Tillidskrise i embedsværket truer demokratiet

EMBEDSVÆRK: Det er selve demokratiet og de politiske beslutningers legitimitet, der står på spil, når hver anden dansker kun nyder begrænset tillid til de danske embedsmænd. Sådan lyder reaktionen fra forskningen og fra Djøf på Altingets nyeste måling af danskernes tillid til embedsværket. Vi tager det dybt alvorligt, siger Finansministeriets departementschef.

Formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), under et pressemøde om Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af fiskekvoterne. En af mange dårlige sager for embedsværket. 
Formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), under et pressemøde om Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af fiskekvoterne. En af mange dårlige sager for embedsværket. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund
Foto: Finansministeriet

Jeg oplever en generel tendens til skærpet skepsis over for samfundets institutioner, og det mener jeg, at vi som embedsværk skal tage meget alvorligt.

Martin Præstegaard
Departementschef i Finansministeriet

Vi kunne se afviklingen. Vi kunne se, hvad der skete i systemet. Men styrelsen ville ikke anerkende det.

Søren Jacobsen
Formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Søren Jacobsen studerer med mistro torsken i garnet foran ham.

“De fisk skal slet ikke være herinde.”

Han vikler torsken ud af garnet og placerer den side om side med rødspætter, skrubber og stenbiddere på fiskekutteren. Søren Jacobsen lader forstå, at 2018 er startet som et atypisk fiskeår på grund af et mildt vejr. På en morgen, hvor små isklumper har bidt sig fast på kutterens ruder, kan det være lidt svært at sætte sig ind i. Men snart farver solens stråler himlen med rødglødende penselsstrøg og sender varmeimpulser helt ned i tæerne.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00