Sagen om tidligere hærchefs mulige magtmisbrug er i gang: Her er det vigtigste, du skal vide

RETSSAG: Mandag begyndte retssagen mod den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, der er tiltalt for magtmisbrug og grov pligtforsømmelse. Få overblik over sagen. 

Tidligere chef for Hærstaben Hans-Christian Mathiesen har mandag afgivet forklaring i retssagen mod ham.
Tidligere chef for Hærstaben Hans-Christian Mathiesen har mandag afgivet forklaring i retssagen mod ham.Foto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix
Jeppe Maagaard Holm

Retten i Viborg har mandag indledt det første af fire retsmøder i den i dansk sammenhæng meget usædvanlige sag mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, der er anklaget for embedsmisbrug og grov pligtforsømmelse.

Sagen kort
Sagen begyndte at rulle i efteråret 2018, da forsvarsmediet Olfi beskrev, hvordan Hans-Christian Mathiesen havde benyttet sin position til at fremme sin daværende kærestes – nu hustru – karriere i Forsvaret. Kort tid efter blev den daværende hærchef fritstillet og hjemsendt, og Forsvarets Auditørkorps gik ind i sagen. 

Hans-Christian Mathiesen har i dag været hjemsendt i 18 måneder.

Det er han tiltalt for
Den militære anklagemyndighed, Auditørkorpset, har tiltalt den tidligere hærchef for i alt fem forhold.

Hans-Christian Mathiesen er tiltalt for at have fremmet sin kærestes karriere i Forsvaret gennem blandt andet mails, hvor Hans-Christian Mathiesen har instrueret den personkreds, der stod for indstilling til en attraktiv uddannelse i Forsvaret, om at ændre optagelseskriterierne, så hans kæreste derved blev optaget.

Den tidligere hærchef er desuden tiltalt for at have givet sin kæreste adgang til sin tjenstlige og fortrolig indbakke i Forsvarets interne mailsystem fra april 2016 til oktober 2018 samt at have forsøgt at påvirke en oberst til at gøre sin kæreste til major, hvilket ikke er sket. 

Derudover er Hans-Christian Mathiesen tiltalt for at have bedt sin sekretær om at lave private bryllupsinvitationer for sig i arbejdstiden. 

Det sagde han under første retsmøde
Mandag klokken ni begyndte retssagen, der kommer til at strække sig over fire retsmøder. 

Her var den tidligere hærchef selv i vidneskranken.

Under retsmødet mandag har Hans-Christian Mathiesen blandt andet forklaret retten, hvorfor han sendte de mails, som ifølge anklagen var en instruks til en kreds af personer, der skulle udvælge kandidater til en eftertragtet uddannelse.

Hans-Christian Mathiesen forklarede, at det skete efter et møde i 2016, hvor praksis for optagelse var blevet drøftet. Det var her blevet besluttet, at kravene til udvælgelse af kandidater til den eftertragtede uddannelse skulle justeres.

Det skriver DR.dk, der dækker sagen direkte fra Retten i Viborg.

Hans-Christian Mathiesen forventede ikke, at hans mails betød, at hans daværende kæreste ville blive rykket op på listen, forklarede han ifølge DR.dk i retten.

Derudover kom det frem, at Hans-Christian Mathiesens kæreste fik adgang til den tidligere hærchefs fortrolige indbakke. Hans-Christian Mathiesen kalder det ifølge DR.dk en fejl, men han afviser, at han selv har givet hende adgang.

Nægter sig skyldig
Den tidligere hærchef nægter sig skyldig i alle fem tiltalepunkter i anklageskriftet, og han går efter at blive fuldkommen frifundet.

Det siger Hans-Christian Mathiesens forsvarsadvokat, Torben Koch, til Ritzau ifølge Midtjyllands Avis.  

Forsvarets Auditørkorps kræver fængselsstraf.

Der forventes at falde dom over den tidligere hærchef 19. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00