S-ordfører får eftertragtet post som statsrevisor

UDNÆVNELSE: I kølvandet på ministerrokaden er posten som statsrevisor blevet besat af Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen (S). Udpegningsprocessen giver anledning til kritik.

Jesper Petersen (S) kan nu tilføje titlen som statsrevisor til sine poster som politisk ordfører og medlem af Nationalbankens bestyrelse og repræsentantskab.
Jesper Petersen (S) kan nu tilføje titlen som statsrevisor til sine poster som politisk ordfører og medlem af Nationalbankens bestyrelse og repræsentantskab.Foto: /ritzau/Jens Nørgaard Larsen
Ghita Nidam Møller

Posten som Socialdemokratiets statsrevisor er blevet besat af politisk ordfører Jesper Petersen.

Han erstatter den tidligere statsrevisor Flemming Møller Mortensen (S), der som led i sidste uges ministerrokade er ny udviklingsminister.  

Det skriver Berlingske.

Stillingen som statsrevisor er blandt andet eftertragtet på grund af lønnen, der ligger på 27.255 kroner om måneden eller 327.060 kroner om året - en løn, der kommer oven i den normale løn for at sidde i Folketinget.

Den nye statsrevisor er udover sit politiske ordførerskab medlem af Nationalbankens bestyrelse og repræsentantskab.

Fordelingen møder kritik
Jesper Petersen er udpeget af Folketinget, som proceduren foreskriver. Udnævnelsens metode giver anledning til kritik, da statsrevisorerne har en afgørende rolle som kontrolorgan over for staten og statslige virksomheder.

"Det er en uskik, at magtpartierne udpeger medlemmer af Folketinget til posten som statsrevisor. Vederlaget er så stort, fordi det er en stor opgave. Burde være et reelt kontrolorgan og derfor uden for tingets medlemskreds," skriver formanden for Transparency International Danmark, Jesper Olesen, i et twitteropslag.

Læs også

Statsrevisorerne har til opgave at agere vagthund overfor staten og virksomheder ved at kontrollere og gennemgå statens regnskaber for at sikre retmæssig, effektiv brug af skatteborgernes penge.

Kontrollen med statens forvaltning af skattekroner sker i samarbejde med Rigsrevisionen, der udfører hovedparten af revisionsarbejdet.

De fem siddende statsrevisorer er udvalgt på samme vis af Folketinget. Kontrolorganet består dermed nu af formand Henrik Thorup (DF), næstformand Klaus Frandsen (R), Frank Aaen (EL), Britt Bager (V), Mai Mercado (K) og Jesper Petersen (S). 

Dokumentation

Statsrevisorerne kontrollerer, om staten og virksomhederne bruger skatteborgernes penge på en effektiv, produktiv, sparsommelig og lovlig måde.

Det gør de ved at gennemgå statens regnskaber. De ser efter, om alle de skatter og afgifter, skatteborgerne har indbetalt – statens indtægter – er ført korrekt ind i regnskaberne. De kontrollerer også, om alle udgifter er opført i regnskabet, og ikke mindst om pengene er brugt i overensstemmelse med de beslutninger, Folketinget har truffet. 

Statsrevisorerne holder Folketinget og de berørte ministerier orienteret om deres vurderinger.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00