USA’s nye mand i Europa er bedste venner med Biden

Den amerikanske præsidents bud på en ny EU-ambassadør er en nær ven og allieret og en rigtig Washington-insider.

USA's præsident, Joe Biden, har nu peget på, hvem han vil have til at varetage sit forhold til EU.
USA's præsident, Joe Biden, har nu peget på, hvem han vil have til at varetage sit forhold til EU.Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Sidste gang en amerikansk præsident sendte en ambassadør til EU-hovedkvarteret, var det en rig hotelejer med nul erfaring med hverken Washington eller EU-politik, men som havde doneret en million dollars til Donald Trumps indsættelseskomité.

Gordon Sondland, som han hed, endte med at blive mest kendt for sin medvirken i Trumps forsøg på at presse den ukrainske regering til at starte en efterforskning af daværende præsidentkandidat Joe Bidens søn, Hunters, aktiviteter i landet ved at tilbageholde økonomisk støtte. Til gengæld blev han set som rimelig fraværende i Bruxelles.

Joe Biden har valgt en lidt anden taktik. Han har nu udpeget en dreven Washington-insider med en lang karriere både i det politiske system og som lobbyist bag sig til at bemande den amerikanske post i EU-land. En mand, som var ambassadør i Rumænien under præsident Barack Obama, og som siden har været stærkt optaget af forholdene i særligt Central- og Østeuropa.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00