Om  
Michael Dithmer

Danmarks længst siddende departementschef stopper

Michael Dithmer stopper som departementschef i Erhvervsministeriet. 

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Martin MauricioSine Riis Lund

Efter 29 år som departementschef for ikke mindre end 11 forskellige ministre takker Michael Dithmer af.

Han er danmarkshistoriens længst siddende departementschef og 1. august fratræder han officielt sin nuværende post i Erhvervsministeriet. 

"Det har været rigtig mange spændende og udfordrende år i centraladministrationen - der har både været håndtering af vanskelige problemstillinger og muligheden for at arbejde med at finde gode løsninger for udviklingen af Danmark og dansk erhvervsliv," udtaler han i en pressemeddelelse. 

"Jeg har sat stor pris på samarbejdet med de mange ministre, jeg har betjent, og jeg er stolt over at have stået i spidsen for så mange dedikerede og dygtige medarbejdere gennem årene," siger han.

Læs også

Erfaring med kriser

Som departementschef i godt tre årtier har Michael Dithmer været med til at føre dansk erhvervsliv igennem dette årtusinds helt store finansielle og økonomiske kriser.

Fra finanskrise i nullerne med redningspakker og en statsgaranti på op imod tre gange bruttonationalproduktet til coronaens hærgen, der i 2020 rullede ind over landet og lukkede hele erhvervssektorer ned.

“Jeg har prøvet forskellige typer af kriser, og der er ingen tvivl om, at det faktisk ikke er så dårligt at have noget erfaring, når man støder ind i det. Man skal bare ikke tro, at man kan sige, at denne her krise er ligesom den forrige. Det er den ikke,” fortalte Michael Dithmer i Altingets podcastserie under Folkemødet i sommeren 2022.

Mens finanskrisen havde sit epicenter omkring bankerne, så ramte coronakrisen især erhverv med personkontakt, såsom hoteller, restauranter og frisører.

“Men det, man lærer af kriserne, er i virkeligheden, at det er meget afgørende, at man er på bolden. Det er meget afgørende, at man ikke er bagved. Og med bolden mener jeg, at man får truffet de nødvendige beslutninger, fordi det ikke at træffe beslutninger også er en beslutning,” fortalte Michael Dithmer videre.

En af de vigtigste evner som departementschef helt generelt er derimod evnen til at lytte, mener Michael Dithmer. Noget, han selv vurderer, at han med tiden er blevet bedre til.

“Jeg tror, at jeg over årene er blevet bedre til at uddelegere, bedre til at lytte til, hvad der rører sig og også bedre til at betjene min minister,” lød det i podcasten. 

Michael Dithmer er da også et navn, der flere gange har været nævnt, når nogle af landets øvrige tunge poster skulle besættes som eksempelvis nationalbankdirektør eller departementschef i Statsministeriet.

Men Erhvervsministeriet blev hans livsgerning.  

Alvorligt sygdomsforløb

Og her kunne Michael Dithmer i februar fejre sin 70-årsfødselsdag.

I den anledning gav han et interview til Politiken, hvor han fortalte om sit alvorlige sygdomsforløb med kræft og hjerteproblemer cirka fem år tilbage.

Her fortalte han, at han var "tæt på at stille træskoene", og at han længe efter sygdommen havde en vane med at tælle årene.

“Det var ikke nemt. Men det med at komme så langt ud rummer omvendt det forhold, at man ligesom får nogle ekstra år af sit liv. På en eller anden måde bliver man ekstra glad for sit liv og sit arbejde.”

Han var i tvivl, om han overhovedet var i stand til at vende tilbage. Det var lægerne også. Men tilbage kom han.

"Din stjerne står højt"

Til august er det dog slut. Michael Dithmer har indgivet sin afskedserklæring. 

Og det får flere nuværende og tidligere departementschefer til på LinkedIn at udtrykke deres respekt for Michael Dithmer.

“Det er en kæmpe på Slotsholmen og en god kollega, der takker af,” skriver Finansministeriets departementschef, Kent Harnisch.

Kulturministeriets departementschef sender en “kæmpe tak for super godt kollegaskab og for uvurderlig støtte og sparring”.

Også tidligere departementschef Morten Bæk er blandt dem, der har sendt en hilsen.

“Tak for din kæmpe indsats for Danmark, din kløgt, dit lederskab og ikke mindst din sande kollegialitet. Din stjerne står højt - og vil lyse længe efter august!”  

Blå bog: Michael Dithmer

Michael Dithmer er født i 1954. Privat er han gift med Charlotte Münter og har to børn.

  • Departementschef i Erhvervsministeriet, fra 2017 til og med 1. august 2024
  • Departementschef i Erhvervs- og Vækstministeriet, 2011-2016
  • Departementschef, Økonomi- og Erhvervsministeriet, 2001-2011
  • Departementschef, Økonomiministeriet, 1995-2001
  • Afdelingschef, Finansministeriet, 1993-1995
  • Kontorchef, Finansministeriet, 1990-1993
  • Fuldmægtig, Finansministeriet, 1987-1990
  • Fuldmægtig, Industriministeriet, 1984-1987
  • Beskæftigelse inden for shipping, England og Tyskland, 1972-1974

En "unik" figur på Slotsholmen

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) beskriver Michael Dithmer som "unik" og sender "en stor tak" for Michael Dithmers indsats for Danmark.

"Hans indsats for dansk erhvervsliv og dansk økonomi har været uvurderlig. I mere end en generation har Michael Dithmer, som departementschef, været et solidt anker for skiftende regeringer og ministre," udtaler han og fortsætter:

"Med ro, overblik og sikker rådgivning har Michael været et omdrejningspunkt for udviklingen af erhvervspolitikken i en tid, hvor rammebetingelserne for dansk erhvervsliv er afgørende forandret. Michael har arbejdet i døgndrift, når dansk økonomi og tusindvis af arbejdspladser skulle forsvares mod konsekvenserne af globale økonomiske chok, finanskriser, terrorangreb, bankkrak og pandemier."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Dithmer

Afgående departementschef, Erhvervsministeriet (31/7-24), næstformand for Nationalbanken
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)

0:000:00