Vestager henter dansk topdiplomat ind som sin kabinetschef

JOBSKIFTE: Danmarks EU-ambassadør, Kim Jørgensen, er blevet udvalgt som ny chef for Margrethe Vestagers kabinet i Europa-Kommissionen.

Kim Jørgensen (tv.) bliver chef for Margrethe Vestagers kabinet i Europa-Kommissionen.
Kim Jørgensen (tv.) bliver chef for Margrethe Vestagers kabinet i Europa-Kommissionen.Foto: Piroschka van de Wouw
Kristian TolbøllDaniel Bue Lauritzen

Margrethe Vestager får i sit nye job som konkurrence-kommissær og overordnet kommissær for digitalisering en erfaren sparringspartner ved sin side.

Hun har nemlig udpeget topdiplomaten Kim Jørgensen som kabinetschef. 

Kim Jørgensen har siden 2014 været Danmarks EU-ambassadør, hvor han har været den danske regerings repræsentant i Bruxelles. Her har han haft ansvar for at klæde de danske ministre på inden topmøder i Ministerrådet.  

"Det bliver en spændende opgave med mange nye udfordringer, som jeg glæder mig meget til. Vi skal nu sætte et hold og skabe fundamentet for de kommende fem år. Jeg ser meget frem til at komme i gang med at skabe både bredde og dybde og hjælpe Margrethe Vestager med at definere den digitale transformation for Europa," siger Kim Jørgensen i pressemeddelelse. 

57-årige Kim Jørgensen er uddannet cand.mag. i historie fra Københavns Universitet i 1989. Han har en lang karriere bag sig som topdiplomat i den danske udenrigstjeneste. Kim Jørgensen er blandt andet tidligere ambassadør for Danmark i Ankara, ligesom han også har arbejdet på ambassaderne i både Paris og Berlin. 

Han har tidligere også haft stillinger som centerchef for Europa i Udenrigsministeriet og direktør for udenrigspolitik i Udenrigsministeriet.

Vestager glæder sig
Det er ikke første gang, at Margrethe Vestager udpeger en dansk kabinetschef. Hun havde også i sine første år som kommissær først Ditte Juul Jørgensen og derefter Claes Bengtsson, som sin kabinetschef. Ditte Juul Jørgensen er i dag generaldirektør for EU-Kommissionens energidirektorat, og Claes Bengtsson er kabinetschef for konkurrence-kabinettet.

"Jeg glæder mig meget til, at Kim Jørgensen tiltræder. Han skal være med til at sætte et hold og forme den hverdag, der skal udgøre fundamentet for vores kommende arbejde. Jeg har allerede oplevet Kims faglighed som ambassadør, og vi får brug for hans helhedssyn og gode samarbejdsevner både i kabinettet og med generaldirektorat og de øvrige kommissærer og deres kabinetter", siger Margrethe Vestager i en pressemeddelelse. 

På Twitter skriver hun ligeledes, at hun glæder sig til at arbejde sammen med Kim Jørgensen, fordi han "har humoristisk sans og er en holdspiller". 

En dygtig kommunikator 
Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, mener, at Kim Jørgensen i sin tid som EU-ambassadør har haft et godt og nært forhold til pressen, hvor han har lagt stor vægt på at orientere om sit arbejde. 

Derfor kan det vise sig at blive en meget åben kabinetschef, der tiltræder Vestagers kontor i Europa-Kommissionen, vurderer Thomas Lauritzen. 

"Han har vist sig som en ambassadør, der har været meget interesseret i at kommunikere med omverdenen. Man må formode, at han fortsætter sådan som kabinetschef," siger han.

Som kabinetschef bliver Kim Jørgensen leder for Margrethe Vestagers nærmeste ansatte. Derfor bliver hans indsats af afgørende betydning for Vestagers arbejde, vurderer Thomas Lauritzen. 

"Vestager kommer til at sidde i en af de vigtigste positioner i ledelsen af EU. Det bliver interessant at have en dansk kabinetschef hos hende, som er interesseret i at kommunikere og er kendt for at være åben i forhold til pressen," siger han.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Jørgensen

Generaldirektør, Den Europæiske Investeringsbank i Bruxelles, fhv. kabinetchef, EU-Kommissionen (Margrethe Vestager)
cand.mag. (Københavns Uni. 1989)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00