Troels Lund om forsvarsministerpost: Der lander for mange sager på mit bord

Forsvarsministeren løfter et alt for stort organisatorisk ansvar i Forsvaret. Sådan lyder det fra Troels Lund Poulsen (V), der mener, at der er brug for en ny struktur, hvor Forsvaret har "en større, drivende ledelse". 

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen besøgte lørdag Folkemødet i Allinge.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen besøgte lørdag Folkemødet i Allinge.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Kirstine Erika Crenzien

Der er brug for en ny ledelsesstruktur i Forsvaret.  

For det er for svært at få overblik over sagerne i Forsvaret – og for mange af dem lander på forsvarsministerens bord. 

Er det virkelig mig, der helt ned i detaljen, der skal sidde og finde ud af, om der eksempelvis ikke er varmt vand på Skive Kaserne?

Troels Lund Poulsen (V)
Forsvarsminister

Det mener forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), der sammen med sin fungerende forsvarschef Michael Hyldgaard vendte Forsvarets tilstand og fremtid i en debat lørdag på Marinehjemmeværnets skib i Allinge.  

“Skiftende ministre har haft den udfordring de sidste mange år, at man har for dårligt overblik over, hvordan tingene fungerer i Forsvaret. Vi er nødt til at have større indblik i, hvad går godt, og hvad går skidt,” sagde forsvarsministeren og med et smil til panelets moderator Andreas Krog, Altingets forsvarsredaktør, tilføjede han:  

“Det kan ikke nytte noget, at det er aktindsigter fra Altinget, der skal kaste lys over det.” 

Helhedsansvar er ikke løsningen 

Det er ikke kun for at være på forkant med landets journaliststand, at der skal styr på strukturen i Forsvaret. Det er også blevet nødvendigt, fordi sikkerhedssituationen har udviklet sig.  

“Det er alvor. Så langt er der ikke til Kaliningrad herfra. Vi er udsatte, og russerne kommer med en kæmpe, stor kraft,” uddybede forsvarsministeren.  

Læs også

Det betyder ikke, den danske forsvarschef igen skal have det fulde ansvar for hele Forsvaret, som han havde indtil 2014, hvor Forsvaret blev opdelt i syv styrelser.  

“Af nogen bliver det udlagt som om, hvis man genindfører helhedsansvaret, så bliver alt godt i Forsvaret. Det vil jeg bare sige, det er ikke tilfældet,” sagde Troels Lund Poulsen.  

Ikke ministerens job  

Men der er brug for en mere sammenhængende og stærk ledelse, understregede han.  

I dag lander alt for mange sager nemlig på forsvarsministerens bord. Selv mindre spørgsmål om daglig ledelse skal han forholde sig til:  

Af nogen bliver det udlagt som om, hvis man genindfører helhedsansvaret, så bliver alt godt i Forsvaret. Det vil jeg bare sige, det er ikke tilfældet

Troels Lund Poulsen (V)
Forsvarsminister

“Jeg er overrasket over, hvor mange sager der rammer mit bord. Der er stort set hver eneste dag en ny ting, jeg skal tage stilling til,” lød det fra Troels Lund Poulsen, der efterfulgte det med et retorisk spørgsmål:  

“Er det virkelig mig, der helt ned i detaljen, der skal sidde og finde ud af, om der eksempelvis ikke er varmt vand på Skive Kaserne? For jeg har ikke timer nok i døgnet til det.”  

De seneste par måneder har han sat sig sammen med ledelsen i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Personalestyrelse, Ejendomsstyrelse og Forsvarskommandoen for at lave en plan for, hvordan Forsvaret skal levere på de politiske aftaler, der er blevet lavet det sidste år.  

“Uanset hvordan forsvaret fremover skal indrettes, tror jeg, vi bliver nødt til at have en større, drivende ledelse, der minder om vores nye samarbejde,” sagde Troels Lund.  

“Forsvaret er ligesom enhver anden organisation dybt afhængige af at have dygtige mennesker og en stærk ledelse – og jeg kan ikke som forsvarsminister sidde og lede en organisation,” afsluttede han.  

Læs også

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024