Ekspertgruppe skal rådgive regeringen om genåbning

GENÅBNING: En ekstern ekspertgruppe afleverer mandag deres vurdering af, i hvilken rækkefølge det danske samfund kan genåbnes, når smittetallene tillader det.

Professor Jens Lundgren er et af medlemmerne i den corona-referencegruppe, der skal rådgive regeringen om genåbningen.
Professor Jens Lundgren er et af medlemmerne i den corona-referencegruppe, der skal rådgive regeringen om genåbningen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Regeringen har bedt eksperterne i den såkaldte referencegruppe om at komme med en vurdering af, hvordan man bedst kan genåbne aktiviteter i samfundet.

Referencegruppen blev nedsat i forbindelse med lanceringen af det nationale varslingssystem for coronasmitte. Den består af virologer og eksperter inden for epidemiologi, økonomi og samfundsforhold.

Den faglige referencegruppe vil ifølge Sundhedsministeriet i deres vurdering forholde sig til coronatiltagenes konsekvenser for smittereduktion, samfundsøkonomi og den almindelige sundhedstilstand. Det skal samtidig vurderes, hvor meget tiltagene griber ind i den enkeltes dagligdag og trivsel.

Det er ifølge kommissoriet ikke en del af opgaven at vurdere, hvornår smitteudviklingen er på et niveau, hvor de enkelte restriktioner kan lempes.

Så vil vi også kigge på, hvor der er nogle menneskelige omkostninger, vi kan dæmpe ved at lade noget aktivitet stige - og så skeler vi også til den almindelige sundhedstilstand ud over coronaen.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Eksperterne holdt deres første møde om emnet onsdag den 6. januar og afleverer deres fulde afrapportering mandag.

Samfundsøkonomi og menneskelige omkostninger
På et pressemøde i sidste uge sænkede regeringen loftet over forsamlinger til fem personer og hævede den anbefalede afstand mellem mennesker i det offentlige rum til to meter.

pressemødet spurgte Altinget, hvad regeringen og myndighederne kigger på, når de skal vurdere, hvornår de gældende restriktioner kan ophæves.

"Det er en kombination af mange tal," sagde direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum. Han nævnte blandt andet positivprocenten, indlæggelsestal og dødelighed. Desuden vil Seruminstituttet fremover medregne antallet af vaccinerede i de modeller, de baserer deres prognoser på, fortalte Henrik Ullum.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at regeringen har bedt om en faglig vurdering af, hvor det samfundsøkonomisk er bedst at åbne op først.

"Så vil vi også kigge på, hvor der er nogle menneskelige omkostninger, vi kan dæmpe ved at lade noget aktivitet stige - og så skeler vi også til den almindelige sundhedstilstand ud over coronaen," sagde Mette Frederiksen.

Dokumentation

Den faglige referencegruppe har følgende medlemmer:

  • Per Okkels, Departementschef, Sundheds- og Ældreministeriet (mødeleder).
  • Jens Lundgren, Professor, Infektionsmedicinsk Klinik Rigshospitalet og
    Københavns Universitet.
  • Jes Søgaard, Professor og direktør for Interdisciplinary Center on Population Dynamics (CPop) SDU.
  • Jakob Stoustrup, Professor, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg
    Universitet.
  • Lone Simonsen, Professor, Folkesundhedsvidenskab, forsker i Pandemier
    og Modeller, RUC.
  • Lasse Engbo Christiansen, ph.d., MSc Eng, Lektor, Sektion for dynamiske
    systemer, DTU.
  • Viggo Andreasen, Lektor, Matematik og Fysik, RUC.
  • Allan Randrup Thomsen, Professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
  • Theis Lange, Vice Institutleder, Lektor i Biostatistik, ph.d., Biostatistisk
    Afdeling, Københavns Universitet.
  • Susanne Ditlevsen, Professor, Institut for Matematiske Fag, Københavns
    Universitet.
  • Michael Bang Petersen, Professor i Statskundskab på Aarhus Universitet
    og leder af HOPE-projektet om Covid-19.
  • Michael Svarer, Professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet.
  • Torben M. Andersen, Professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet.

Den faglige referencegruppe sekretariatsbetjenes af Sundheds- og Ældreministeriet, Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Finansministeriet og Erhvervsministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00