Ugens embedsmand: Christian Lützen vil gerne være endnu bedre til at kigge sine kollegaer i øjnene

MØD EMBEDSVÆRKET: Direktør i Nævnenes Hus Christian Lützen tror på, at nærværende ledelse er afgørende for opgaveløsningen i en organisation. Han kan stadig genkalde sig lykkefølelsen ved sit første job i Integrationsministeriet, og så bryder han sig ikke om heste. 

Christian Lützen drømmer om et sted, hvor solen skinner, og hvor kornet ikke tørrer ud. "Det er naturen, årsrytmen og friheden, der trækker. Virkeligheden er nok mere sammensat."
Christian Lützen drømmer om et sted, hvor solen skinner, og hvor kornet ikke tørrer ud. "Det er naturen, årsrytmen og friheden, der trækker. Virkeligheden er nok mere sammensat."Foto: Christian Lützen
Malte Bruhn

Jeg abonnerer ikke nødvendigvis på, at verden er mere kompleks nu, men hastigheden er ubetinget højere.

Christian Lützen
Direktør i Nævnenes Hus
Fakta
Christian Lützen (f. 1971 i Haderslev) er uddannet jurist fra Københavns Universitet i 2000. Han har været direktør for Nævnenes Hus siden 2016.

Han har tidligere været vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, afdelingschef i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og kontorchef i Integrationsministeriet. Her har han også fungeret som ministersekretær og som fuldmægtig i Asylafdelingen. 

Nævnenes Hus, der er en selvstændig styrelse under Erhvervsministeriet, sekretariatsbetjener en række uafhængige domstolslignende nævn. Nævnenes Hus behandler sager og forbereder afgørelsesudkast til nævnene.

Nævnenes Hus, der har adresse i Viborg, blev oprettet som en selvstændig styrelse 1. januar 2017, 
efter at det i forbindelse med udflytningen af statslige arbejdspladser i 2015, blev besluttet at samle et antal klagenævn ét sted.

Kilde: Nævnenes Hus, LinkedIn og Altinget

Hvilke opgaver tager mest af din tid i øjeblikket?
Nævnenes Hus blev etableret som en ny styrelse i 2017, og vi er nu konsolideret og godt i gang med kerneopgaven. Det ændrer ikke på, at for mange borgere venter for længe på deres afgørelser. Med finanslovsforslaget, der retter op på en ellers kraftigt faldende bevilling, får vi mulighed for at rette op på det. Det kræver stram styring og oplæring af jurister i den helt skarpe ende, og det bruger jeg tiden på i øjeblikket.

Hvis du tænker tilbage på dit første job i embedsværket, hvad overraskede dig så mest?
I mit første år som embedsmand arbejdede jeg sammen med utroligt dygtige kolleger i asylafdelingen i Sandholm. Her fik jeg det helt ind under huden, hvor vigtig ens indsats kan være for andre, og hvor vigtigt det er, at man anstrenger sig. Året efter startede jeg i departementet i Integrationsministeriet, og det var så fascinerende og tæt på, at jeg de første mange uger havde det sådan, at jeg ville have gjort det uden løn. Selv om jeg lige i forhold til lønnen har en anden opfattelse nu, så kan jeg ærligt sige, at den der lykkefølelse stadig kan komme over mig.

Hvad er dit bedste råd til nye embedsmænd i centraladministrationen?
Hold fast i fagligheden. Vær nysgerrig og vær parat til at lære. Hav respekt for opgaven og rammerne, og husk på, at vi har et rigtig langt arbejdsliv. Der er så meget, man kan nå, også når Skype-forbindelsen er slukket. Og så skal man prøve at tage en bivej engang imellem. Nogle gange er der kønnest på de små veje.

Dokumentation

UGENS EMBEDSMAND

Hver uge møder Altinget Embedsværk én af landets embedsmænd. 

Vi undersøger, hvem der gemmer sig bag hæve-sænke-bordene og de folkevalgte politikere i centraladministrationens styrelser, ministerier og departementer.

Hvad drømmer de om? Hvordan ser de på embedsværket? Og hvordan kobler de af i en travl hverdag? 

Kender du én, der skal være ugens embedsmand? 

Så send en mail til [email protected] 


Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00