Venstre til S: Vi har gjort Danmark grønnere i mere end fire årtier. Hvordan kan I påstå, vi er sorte?

DEBAT: Det passer simpelthen ikke, når Socialdemokratiet forsøger at male Venstre og regeringen sorte og anklager dem for at slække på de grønne ambitioner, skriver Thomas Danielsen og Morten Løkkegaard (V).

Af Thomas Danielsen (V) og Morten Løkkegaard (V)
Hhv. klima- og energiordfører og medlem af Europa-Parlamentet

Røde partier anklager Venstre og regeringen for at være sorte. Det er en anklage, der nok passer godt ind i deres egen verdensforståelse. Men den er ude af trit med virkeligheden.

Faktisk er der ikke siden oliekriserne i 1970'erne indgået en større energi- eller klimapolitisk aftale, der har trukket Danmark i en grønnere retning, hvor Venstre ikke har været med.

Det passer derfor heller ikke, når Socialdemokratiet anklager Venstre for at slække på de grønne ambitioner.

Venstre og regeringen har fastholdt Danmark som et globalt foregangsland på grøn omstilling – senest med et ambitiøst klima- og luftudspil, som skal sikre, at Danmark er godt på vej til at være klimaneutral senest i 2050.

S stemmer med V
For nylig påstod Socialdemokratiets Jeppe Kofod på Altinget.dk, at Venstre og regeringen trækker i den forkerte retning i både Danmark og EU.

Men noget tyder på, at Jeppe Kofod og Socialdemokratiet har en hullet hukommelse. De har tilsyneladende glemt, at Venstre har siddet for bordenden af en dansk regering i 13 ud af de seneste 17 år – i samme periode er for eksempel andelen af grøn strøm i Danmark mere end tredoblet.

I Venstre anerkender vi alle Folketingets partiers indsats for at sikre et Danmark i den grønne førertrøje. Og derfor er det også trist, når Socialdemokratiet forsøger at underkende vi andres indsats.

Mens socialdemokraterne har travlt med at tale Danmark ned, glæder vi os i stedet over Altingets opgørelse, der viser, at Socialdemokratiet i langt de fleste tilfælde stemmer sammen med Venstre på miljø og energi- og klimaområdet.

Derfor ville det klæde Socialdemokratiet at anerkende, at andre partier – foruden Socialdemokratiet – faktisk har gjort en seriøs indsats for at sikre et grønnere Danmark.

Danmarkshistoriens grønneste energiaftale
Og Venstre er stadig i arbejdstøjet for at sikre den grønne omstilling. Regeringen indgik tidligere på året en bred aftale med alle partier i Folketinget, som har sikret danmarkshistoriens grønneste energiaftale.

Aftalen anviser vejen til 55 procent grøn energi i 2030, sikrer tre nye havvindmølleparker og udfaser kul i elproduktionen – for bare at nævne nogle få elementer.

Så sent som i forrige uge kom vi med et klima- og luftudspil, som skal være med til at sikre et klimaneutralt Danmark senest i 2050. Her anviser vi vejen til, hvordan vi lever op til et af Europas højeste EU-klimamål på de ikke-kvotebelagte sektorer, som Danmark har påtaget sig frem til 2030.

Socialdemokratisk overbudspolitik
Så påstår Jeppe Kofod i øvrigt, at regeringen ”hang i bremsen” ved nogle vigtige energiforhandlinger tidligere i året.

Faktum er dog, at regeringen påtog sig at arbejde for et mere ambitiøst mål, end der oprindelig var lagt op til, forudsat en rimelig byrdefordeling mellem EU-landene.

At Socialdemokratiet kan være modstander af det, siger vist meget om den velkendte socialdemokratiske overbudspolitik, når partiet er i opposition.

Sort snak
Regeringen arbejder målrettet for at skubbe på den grønne omstilling internationalt. Vi har senest forsøgt at skubbe på for mere ambitiøse CO2-krav for biler, og der er indgået utallige grønne samarbejdsaftaler med lande rundt om i verden. Danmark skal inspirere andre lande og vise vejen til en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Det passer derfor ikke, når de røde forsøger at male os blå sorte. Nej, det er nærmere sort snak.

Venstre har tværtimod taget medansvar for den grønne udvikling gennem fire-fem årtier, skabt ambitiøse udspil, sikret brede aftaler og taget medansvar for de grønne målsætninger – alt sammen noget, som gør, at Danmark fortsat er helt i front med den grønne omstilling og de grønne ambitioner. At påstå andet er useriøst.

Forrige artikel Enhedslisten: Fra nu af skal klimabundlinjen være nummer ét Enhedslisten: Fra nu af skal klimabundlinjen være nummer ét Næste artikel Socialdemokratiet: Her er vores krav til klimaforhandlingerne Socialdemokratiet: Her er vores krav til klimaforhandlingerne