Kun en lille brøkdel af verdensmålene er på rette kurs – få overblikket over alle 17 mål her

Ingen af delmålene under verdensmål 13 om klima er opfyldt eller på rette kurs. Her kan du udforske det og de 16 øvrige mål i en interaktiv grafik baseret på FN's seneste data.

For verdensmål 5 om ligestilling er kun 11 procent af delmålene og indikatorene opnået eller på rette kurs. Du kan se mere længere nede i artiklen. På billedet er der gået smølf i verdensmålene ved Grand Place i Bruxelles. 
For verdensmål 5 om ligestilling er kun 11 procent af delmålene og indikatorene opnået eller på rette kurs. Du kan se mere længere nede i artiklen. På billedet er der gået smølf i verdensmålene ved Grand Place i Bruxelles. Foto: Rasmus Raun Westh
Sebastian Vidkjær StoneRasmus Raun Westh

Det går dårligt med verdensmålene, men hvor dårligt?

Selvom FN's 17 verdensmål kan siges at være en success i den forstand, at de har skabt opmærksomhed om en ellers ofte glemt bæredygtighedskrise og fået virksomheder med i kampen, så går det decideret dårligt, når man dykker ned i de 169 delmål. 

Således er kun 15 procent af verdensmålene opfyldt eller på vej til at blive opfyldt.  

Det viser FN's seneste opgørelse, der er baseret på FN's eget statistikbureau samt analyser fra FN's egne organisationer. Eksempelvis er det FN's miljøorganisation, UNEP, der leverer data og analyse til de fleste indikatorer under verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

Du kan dykke ned i alle 17 verdensmål her. 

Altinget Verdensmål spurgte for nylig freds- og konfliktforsker Ole Wæver og professor Katherine Richardson, der var hovedforfatter til den første Global Sustainable Development Report fra FN, hvad der bør erstatte verdensmålene, når verden efter alt at dømme ikke når dem i 2030. Den historie kan du læse her.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00