Dansk Energi svarer på kritik: Biomasse gør varmen grønnere

REPLIK: Så længe der ikke er bedre alternativer, er bæredygtig biomasse et vigtigt skridt væk fra brugen af kul. Samtidig giver biomassen grøn varme, skriver Dansk Energi i et svar til Jørgen Henningsen.

Af Kristine van het Erve Grunnet
Branchechef for vedvarende energi, Dansk Energi

Debatten om brugen af biomasse er ekstremt vigtig, og en debat, Dansk Energi gerne deltager i.

I Danmark producerer vi el og varme sammen i danske kraftvarmeværker, som betyder, at over 60 procent af vores huse opvarmes af fjernvarme.

Vores effektive samproduktion af el og varme er et fundament i dansk energiforsyning, og folk fra hele verden rejser hertil for tage erfaringer med hjem til efterlevelse.

Et faktum, som Jørgen Henningsen med sin store viden om dansk og europæisk energipolitik udmærket er klar over.

Derfor undrer jeg mig også over kritikken i Altinget den 19. september.

Biomasse giver ikke meget el
Bæredygtig biomasse smider kul på porten i de store byer, men absolut ikke på bekostning af el fra vindmøller og solceller, som Jørgen Henningsen påstår.

Bæredygtig biomasse giver grøn varme og meget lidt el.

På elsiden har vinden og solen for længst vundet. Men vi har i dag ikke alternativer, som kan gøre varmen grøn i de store byer.

Alternativerne er på vej i form af store varmepumper og geotermi, men teknologierne kan ikke producere varme i samme målestok, som kraftvarmeværkerne kan i dag.

Branchen har taget opgaven på sig
Bæredygtig biomasse er en vigtig trædesten på vejen mod fossilfrihed og gør, at vi kan sætte en prop i hullet - og ikke hive mere kul op af undergrunden.

Skal vi nå i mål med klimaudfordringen, er alle enige om, at vi skal stoppe med at bruge kul. FN’s klimapanel anbefaler jo netop brugen af bæredygtig biomasse i kraftvarmeværker. 

Branchen fik med Energiaftalen i 2012 en politisk bunden opgave om at udfase kul i el og varme.

Den tog vi på os.

Vi har siden etableret vindmøller til havs og på land - og i stigende grad solceller. Derudover har vi med bæredygtig biomasse gjort varmen grøn.

Så branchen ikke bare kigger indad, som Jørgen Henningsen anbefaler.

Vi kigger lige så vel udad og fremad, og vi handler til gavn for klimaet.

Forrige artikel Tekniq: Udgifter til materialer skal inkluderes i en grøn boligjobordning Tekniq: Udgifter til materialer skal inkluderes i en grøn boligjobordning Næste artikel Green Cities for a Sustainable Europe: Byggeri må vige for grønt i byerne Green Cities for a Sustainable Europe: Byggeri må vige for grønt i byerne