Debat

Dansk Metal: Glem udenlandsk arbejdskraft – investér i teknologi

Mens arbejdsgivere skriger på udenlandsk arbejdskraft, overser de løsningen inden for egne landegrænser. Det er investeringer i digitalisering og grøn omstilling, der skal øge produktiviteten, skriver Emil Drevsfeldt Nielsen.

Arbejdsgiverne vælger udelukkende at fokusere på en lavere beløbsgrænse. I Dansk Metal mener vi, at nøglen til fremtidens arbejdsmarked i stedet ligger i teknologiske investeringer, skriver Emil Drevsfeldt Nielsen.
Arbejdsgiverne vælger udelukkende at fokusere på en lavere beløbsgrænse. I Dansk Metal mener vi, at nøglen til fremtidens arbejdsmarked i stedet ligger i teknologiske investeringer, skriver Emil Drevsfeldt Nielsen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emil Drevsfeldt Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark oplever i disse uger og måneder en historisk lav ledighed. Beskæftigelsen er rekordhøj, antallet af personer på overførelsesindkomster rasler ned, og vi kan se, hvordan den ene virksomhed efter den anden melder om store overskud.

Det er rigtig gode nyheder for vores erhvervsliv og lønmodtagerne, der i den kommende tid skal forhandle om lokale lønforhøjelser. Men frem for at glæde sig over fremgangen og i særlig grad det faktum, at vi i disse måneder får dem på kanten af arbejdsmarkedet med ind i fællesskabet, ja så vælger arbejdsgiverne udelukkende at fokusere på en lavere beløbsgrænse for at tiltrække endnu mere arbejdskraft uden for EU.

Investeringer i teknologi sikrer produktiviteten

I Dansk Metal mener vi, at nøglen til fremtidens arbejdsmarked i stedet ligger i teknologiske investeringer – i en bedre produktivitet. Fremtidens Danmark kalder på konkrete løsninger indenfor grøn omstilling og digitalisering, som kan tage over, hvor der mangler hænder.

Reformaftalen vil forbedre rammerne for virksomhederne, så der kan investeres i forskning, digitalisering, uddannelse og i den grønne omstilling.

Emil Drevsfeldt Nielsen
Erhvervspolitisk chef, Dansk Metal

Her er investeringer i eksempelvis robotter og automationsløsninger et afgørende bidrag til at løse manglen på arbejdskraft, samtidig med at vi holder produktiviteten oppe.

Den grønne omstilling og digitalisering stiller nye krav til industriens medarbejdere og virksomheder, og i særlig grad også til vores politikere på Christiansborg. De skal levere de rigtige rammer for at kravene kan indfries.

’Danmark kan mere I’ viser vejen

Og her er reformaftalen 'Danmark kan mere I' et skridt i den rigtige retning: En aftale, der sikrer stabile rammer for forskning, digitalisering og uddannelse, og som muliggør den grønne og digitale omstilling af Produktionsdanmark.

I Dansk Metal ser vi positivt på reformaftalen, og nu er det vigtigere end nogensinde, at partierne bag aftalen og løsgængerne i Folketinget holder ord og trykker på de grønne knapper i salen, når forslagene skal behandles.

Reformaftalen vil forbedre rammerne for virksomhederne, så der kan investeres i forskning, digitalisering, uddannelse og i den grønne omstilling.

En udfordring som særligt de små og mellemstore virksomheder står overfor, er de store administrative byrder, der er i forbindelse med faktureringer og bogføringer.

Emil Drevsfeldt Nielsen
Erhvervspolitisk chef, Dansk Metal

Med udsigterne til et forskningsfradrag på 130 procent samt oprettelsen af Danmarks Eksport- og Investeringsfond, vil der fremover være mulighed for at skabe de helt rigtige rammer, når vi eksempelvis i Produktionsdanmark skal omstille til en grønnere produktion.

Samtidig vil aftalen skabe den fornødne sikkerhed omkring store eksportsatsninger. Det gælder både, når vi taler om eksport af vindmøller, men også i forhold til udviklingen af nye teknologier som Power-to-X, CO2-fangst og lagring og brugen af nye robotter og avanceret teknologi som kunstig intelligens. Alle nødvendige dele som er med til at effektivisere, udvikle og omstille vores produktion til fremtiden.

Digitale løsninger nedbringer administrative byrder

En udfordring som særligt de små og mellemstore virksomheder står overfor, er de store administrative byrder, der blandt andet er i forbindelse med faktureringer og bogføringer. Det er derfor meget glædeligt, at der med reformaftalen vil blive afsat midler til den digitale løsning "MinVirksomhed", som skal lette den digitale kontakt mellem virksomhed og myndigheder.

"MinVirksomhed" har været en central anbefaling fra Digitaliseringspartnerskabet, og noget som Dansk Metal længe har været stærkt optaget af. Det er et skridt i den helt rigtige retning, hvis vi skal gøre det lettere for erhvervslivet og i særlig grad for de små og mellemstore virksomheder.

Vil vi fastholde og udvikle danske arbejdspladser er det afgørende, at vi er villige til at investere i rammevilkår, der giver erhvervslivet mulighed for at følge med den digitale udvikling og i særlig grad giver mulighed for at investere i grønne løsninger. Det er netop, hvad reformaftalen lægger rammerne for - til gavn for både erhvervsliv og lønmodtagere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Drevsfeldt Nielsen

Erhvervspolitisk chef, Dansk Metal
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2019)









0:000:00