse med ansættelsen af Stig Henneberg og den igangværende rekruttering af Forsvarsministeriets næste departementschef. 

Finansministeriet er ikke vendt tilbage før artiklens deadline. 

Altinget har også været i kontakt med Tobias Petri, der er managing partner i Heidrick & Struggles.

Han har ingen kommentarer til sagen. 

Jobopslaget til stillingen som Forsvarsministeriets næste departementschef kan læses her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

Monika Rubin

Politisk ordfører, Moderaterne, statsrevisor, MF (M), læge, Herlev Hospital
cand.med. (Københavns Uni.), ph.d. (Københavns Uni., 2023)

0:000:00