Debat

Erhvervsordfører fra SF: Her er mine forventninger til vores nye erhvervsminister

Morten Bødskov (S) må som ny erhvervsminister styrke forholdende for demokratiske virksomheder, sætte gang i iværksætteriaftalen og give virksomheder ret til en erhvervskonto. Meget af det nyder heldigvis opbakning fra et flertal, så det er lige til at tage fat på, skriver Lisbeth Bech-Nielsen.

Lisbeth Bech-Nielsen har været medlem af Folketinget for SF siden 2011. Efter valget den 1. november 2022 er hun blevet udnævnt som erhvervsordfører samt ordfører for energi, finans og IT.
Lisbeth Bech-Nielsen har været medlem af Folketinget for SF siden 2011. Efter valget den 1. november 2022 er hun blevet udnævnt som erhvervsordfører samt ordfører for energi, finans og IT.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lisbeth Bech-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når Morten Bødskov (S) sætter sig til rette bag skrivebordet i Erhvervsministeriet, ligger der en række sager klar til ham. Sager, som de sidste par år har ligget godt gemt i ministeriets syltekrukke, mens Folketingets erhvervsordførere – jeg selv er igen undtagelse – har stået og trippet utålmodigt på den anden side af døren.

Nu glæder jeg mig til at blive inviteret indenfor, når vores nye erhvervsminister tager handsken op og inden længe indkalder til forhandlinger. For der er ingen tid at spilde. Vi står midt i en række kriser, som kalder på hurtig og resolut handling – klimakrise, økonomisk krise, krig på kontinentet og inflationskrisen.

Danske virksomheder skal have gode forudsætninger for at klare sig godt igennem og blive førende i både den grønne omstilling og den teknologiske udvikling. Derfor skal vi sikre gode og rettidige rammebetingelser for, at dansk erhvervsliv kan gå tidens udfordringer i møde med visionære løsninger, som kan eksporteres og skabe arbejdspladser i Danmark.

Forsvindende få nye virksomheder bliver i dag etableret som demokratiske virksomheder, selvom den demokratiske virksomhedsform leverer overbevisende svar på en række af tidens store udfordringer

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
Erhvervsordfører

Dét er en bunden opgave for vores nye erhvervsminister, som heldigvis kan se frem til, at erhvervsordførere fra venstre til højre står klar til at gå i gang. Jeg vil her nævne tre spor, som vi lagde ud for erhvervsministeren i sidste periode, og som jeg forventer, at Morten Bødskov vil forfølge:

Flere demokratiske virksomheder
Demokratiske virksomheder er en særlig økonomisk-demokratisk tradition, som med andelsbevægelsen i front har været med til at drive samfundsudviklingen i Danmark i generationer. Men forsvindende få nye virksomheder bliver i dag etableret som demokratiske virksomheder, selvom den demokratiske virksomhedsform leverer overbevisende svar på en række af tidens store udfordringer.

Social og økonomisk bæredygtighed, høj produktivitet, stor medarbejdertilfredshed, jobskabelse i landdistrikterne og et tiltrængt opgør med den klassiske vækst-tænkning er blot et udpluk af de muligheder, som den demokratiske virksomhedsform tilbyder.

Derfor nedsatte den tidligere regering en ekspertgruppe, som kort før sommerferien kom med en række forslag til, hvordan man kan forbedre forholdene for demokratiske virksomheder. Der ligger ni forslag med bred opbakning fra Folketingets partier klar på Morten Bødskovs bord. Lige til at tage fat på.

Sæt gang i iværksætteriaftalen
Forhandlingerne om en ny iværksætteraftale skulle være påbegyndt i efteråret 2020. Her to år efter venter vi stadig på en indkaldelse. Forhandlingerne om at styrke rammevilkårene for danske iværksættere er afgørende for at sikre fremtidens arbejdspladser – uden deres gnist og kreativitet er vi på herrens mark.

Forhandlingerne om at styrke rammevilkårene for danske iværksættere er afgørende for at sikre fremtidens arbejdspladser – uden deres gnist og kreativitet er vi på herrens mark

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
Erhvervsordfører

Så det er en uomgængelig opgave for vores nye erhvervsminister. Specielt i lyset af at den nye SVM-regering har givet en tidlig julegave til de største virksomheder i kraft af generationsbeskatning på bekostning af de små virksomheder.

Giv ret til en erhvervskonto
For at drive virksomhed i Danmark er man nødt til at have en bankkonto, men alt for mange virksomheder oplever i dag, at banken spænder ben. Derfor skal vi give gode og sunde virksomheder og iværksættere ret til en erhvervskonto i landets banker, så den finansielle sektor ikke længere kan sidde for bordenden og agere stopklods for dansk iværksætteri.

Forslaget har bred opbakning i Folketinget – alle partier har tidligere givet tilslutning til mit forslag, så det er et oplagt spor for vores nye erhvervsminister at forfølge.

Jeg er glad for, at vi efter de langstrakte regeringsforhandlinger nu endelig har fået en ny erhvervsminister. Forventningerne er store, ambitionsniveauet er højt, og utålmodigheden ulmer. Men hvis Morten Bødskov dykker ned i bunken af sager på skrivebordet og tager fat på den grønne omstilling inden for erhvervslivet, demokratiske virksomheder, iværksætteri og de små erhvervsdrivende, er jeg fortrøstningsfuld.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00