Regeringens digitale strategi på vej med et paradigmeskifte

Danmark er blevet verdensmester i offentlig digitalisering, efter vi i fire årtier gradvist har flyttet hegnspælene for, hvor langt statens teknologi må komme ind i vores hjem. Nu er en ny national digitaliseringsstrategi på trapperne, hvor erhvervslivet for første gang er med til at tegne linjerne i strategien.

Finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup tager imod anbefalinger fra regeringens Digitaliseringspartnerskab i Finansministeriet fredag den 1. oktober 2021. På pressemødet deltager også formand for Digitaliseringspartnerskabet Jim Hagemann Snabe samt formænd for fire arbejdsgrupper: Martin Præstegaard, viceadm. direktør, ATP, Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark, Eva Berneke, tidl. adm. direktør, KMD og André Rogaczewski, adm. direktør, Netcompany.<br>
Finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup tager imod anbefalinger fra regeringens Digitaliseringspartnerskab i Finansministeriet fredag den 1. oktober 2021. På pressemødet deltager også formand for Digitaliseringspartnerskabet Jim Hagemann Snabe samt formænd for fire arbejdsgrupper: Martin Præstegaard, viceadm. direktør, ATP, Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark, Eva Berneke, tidl. adm. direktør, KMD og André Rogaczewski, adm. direktør, Netcompany.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jacob Pedersen

Allerede i Schlüter-regeringens banebrydende moderniseringsprogram, der som det første af sin slags blev lanceret i 1983, indgik digitalisering. I programmet stod blandt andet, at regeringen ”agter at øge effektiviteten gennem investeringer i ny teknologi, så arbejdstilrettelæggelsen inden for det offentlige modsvarer de nye krav og muligheder, som ikke mindst den nye edb-teknologi indebærer”.

Anvendelsen af teknologi blev i 80’ernes reformsprog italesat som en afgørende byggeklods i opførelsen af en mere effektiv dansk offentlig sektor og fik senere en central rolle i to af 90’ernes store, mytiske rapporter på digitaliseringsområdet:

I 1992 proklamerede Finansministeriet med 'Effektiv edb i staten', at 90’erne ville blive årtiet, hvor statens brug af teknologi fik sit gennembrud. Det nyoprettede Forskningsministerium fulgte op med 'Info-samfundet år 2000' – der formulerede en decideret strategi for Danmarks vej ind i informationssamfundet. Den nye informationsteknologi ville bidrage til ”en global kortslutning af tid, sted, personer og processer,” lød det dengang i 1994.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00