Debat

Borgmester: Tyskland er adgangsporten til verdensmarkedet

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder på tværs af den dansk-tyske grænse er essentielle for Danmarks eksport til vores sydlige nabo. Det sydlige Tyskland rummer enorme muligheder, ligesom forbedrede tyske sprogkundskaber vil have stor gavn for eksporten, skriver Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S). 

Et særligt fokus på Tyskland giver god mening, da landet ofte både er det første eksportmarked og adgangsporten til verdensmarkedet, skriver Erik Lauritzen (S).
Et særligt fokus på Tyskland giver god mening, da landet ofte både er det første eksportmarked og adgangsporten til verdensmarkedet, skriver Erik Lauritzen (S).Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Erik Lauritzen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tyskland er klart det vigtigste eksportmarked for Sønderborg-områdets virksomheder.

I 2020 gennemførte vi en spørgeskemaundersøgelse blandt 598 af kommunens virksomheder. Undersøgelsen viste, at 37 procent af de adspurgte virksomheder har i høj grad eller nogen grad interesse for samhandel med Tyskland. Tyskland er derfor et vigtigt fokusområde i forhold til at styrke erhvervslivet i Sønderborg Kommune i et internationalt perspektiv.

Erhvervslivet i Sønderborg Kommune er alsidigt, og de store industrikoncerner er i fuld gang med eksporten til blandt andet Tyskland.

Derfor er kommunens fokus især rettet mod de små og mellemstore virksomheder (SMV'er), fordi undersøgelser viser, at der er et særligt stort potentiale i at øge SMV'ernes eksport og eventuelle etablering i andre lande.

Et særligt fokus på Tyskland giver god mening, da landet ofte både er det første eksportmarked og adgangsporten til verdensmarkedet.

Det er ikke en opgave, vi som kommune selv kan løse, så det handler om at indgå i de rigtige partnerskaber

Erik Lauritzen (S)
Borgmester, Sønderborg Kommune

De rigtige partnerskaber

Som kommune kommer vi ikke selv til at eksportere varer eller tjenesteydelser, men vi skal understøtte de lokale virksomheders eksportmuligheder og muligheder for at etablere afdelinger i andre lande. Det er ikke en opgave, vi som kommune selv kan løse, så det handler om at indgå i de rigtige partnerskaber.

I Sønderborg Kommune gør vi det primært ved at samarbejde med Sønderborg Vækstråd og Erhvervshus Sydjylland. I det samarbejde sikrer vi, at virksomhederne får de nødvendige forudsætninger for at bevæge sig ind på det internationale marked.

Erhvervshus Sydjylland har specialisterne til at hjælpe med ordninger og projekter, mens Sønderborg Vækstråd har lokalkendskabet og ved hos, hvilke virksomheder det vil give mening at satse på tysk eksport.

Ved at parre virksomhederne med de to aktører kan de helt rigtige løsninger findes. Derudover har Sønderborg Vækstråd og Erhvervshus Sydjylland planlagt en eksportbegivenhed med fokus på Tyskland 2. marts 2022.

Tyskland er vores nærmarked i dag, og vi står allerede stærkt grundet vores geografi og et eksisterende samarbejde hen over den dansk-tyske grænse. I grænseregionen er der igennem flere år opbygget kernekompetencer inden for industriel elektronik og mekatronik.

Det sydlige Tyskland

Universiteterne og virksomhederne i Sønderborg, Flensborg og Kiel samarbejder for at udvikle nye løsninger inden for området.

Temadebat

Hvordan får vi sparket mere liv i eksporten til Tyskland?
Tyskland var Danmarks største eksportmarked frem til 2020, hvor USA overtog førstepladsen.

Dansk erhvervsliv forsøgte i efteråret 2021 sig med et storstilet eksportfremstød i Tyskland, hvor 51 virksomheder deltog. Senest har regeringsskiftet i Tyskland givet håb, eftersom at socialdemokraterne er kommet til magten og har udpeget Robert Habeck, der kommer fra Flensborg, som tysk klima- og erhvervsminister.

Ifølge Dansk Metal er der et enormt, uforløst ekspotentiale i Tyskland. For hvis Danmark bliver lige så dygtig til at eksportere til Sydtyskland som til Nordtyskland, kan landet ifølge organisationen hente 19.000 arbejdspladser og 32 milliarder kroner.

Altinget Erhverv giver ordet til borgmestre, folketingsmedlemmer og interesseorganisationer, som i en temadebat vil komme ind på, hvordan de vil få sparket mere liv i eksporten til Tyskland.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Sønderborg Kommune er derfor også en del af den nye udviklingsalliance mellem Region Syddanmark og Slesvig-Holsten, der skal styrke grænseregionens konkurrenceevne.

Aftalen, der blev underskrevet i efteråret 2021, har blandt andet fokus på udvikling af bæredygtig energi og klimatilpasning, som taler ind i sønderborgsområdets project zero-vision om nul udledning af CO2 i 2029.

Det er der også et stort potentiale for i det sydlige Tyskland, der huser virksomheder, som har interessesammenfald med sønderborgområdets virksomheder.

I februar 2020 sendte kommunen derfor en delegation til Nürnberg for at undersøge mulighederne for, hvordan vi kan hjælpe med at gøre det attraktivt for danske virksomheder at åbne i Sydtyskland.

Coronapandemien har desværre forsinket arbejdet med en analyse af mulighederne, men den kommer forhåbentlig snart i gang.

Tysk på kandidatniveau

Det er endvidere en styrke, at mange i Sønderborg Kommune behersker det tyske sprog.

Dertil kommer mange tosprogede indbyggere grundet det tyske mindretal i Sønderjylland samt over 1.500 tyske statsborgere, der bor i kommunen.

Dem vil vi gerne have flere af, og kommunen kører derfor en særlig indsats over for mulige, tyske tilflyttere ved jævnligt at holde infodage med stor succes. I efteråret 2021 havde vi over 300 deltagere fordelt på fire datoer, og til næste infodag 28. februar 2022 er der 140 tilmeldte.

Virksomhederne bruger selvfølgelig de mange tyskkyndige til at åbne dørene til det tyske marked. Tyskkundskaberne er vitale, og derfor har kommunen foreslået, at Syddansk Universitet i Sønderborg får tysk på kandidatniveau. Et forslag, vi vil forfølge, da det kan understøtte indsatserne og udviklingen i Sønderborg.

Der er mere end 3.000 virksomheder i kommunen. De omsætter for tilsammen cirka 52 milliarder kroner årligt og eksporterer ydelser til udlandet for 20 milliarder kroner.

Det skal vi som kommune støtte op om, for det har stor betydning for den udvikling, som vi også kan skabe i kommunen. Derfor er det afgørende, at vi fortsætter de gode initiativer for at styrke virksomhedernes muligheder for eksport til Tyskland.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Lauritzen

Borgmester (S), Sønderborg Kommune
lærer (1996), landmand (1984)

0:000:00