Om  
Lars Findsen

Hjemsendt FE-chef Lars Findsen er blevet tiltalt for læk

Lars Findsen er tiltalt for at have lækket højt klassificerede oplysninger.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er tiltalt for at have lækket statshemmeligheder eller andre "særligt fortrolige oplysninger" til i alt seks forskellige personer, herunder to journalister.

Det er sket med justitsminister Mattias Tesfayes (S) tiltræden, oplyser statsadvokaten i Viborg i en pressemeddelelse.

Tiltalen omfatter i alt seks forhold over en periode på 16-17 måneder, hvor Findsen var hjemsendt fra tjeneste i FE. De fortrolige oplysninger, som han er anklaget for at have afsløret, stammer "i det væsentlige" fra spionchefens tjeneste i FE. 

Konkret skal Lars Findsen ifølge anklagemyndigheden have overtrådt to paragraffer i straffeloven – blandt andet paragraf 109, stk 1, der indgår i lovens kapitel om landsforræderi.

Det fremgår ikke nærmere, til hvem eller hvad FE-chefen skal have sagt. Men han har tidligere nægtet sig skyldig. 

"En lang og omfattende efterforskning"

Tiltalen er "et resultat af en lang og omfattende efterforskning", som Østjyllands Politi og PET har foretaget, udtaler statsadvokat Jakob Berger Nielsen fra Statsadvokaten i Viborg i en pressemeddelelse.  

"Det er selvsagt alvorligt, når hemmeligheder eller andre fortrolige oplysninger, der er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmarks sikkerhed, bliver videregivet til uvedkommende. Det indebærer en risiko for yderligere spredning til en bredere offentlighed."

"Det kan skade forholdet til efterretningstjenesternes samarbejdspartnere, og det kan gøre det sværere for dem at udføre deres arbejde, hvis deres arbejdsmetoder afsløres, ligesom tilliden til, at efterretningstjenesterne kan værne om følsomme oplysninger, svækkes," siger han.

Lars Findsen blev anholdt 8. december 2021 og sigtet for uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger. I midten af februar blev han løsladt, men var fortsat sigtet. 

Læs også

Sagen har mødt politiske kritik

Myndighedernes og regeringens håndtering af sagen har de seneste måneder mødt kraftig kritik. Blandt andet har Berlingske kunne fortælle, hvordan Finn Borch Andersen – chef for Politiets Efterretningstjeneste – under briefinger af Folketingets partiledere præsenterede udvalgte politikere for detaljer fra Lars Findsens sexliv.

Anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf. Da sagen er rejst som en domsmandssag, skal en eventuel fængselsstraf udmåles til under fire år. 

"Sagen har været forelagt Rigsadvokaten og herefter justitsministeren, der har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om at rejse tiltale. Nu bliver det op til retten at afgøre sagen," siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Sagen er endnu ikke berammet til hovedforhandling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00