Rita Bundgaard: Borgerne er chanceløse i regeringens sparekarrusel

KLUMME: Finansloven er lige på trapperne, og det rituelle spil om at sælge besparelser som nye penge kører på højtryk. Men når store dele af de forkromede planer går til at fylde skrænter hos for eksempel Skat, ville det klæde regeringen at melde klart ud, hvem det er, der bliver snydt, skriver Rita Bundgaard. 

Af Rita Bundgaard
Formand, HK Stat

"Vi snurrer pengene godt og grundigt rundt og ruller dem ind i erhvervsskolerne igen."

Den efterhånden tyndslidte sætning fra statsministeren gav en meget præcis og måske ufrivilligt skarp beskrivelse af de faktiske forhold i det politiske cirkus.

Siden har debatten raset. Ender vi med flere eller færre penge i de kommende år til de erhvervsskoler, som alle naturligvis er enige om, er meget vigtige for samfundet?

Rundt på gulvet i den offentlige debat
Tilbage står elever, medarbejdere og borgere, der på den ene side hører, at regnestykket ifølge erhvervsskolerne går i minus, mens politikere fastholder, at erhvervsuddannelserne får et "kæmpe løft".

Hvordan skal eleverne kunne gennemskue, hvad den ’store, tunge og brede aftale’ betyder for dem? Det er uholdbart for den offentlige debat.

Siden erhvervsskolereformen trådte i kraft i 2015, er antallet af elever ifølge DR faldet drastisk. Det er derfor både godt og vigtigt med en bred aftale. Og det er godt, at vi får annulleret omprioriteringsbidraget på området, dog kun midlertidigt.

Men forløbet har ikke været kønt, og hvis uddannelserne skal være med til at løfte flere unge og gøre en forskel ikke mindst i yderområderne, kræver det mere langsigtede investeringer – og langt mere end annullerede besparelser og et måske lille løft i 2019.

Vil gøre op med puljetyranniet
I september lød det fra Finansministeriet, at ”regeringen vil gøre op med puljetyranniet” på de store velfærdsområder. Man kunne også se på ”puljestyringen” på en række andre samfundsvigtige områder.

Hvorfor er det for eksempel, at indsatsen imod social dumping ikke er permanent?

Og når alle er enige om, at det er helt afgørende at genoprette danskernes tillid til skatteforvaltningen, hvorfor ser vi så ned i afgrundsdybe skrænter på Skatteministeriets område?

Det er jo ingen sag at lave ”historiske investeringer” og nye redningsplaner hvert år, når bevillingen i overslagsårene falder med milliarder.

Også i Landbrugsstyrelsen skal der spares. Efter en dyr flytning nedlagde styrelsen godt 70 stillinger i oktober – blot for at oprette en ny ’task force’ med vikarer i november.

Det er fint med digitalisering og smartere arbejdsgange, men vi ser igen, at en besparelse høstes up front. Vores pligtopfyldende medlemmer fra Augustenborg til Tønder og Nyropsgade knokler for at skabe en succes. Man fristes til at spørge, er det virkelig nu, regeringen vil skære ned i kontrollen med EU’s milliarder?

Sig det, som det er
Tilbage står spørgsmålet: Hvorfor er udgangspunktet altid en besparelse?

Kan man ikke forestille sig i Finansministeriet og regeringens økonomiudvalg, at der kan være områder, hvor der nu er skåret for dybt, og der er behov for en stabil driftsramme for alene at opretholde sikker drift?

Som formand for den største medarbejdergruppe på tværs af staten, kan jeg sige klart og tydeligt, at den evindelige spareskrue uden prioriteringer lægger et for tungt pres på medarbejderne.

Alt for mange steder.

Man kunne fristes til at sige, at arbejdsmiljøet i staten kalder på ”historiske investeringer”.

Det ville klæde politikerne at vende ansigtet til musikken og sige det, som det er. Når sparede milliarder pakkes ind som fine gaver, hvem er det så lige, vi snyder?

---

Rita Bundgaard er formand for HK Stat. Hun har en diplomuddannelse i offentlig forvaltning og har været i HK gennem mere end ti år. Hun blev kongresvalgt som næstformand for HK Stat i 2007 og valgt som formand i 2012. 

Forrige artikel Alternativet: Befri kommuner – lad dem indføre eksperimentalzoner Alternativet: Befri kommuner – lad dem indføre eksperimentalzoner Næste artikel Professorer: Derfor skiftes topchefer i kommuner så hurtigt ud Professorer: Derfor skiftes topchefer i kommuner så hurtigt ud
 • Anmeld

  mandatar.torbenwilken@gmail.com · formand for borgerretsorganisationen DNM

  Nyt Fag på erhvervsskolerne indføres politisk

  Når man har fjernet bunden af skattekisten på Christiansborg og tilladt at en enkelt medarbejder i SKAT, uden kontrol, har ladet milliarder returnerer til professionelle fup og fidusmager, så kan eleverne ved selvsyn ser, hvad man kan få for "Matador-penge" ude i samfundet. Skattepengene er ikke kun politikkernes penge, det er samfundets penge og de skal behandles med fornuft.

  Den var gal med Ander Fog Rasmussen som Skatteminister og nu er den gal igen med en ny venstre politikker som Skatteminister. Er der alvorligt talt, tale om et særligt Venstre problem? Der må være et kæmpe hul under gulvtæppet.
  Gør dog 1000 kroners sedlerne ugyldige for alle der ikke kan få dem ombyttet uden nøje kan redegøre for at de er erhvervet på lovlig vis. Man kan også annullerer dem og dermed gøre dem værdiløse. De som retmæssigt har og kan gøre rede for deres eksistens i personens varetægt, kan få dem ombyttet med National bankens mellemkomst.,

 • Anmeld

  Jørn Kristiansen

  Fodring med egen hundens egen hale

  Omprioriteringsbidraget bruges flittigt til at snige minimalstaten ind, og politikerne lytter ikke til borgernes ønsker om velfærd frem for skattelettelser. Derfor ser vi flittige banditter i habitter på skærmen i stort gavehumør, som med udbredte arme fortæller om tilførsel af mio af kroner til udvalgte områder - uden at nævne, at der er fjernet langt større beløb kort tid forinden. Desværre er kritisk journalistik en mangelvare, så realiteterne om halekuperede hunde(borgere) fortsætter.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  ?Tålt ophold på Livø, Lindholm,...eller på Slotsholmen ?

  Ja, Rita Bundgaard (citat):
  "Det ville klæde politikerne at vende ansigtet til musikken og sige det, som det er. Når sparede milliarder pakkes ind som fine gaver, hvem er det så lige, vi snyder?".
  Tja. Det er jo svært at nyde musikken, når man er tonedøv !!
  ....
  Dit indlæg anskueliggør klart sagen i en nøddeskal. Vores samfunds. og velfærdsliv har været og er i æblemostpressen. Al saften:. Indsigt,indlevelse,.. etik og moral,.. er presset ud, og den læskende drik nydes af dem, der har råd.
  ....
  Tror man, at vi danskere er så naive, at vi tror på fint indpakkede ord, fine silkesløjfer og manipulerede vendinger, der både dækker over manglende indsigt og interesse i almindelige menneskers livsbetingelser,.... men også over et fattigt, selvcentreret og selvhævdende menneskesyn med narcissistiske undertoner.
  ....
  En øde ø til afviste mennesker, store som små. En ø, der bestemt ikke er spor øde alligevel.
  Ideen er ikke ny. Den samme tanke var årsagen til, at man for 110 år siden begyndte at sende en nøje udvalgt, diskrediteret mindretalsgruppe,..nemlig "uartige", retarderede piger, til "tålt ophold" på Livø i Storebælt. En historie, som ingen oplyste danskere i dag er stolt af.
  Er det det, DF kalder et paradigmeskifte, og som VKL nu har tinget om, købt og har tilsluttet sig?
  ....
  Kunne man dog ikke i stedet have sørget for at tilføre de nødvendige personaleressourcer der, hvor mennesker på tålt befinder sig og bor nu, i stedet for på krejler. og kræmmervis at lave "menneskehandel", stramninger, forordninger, isolation og nedgørelser.
  For de egentligt kriminelle sidder jo i fængslerne ? De øvrige er blot blevet "kriminaliseret", fordi de ikke har opnået opholdstilladelse, og fordi forholdene i hjemlandet betyder, at de ikke tør vende tilbage.
  ....
  Håber ærligt talt, at INGEN medarbejdere vil tage job på en sådan "Øde Ø", om hvilket Udlændinge- og Integrationsministeren har udtalt, at "opholdet skal være så utåleligt som muligt",.... Alt imens afvisninger fejres med flagpyntet kage , .. og Thulesen Dahl d.d. erkender, at man sandsynligvis går lige til (eller over) grænsen for Menneskerettighedskonventionen bestemmelser. Det synes han dog blot man skal afvente og så se, hvad der sker.....!? Jamen kan som ansvarlig politisk leder lave chancerytteri med andres liv?
  Kan man i en ansvarlig lederposition tillade sig at lægge det døve øre og det blinde øje til og afvise erkendelse af eget ansvar?


 • Anmeld

  J. Jensen

  Bertelsen

  Jeg forstår godt din frustrationer, men de eneste der er blevet snydt er Endnu engang DFs pensionist vælgere, der efter en finanslovsaftale reelt står med ingenting udover den sædvanlige røde tud op mod jul.
  Bombastisk lyder meldingen, at utilpassede flygtninge skal flyttes ud på deres egen ø. En øvelse der nemt kommer til at koste skatteyderne et trecifret millionbeløb til ombygninger, oprensninger og drift, som første kan blive til virkelighed længe efter næste valg, så deres vælger ikke opdaget hulheden.
  Et familiesammenføringsloft som kun træder i kraft, når den minister som kaldte det et fuploft finder det relevant, og en håbløs løs erklæring om at hjemsende en større del af de 9/10 dele af de flygtninge, som alligevel efter en menneskealder ender med at blive i landet.
  Et løftet om et markant løft af rådighedsbeløbet til til alle pensionisterne endte ifølge dagbladet Børsen med at give et yderligere fyrstelige beløb på 12 kr. om måneden udover de 78 kroner før skat som grundbeløbet allerede var steget inden finanslovens vedtagelse. Så også på det punkt er løsningen udskudt til efter et valg, hvor deres vælgere har glemt alt om de falske løfter, og labber nye i sig.
  Hvornår mon partiets stillestående kernevælgere på +70 får nok af år efter år, at blive latterligtgjort af det pladderballe parti, som jo stod fast på at GARANTERE, at man ikke indgik en aftale før "mavefornemmelsen" viste, at den var rigtig

 • Anmeld

  Martin Jørgensen

  De små glæder og grænsehandel

  Ifølge samvirkende købmænd betyder den nye finanslovsaftale at en flaske vin bliver hele 15øre billigere.
  Hvis tallet er korrekt er det helt til grin, og vel bare et udtryk for den symbolpolitik som kendetegner regeringen og dens støtteparti.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Billigere vin er OK, lidt her lidt der.....

  - hvis finansloven betyder, at en ordinær flaske vil falder 15 øre i pris er det et fremskridt.

  Et lille et, javel, men til forskel fra den sædvanlige opskruning af afgifter på snart sagt hvad som helst, er det da en fornyelse at det går nedad !

  Vi lever nu engang i et land der ikke bryder sig om store og pludselige forandringer, så ligesom mange afgifter er steget til det utålelige via "de små skridts vej," er det da rart at se at det også KAN gå den anden vej.

  Og de der ikke bryder sig om et prisfald på 15 øre pr. flaske vin, kan jo bare betale lidt mere og smide pengene i en af de mange indsamlingsbøsser.

 • Anmeld

  J. Jensen

  Bertel Johansen

  Når nu varmluftparti DF har sikret den almindelige pensionist en ekstra forhøjelse af deres folkepension på 40 øre om dagen efter skat, og de kan stoppe yderligere 15 øre i lommen, hver gang de køber en flaske vin, så er det godt at du kan se det fra den lyse side

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re: J. Jensen

  - ja, der er absolut bedst på den lyse side. De skulle selv prøve det. Man bliver i bedre humør, og uanset hvad: 15 øre sparet og 40 øre mere ind er jf. matematikken mere end 15 øre dyrere og 40 øre mindre ind.

 • Anmeld

  J. Jensen

  Bertel Johansen

  Ja, og hovskisnovski betyder opblæst

 • Anmeld

  Martin Jørgensen

  Danske øer der tidligere har huset tvangsanbragte beboer

  Bertel til orientering.
  Mændene til Livø i Limfjorden og pigerne til Sprogø i Storebælt
  Men ellers enig i at det er et stykke danmarkshistorie som vi ikke kan være stolte af.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger, vælger og "velbjerget" pensionist

  .. Om at være på den solbeskinnede side af gaden ..

  Hvad var det, Louis Armstrong sang: "..On The Sunny Side of The Street ....". DEN sang må give de fleste stof til eftertanke. Hvis man evner det.
  Ikke alle forstår det, når de har været heldige. Befinder man sig, som Bertel Johansen åbenbart gør...på den lyse side, så har man en dyb forpligtelse til at have øje for andre end sig selv. Ellers er man fattig , selv om man har penge på kistebunden.
  I overført betydning at sparke til,..og at diskreditere mennesker, der ligger ned .. er der åbenbart ikke lovgivet om. Kun, hvis man gør det rent fysisk og korporligt.
  Er født optimist, så tror på, at 60'er og 70'ernes ungdom, der i dag for en stor dels vedkommende er veluddannede pensionister, har bevaret deres kritiske blik for retfærdighed og ordentlig omgang med andre mennesker.
  Der er desværre ledende politikere, der mangler empati og indlevelsesevne. Desværre kan man ikke "lave dem om". Men vi kan som vælgere tænke os ordentligt om, når vi næste gang skal til valgurnerne. Politikere, der kun rummer "jakkesæt", kan vi bruge til ingenting.
  Tror også på, at danskerne er i stand til at sige:"Nok er nok", som det viste sig, da fagforeningerne slog sig sammen i forbindelse med 'lærerkonflikten'. Det var simpelthen SÅ FLOT.
  Rumler det allerede i togskinnerne ?

 • Anmeld

  mandatar.torbenwilken@gmail.com · formand for borgerretsorganisationen DNM

  Politikerleden har ikke nået toppen endnu

  Undskyld, men jeg har ikke noget bedre og mere rammende udtryk for denne finanslov som ikke skal gavne befolkningen med et velovervejet husholdnings budget, men er et spil om at give og tage for at sikre status at reeringen ikke vældes og DF kan fortsætte sin "politiske afpresnings politik.
  Dette har intet med et demokratisk folkestyre at gøre og det er det centrale her. Derfor er der mange der er "dumpet" til "danskprøven på Christiansborg.

 • Anmeld

  Martin Jørgensen

  Rumler det allerede i togskinnerne?

  Jeg tror ikke vi skal forvente at se " gule veste" i gaderne som det der udspiller sig i Paris i disse dage og timer.
  Men mindre kan da også gøre det når man skal vise sin utilfredshed med magthaverne og deres beslutninger.

  Rettelse: jeg skrev højere oppe på tråden Bertel til orientering,det skal rettelig være Bertelsen til orientering om danske øer.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Øde øer ?

  Både Livø og Lindholm har været beboet og opdyrket i århundreder, så "øde øer" er vist lidt af en tilsnigelse fra den mere uvidende del af sensationspressen.

  Og Livø er vel ret beset alt for dejlig en ø for sommerfolket til, at den må lukkes af for almenvellet. Lindholm har derimod ikke en aktuel historie som sommerferieø, så her kan det måske forsvares at omdanne den til bosted for kriminelle udlændinge der skal udrejse ved første lejlighed.

  Og borgmesteren i Vordingborg behøver ikke at bekymre sig så meget. Til forskel fra den nuværende løsning, har Lindholm jo ikke umiddelbare naboer.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  ??Bosted ??

  Denne debat udvikler sig til ordkløveri !
  En ø kan ikke være BÅDE beboet og befolkningen på øen være UDEN naboer. Genereliserende at anvende ordet kriminel om flygtninge, der har fået status som værende på "tålt" ophold pga uafklaret situation i hjemlandet er stærkt diskrediterende overfor flygtningene og stærkt manipulerende og en nedladende attitude overfor vælgerne.
  Har gennemskuet de reklametekniske fif og foretrækker ærlige og retskafne og ordentlige mennesker som ledere af landet.
  Ikke mere "kløveri" herfra.
  Står ved mine holdninger ovenfor.

Medarbejdere politianmeldes for svindel i Forsvaret

Medarbejdere politianmeldes for svindel i Forsvaret

SVINDEL: Medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse har i årevis ukontrolleret kunnet svindle med indkøb for flere hundrede millioner kroner, konkluderer Rigsrevisionen. Forsvarsministeren kalder sagen meget alvorlig og vil ikke udelukke advokatundersøgelse.