"Vildledende" og "klart ulovligt": Her er embedsværket på tynd is i instrukssagen

BERETNING: En ulovlig instruks i en telefonsamtale og flere vildledende folketingssvar sætter i kommissionsberetningen en streg under, hvor langt embedsværket strakte sig for at føje Støjbergs stærke ønske om at adskille alle unge asylpar.

Her ankommer afdelingschef, Line Skytte Mørk Hansen, til Retten på Frederiksberg sammen med sin bisidder, Thomas Ryhl.
Her ankommer afdelingschef, Line Skytte Mørk Hansen, til Retten på Frederiksberg sammen med sin bisidder, Thomas Ryhl.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Der er ikke noget i sagen, der tyder på, at Inger Støjberg af sit embedsværk var blevet orienteret om, at en omtale af, at fire kvinder blev ‘reddet’, var ukorrekt og vildledende.

Instrukskommissionen i sin delberetning

Administrationen af indkvarteringsordningen i foråret 2016 var således så mangelfuld, at den i hvert fald i langt størstedelen af de omhandlede sager var i strid med både grundlæggende forvaltningsretlige og menneskeretlige krav af formel og materiel karakter og medførte en betydelig risiko for, at der blev truffet materielt forkerte afgørelser.

Instrukskommissionen i sin delberetning

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg blev tilbage i 2016 advaret af sit embedsværk om, at det ville være ulovligt uden undtagelser at adskille alle par, hvor en mindreårig asylansøger var indkvarteret sammen med en ægtefælle eller samlever.

Alligevel blev der udstukket en klar ulovlig ordre herom. Der blev administreret i strid med loven, hvilket “medførte en betydelig risiko for, at der blev truffet materielt forkerte afgørelser”. Og der blev givet misvisende oplysninger til flere vigtige demokratiske instanser.

I disse forløb spillede embedsværket i Udlændinge- og Integrationsministeriet en afgørende rolle. Det viser Instrukskommissionens mere end 1.800 siders delberetning.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00