"Svingdøren kalder på mere opmærksomhed": Mere end hver tredje særlig rådgiver har fortid i et lobbyfirma

Firmaer som Rud Pedersen og Advice optræder hyppigt i cv'erne hos SVM-regeringens særlige rådgivere, viser opgørelse. "De besidder kompetencer, viden og netværk, som af mange årsager er i høj kurs," siger forsker.

To af Mette Frederiksens særlige rådgivere er blandt dem, der har været ansat i et lobbybureau. De har begge en fortid i Advice.
To af Mette Frederiksens særlige rådgivere er blandt dem, der har været ansat i et lobbybureau. De har begge en fortid i Advice.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupSine Riis Lund

13 ud af de 34 særlige rådgivere i SVM-regeringen har været ansat i et public affairs bureau.  

Det viser en opgørelse, som Altinget har lavet.

Dermed har næsten 40 procent af dem, som skal rådgive magthaverne, også erfaring med at være dem, som skal påvirke magthaverne. For andre.

Syv af de særlige rådgivere har en fortid i enten Rud Pedersen eller Advice.

Blandt andre har Jonas Juul Bisserup Bechfeldt og Anne Katrine Melvig en baggrund i Rud Pedersen, mens Jens Christiansen og Peter Strauss-Jørgensen har arbejdet i Advice.  

De fire er ansat som rådgivere for henholdsvis kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), sundheds- og indenrigsminister Sophie Løhde (V), udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) og statsminister Mette Frederiksen (S).

Det er en "superinteressant og meget sigende udvikling", mener Mark Østen, der er professor ved Roskilde Universitet.

Hidtil har forskningen nemlig ifølge RUC-forskeren mest kigget på de særlige rådgiveres vej, efter de er stoppet i deres stillinger, hvoraf en del også går til PR- og PA-branchen.

"Og den nye opgørelse viser, at svingdøren går to veje, både ind og ud af Slotsholmen," forklarer han.

Læs også

Ansatte i høj kurs 

Mark Ørsten forstår godt, hvorfor personer med baggrund i public affairs-bureauer er attraktive for ministrene som særlige rådgivere.  

"De besidder kompetencer, viden og netværk, som af mange årsager er i høj kurs. Alene det at have kendskab til den politiske maskine er en knap ressource," siger han og tilføjer:  

"Man skal heller ikke undervurdere, at politikere også har brug for netværk i det private, som man kan bruge til at skabe alliancer og momentum omkring sine sager."

Flere tidligere særlige rådgivere er da også i dag ansat i et af public affairs-bureauerne.

Det gælder blandt andre Jacob Blomgren, der var særlig rådgiver for Morten Østergaard (R), og Kasper Fogh Hansen, der var særlig rådgiver for Joy Mogensen (S). De arbejder begge i Rud Pedersen.

Eller Thomas Juul-Dam, der er partner i Primetime og har været særlig rådgiver for Nicolai Wammen (S) og Helle Thorning-Schmidt (S), og Mikael Børsting, der er partner i Ulveman & Børsting og tidligere har været særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (M). 

For bare at nævne et par stykker.  

Læs også

Flere ministre med PA-fortid   

En af bekymringerne ved de snurrende svingdøre er, at det kan blive sværere for befolkningen at gennemskue, hvilke interesser der bliver tilgodeset, når politiske beslutninger træffes, mener Mark Ørsten

Og derfor kan den udvikling lede til, at politiske beslutninger mister legitimitet og svækker borgernes tillid til politikere og embedsværk.

Mark Ørsten mener derfor, at diskussionen er vigtig. 

“Når du kommer fra det private erhvervsliv, har du et netværk til en bestemt del af det private erhvervsliv. Det gør, at det kan være relativt få aktører, der har meget indflydelse, og det er dem, der har råd til at ansætte de her mennesker, som er i meget høj kurs."

"Så jeg synes, at begge veje i svingdøren kalder på mere opmærksomhed og diskussion om, hvad vi skal gøre med denne her trafik. Skal den for eksempel reguleres eller ej?,” siger han

Foruden de særlige rådgivere er der i øvrigt seks af de nuværende ministre i SVM-regeringen, der tidligere har arbejdet som lobbyister i et public affairs-bureau. Det gælder eksempelvis kirkeminister Morten Dahlin (V) og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Vil du gå på opdagelse i hele listen over de nuværende særlige rådgivere og ministre, der har fortid i et public affairs-bureau, kan du se den her.  

Her kan du også se eksempler på tidligere og nuværende folk fra Slotsholmen, der er eller har været ansat i et af public affairs-bureauerne. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mark Blach-Ørsten

Professor, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Roskilde Universitet
ph.d. (Roskilde Uni. 2003), cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024